Napi két edzés túledzettséghez vezethet?

Mike MitchellMiért válik be a színészeknek és a profi testépítőknek a napi két edzés?

Sziasztok!

3 évvel ezelőtt kezdtem el testedzeni és úgy érzem elértem vele a célomat. A tanácsokat megfogadván heti 3x végeztem súlyzós edzést,majd rögtön torna után várt rám a turmixom és nem utolsó sorban odafigyeltem a kellő pihenésre is. Az évek során szépen-lassan fejlődtem,váltogatva a tömegnövelő ill. a szálkásító időszakokat. Azonban olvastam,hogy egyes Hollywood-i színészek 3 hónap vagy talán rövidebb idő alatt kigyúrják magukat film kedvéért (persze megfelelő profi edző segítségével és kellő anyagi háttér mellett). Ezek a színészek napi 6 órát is képesek edzeni,hogy a filmben jól mutassanak. De nemcsak ők,hanem profi testépítők is edzenek délelőtt ill. délután is. Kérdem én, mi van a túledzettséggel? Hiszen épp úgy bezavarhat a fejlődésben, mintha nem megfelelően terheltük volna le az izmainkat.

Válaszodat előre is köszönöm.


Szia!

 

Való igaz, hogy egyes színészek meglepő változást képesek produkálni, viszonylag rövid idő alatt. A napi 6 óra edzés kamu, valószínűleg csak marketingfogás, nem mellesleg figyelemelterelés. Nem minden színész képes ám olyan szintre „kigyúrni” magát, mint Dwayne Johnson, de például Woody Allen számára Brad Pitt fizikuma is elérhetetlen lett volna.

 

Két tényezőt érdemes itt szem előtt tartani:

Ezek a színészek alapvetően jó adottságokkal rendelkeznek. Viszonylag könnyen növelik izomtömegüket, és nincs gondjuk a zsírégetéssel sem. Tehát van egy megfelelő alap, amit kemény munkával, precíz kajával, csak az adott célra való koncentrálással eredményesen tudnak fejleszteni. A motiváció természetesen a pénz. Ugyan, ki ne vállalná be 3 hónapig ezt az életmódot, ha utána pár millióval (dollárról beszélünk) gazdagodhat.

A másik pedig az, hogy a cél érdekében minden létező eszközt bevetnek. Úgy van, a doppingszereket is. Ha hallgatsz/olvasol híreket, akkor biztosan te is emlékszel olyan esetre, amikor valamelyik híres színészt csípték nyakon egy kis koxszal. Pitiáner ügy volt, de ettől fogva már a szkeptikusok számára is kezdett derengeni, amit mi már rég tudtunk.

A napi két edzést tényleg csak azoknak ajánljuk, akik annyira gyorsan képesek regenerálódni, hogy tudnak ebből profitálni. 99,99 százalékunk nem ilyen, és csak túledzettséget, stagnálást eredményezne – már ha a visszaesést megúszod. Naturál testépítők esetében ez még inkább igaz.

A profik verseny előtt csak ezzel foglalkoznak, semmi másra nincs gondjuk. Esznek, edzenek, alszanak. Persze van köztük jól menő üzletember is, de szinte mindegyikük a maga ura, és általában a testépítés áll a fontossági sorrendjük első helyén. Egyébként nem minden profi edz délelőtt és délután is. Van, aki csak a verseny előtt pár héttel, van, aki egyáltalán nem alkalmazza ezt a megoldást.

A színészekről írtunk már egy cikket korábban, melyet ide kattintva olvashatsz.

30 napos strandfazon edzésterv

Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Szezonális gyúrósok, avagy miért ekkora az edzőtermi lemorzsolódás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük