Nagy Péter 11. lett Londonban

A londoni olimpia egyetlen magyar súlyemelője, Nagy Péter a 11. helyen végzett. A 22 éves szegedi óriás, aki az ólomsúlyban lépett színre kedd délután – és papíron a gyengébb mezőnybe soroltak be nevezési eredménye alapján -, még a nagy emberek közül is kimagaslott 192 centis termetével, a mérlegelési versenyt pedig eleve ő nyerte 155,55 kilós testsúlyával.

Aztán a porondon is bizonyított: kezdésként 184 kilót szakított könnyedén, magabiztosan, és nem okozott gondot neki a nagy ugrás sem: elbánt a 191 kilogrammal is. Kár, hogy a harmadik gyakorlata nem sikerült, noha biztató volt az is, ráadásul a 196-tal magyar csúcsot is döntött volna. Így ebben a fogásnemben másodikként zárt a tízfős mezőnyben. Nagy Péter

Lökésben a sokszoros országos bajnok, tavaly Universiade-győztes és felnőtt vb-nyolcadik magyar elsőre simán leküzdötte a 216 kilós koloncot, remek gyakorlatot mutatott be a 225-ön is, bár meg kellett küzdenie a súllyal. A befejező fogás aztán megint kifogott rajta, pontosabban a 230 kilót már meg sem próbálta a feje fölé lökni, így is 416 kilóval – egyéni legjobbját beállítva – összetettben a harmadik helyen fejezte be szereplését.

“Sőt, egy kilóval még jobbat is emeltem, mint eddig bármikor” – “pontosította” eredményét a magyar ólomsúlyú az MTI-nek nyilatkozva. “Tán ezért is nem tudtam már megfelelően összpontosítani az utolsó lökésemre, ráadásul a fogásnemi egyéni csúcsomon is javítottam egy kilót a 225-tel. Úgyhogy elégedett lehetek, most már a riói olimpia a cél, meg persze az, hogy előtte befejezzem a jogi egyetemet.”

Nagy Péter végső helyezése a 11 emelőt felvonultató A csoport 20 órakor kezdődő versenyének végeredményétől függött…

Az események ezt követően már kevésbé a mi szánk íze szerint alakultak, ugyanis végül kettős iráni siker született a súlyemelők plusz 105 kg-os súlycsoportjában kedden a londoni olimpián.

Behdad Salimikordasiabi végzett az első helyen, honfitársa, a kétszeres világbajnok Sajjad Anoushiravani Hamlabad előtt. Harmadik lett az orosz Európa-bajnok Ruszlan Albegov. A pekingi aranyérmes német Matthias Steiner második szakításánál a fejére, illetve nyakára ejtette a súlyt, és nem tudta folytatni a versenyt, őt kivizsgálásra kórházba szállították.

Nagy Péter 416 kg-os eredménnyel a B csoportban harmadik, összesítésben 11. lett.

Súlyemelés, 105 kg:

Olimpiai bajnok: Behdad Salimikordasiabi (Irán) 455 kg (szakítás: 208 kg, lökés 247 kg)

2. Sajjad Anoushiravani Hamlabad (Irán) 449 (204, 245)

3. Ruszlan Albegov (Oroszország) 448 (208, 240)

…11. NAGY PÉTER 416 (191, 225)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.