Blog

Ne hagyd, hogy visszahúzzanak a mocsárba!

Aki már több éve próbálkozik a testépítéssel, annak bizonyára nem ismeretlen az a jelenség, amivel lassan 17 év edzés után sem sikerült teljesen megbirkóznom. Arról van itt szó, hogy miképp az élet szinte minden területén, a sportban is baromi nehéz úgy előrejutni, ha folyamatosan hátráltatnak. Márpedig ez történik. Nem tudom, hogy hazai sajátosság-e, vagy tényleg mindenhol ilyenek az emberek (valószínűleg nem), de ha nincs meg az emberben a kellő motiváció és a sport szeretete, akkor előbb-utóbb a környezete eléri célját, és az illető feladja a küzdelmet, lerántják maguk mellé. A testépítéshez való negatív hozzáállást mindig a tudatlanság és/vagy az irigység generálja. 

 

 

 

Buta szülők

Mindannyian ismerünk olyan szerencsétleneket, akik bár imádják ezt a sportot, sajnos szülői parancsra felhagytak vele. Azzal általában semmi gond, ha a gyerek chips-et zabálva „lazul” otthon, hiszen „legalább szem előtt van”.  A másik, amikor az ősök meg vannak győződve arról, hogy a táplálékkiegészítők egyenesen a sátán testéből lettek ultra-mikroszűrve, és csak azért kerülhettek kereskedelmi forgalomba, mert az OÉTI olyan béna, hogy nem tudná kiszűrni az esetleges káros összetevőket.

Megfeleléskényszeres haverok

„Márpedig az nem létezik, hogy te péntek este is inkább az edzőteremben is kínlódsz, mikor mindenki más már régesrég a kocsmában ül, és melegít a diszkóra! Egy kis pia, cigi jót fog tenni, ellazít. Meg amúgy is minek eszed ezt a sok vacak csirkemellet, zabpelyhet, amikor ezek már rég kimentek a divatból? Együnk egy pizzát inkább, és meg ne lássam, hogy hétfőn a suliba is ezt a dobozos kaját hozod! Ott a büfé, vehetsz szendvicset, kakaós csigát, de könyörgök, ne égess már le a dobozaiddal a többiek előtt!

Komplexusos marhák

Bár az edzőteremben az erre kijelölt időpontokat leszámítva nem egymás legyőzése a cél, azért fél szemmel szinte mindenki lecsekkolja, hogy mennyi súlyt használnak a többiek. Vajon többel nyomnak-e fekve, nagyobb súllyal guggolnak-e. Ez akár motivációnak is használható, de minden teremben akad egy idegesítő alak, aki bár a miénknél jóval szerényebb képességekkel rendelkezik, benyög egy ilyet: „Én régebben ennél 20 kilóval többel is bírtam.” Vagy egy ilyet: „Ismerek egy srácot, az 30 kilóval többet nyom, mint te.” Vicces, de más háta mögé bújva, ott székre állva, és felülről kikandikálva próbál nálunk nagyobbnak tűnni. Mert rettenetesen bassza a csőrét, hogy valaki jobb nála – tenni viszont nemigen hajlandó az ügy érdekében, inkább keresi az önigazolást.

Idióták az edzőteremben >>

Orvosok…

Necces téma, és máris jön a kötelező „tisztelet a kivételnek” kör. Ha már volt komolyabb sérülésed, és nem egyből specialistához fordultál, gyanítom, te is jártál már úgy, ahogy én. Ha egy vállsérülés után hallgatok a traumatológusra („Hagyja abba az edzést!”), már jó 12 évvel és 60 kilónyi fekvnyomással lennék szegényebb. Még nagyobb gáz, ha valamilyen belgyógyászati probléma jelentkezik. Ekkor ugyanis simán kikiáltják bűnbaknak a táplálékkiegészítőket („Ne szedjen ilyen szereket, mert tönkremegy tőlük a mája, veséje!”), egy kalap alá véve a valóban ártalmas és nem versenyszerűen sportolók számra teljesen felesleges doppingszerekkel.

Orvosok és a testépítés >>

Az ellenkező nem

„Jaaaj, ne eddz már tovább, már így is túl izmos vagy, az meg olyan gusztustalan!” Tipikus hülyepicsa duma, amikor a hölgyemény azt képzeli, hogy neki akarunk azzal megfelelni azzal, hogy minél nagyobb súlyokat igyekszünk megmozgatni, vagy épp még pár kiló izmot tervezünk felpakolni.

Ez a cikk óhatatlanul is férfi szemszögből íródik, de ha nem is annyira hangsúlyosan, azért az eltökélt női sportolók is kapnak a jóból, ha „szakértő” férfiszem kezdi őket vizslatni. Talán ennyi szexizmus megengedhető, hogy kijelentsem, a nők önbizalma sokkal sérülékenyebb, mint tökkel rendelkező embertársainké, ezért különösen káros, ha egy tiszteletreméltó súllyal és intenzitással edző nőt akar valaki lelkileg degradálni. Jellemző rizsa: „Ne szálkásodj már tovább, fúúúj, látszanak az ereid, meg az izomrostjaid! Egy nő legyen puha, és nem egy kockás hasú terminátor.” A háttérből itt is kiszagolható némi komplexus, meg egy jó adagnyi butaság is.

Miért nem kedvelik a nők a „túl izmos” férfiakat? >>

Miért nem tud egy nő „túl izmos” lenni? >>

Teljesen természetes, hogy ha belekezdesz valamibe, szinte azonnal hátráltatni fognak. Igyekezz a negatív dolgokat elengedni a füled mellett, ha pedig nem megy, egész egyszerűen nevesd ki az illetőt!

 

A kitartás fogalma

Betiltott étrendkiegészítők – itt a lista!

Tömegnövelő tabletta? A Muscle Max átverés

 

 

 

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük