Nagy Péter
Versenyek

Nagy Péter 11. lett Londonban

A londoni olimpia egyetlen magyar súlyemelője, Nagy Péter a 11. helyen végzett. A 22 éves szegedi óriás, aki az ólomsúlyban lépett színre kedd délután – és papíron a gyengébb mezőnybe soroltak be nevezési eredménye alapján -, még a nagy emberek közül is kimagaslott 192 centis termetével, a mérlegelési versenyt pedig eleve ő nyerte 155,55 kilós testsúlyával.

Aztán a porondon is bizonyított: kezdésként 184 kilót szakított könnyedén, magabiztosan, és nem okozott gondot neki a nagy ugrás sem: elbánt a 191 kilogrammal is. Kár, hogy a harmadik gyakorlata nem sikerült, noha biztató volt az is, ráadásul a 196-tal magyar csúcsot is döntött volna. Így ebben a fogásnemben másodikként zárt a tízfős mezőnyben. Nagy Péter

Lökésben a sokszoros országos bajnok, tavaly Universiade-győztes és felnőtt vb-nyolcadik magyar elsőre simán leküzdötte a 216 kilós koloncot, remek gyakorlatot mutatott be a 225-ön is, bár meg kellett küzdenie a súllyal. A befejező fogás aztán megint kifogott rajta, pontosabban a 230 kilót már meg sem próbálta a feje fölé lökni, így is 416 kilóval – egyéni legjobbját beállítva – összetettben a harmadik helyen fejezte be szereplését.

„Sőt, egy kilóval még jobbat is emeltem, mint eddig bármikor” – „pontosította” eredményét a magyar ólomsúlyú az MTI-nek nyilatkozva. „Tán ezért is nem tudtam már megfelelően összpontosítani az utolsó lökésemre, ráadásul a fogásnemi egyéni csúcsomon is javítottam egy kilót a 225-tel. Úgyhogy elégedett lehetek, most már a riói olimpia a cél, meg persze az, hogy előtte befejezzem a jogi egyetemet.”

Nagy Péter végső helyezése a 11 emelőt felvonultató A csoport 20 órakor kezdődő versenyének végeredményétől függött…

Az események ezt követően már kevésbé a mi szánk íze szerint alakultak, ugyanis végül kettős iráni siker született a súlyemelők plusz 105 kg-os súlycsoportjában kedden a londoni olimpián.

Behdad Salimikordasiabi végzett az első helyen, honfitársa, a kétszeres világbajnok Sajjad Anoushiravani Hamlabad előtt. Harmadik lett az orosz Európa-bajnok Ruszlan Albegov. A pekingi aranyérmes német Matthias Steiner második szakításánál a fejére, illetve nyakára ejtette a súlyt, és nem tudta folytatni a versenyt, őt kivizsgálásra kórházba szállították.

Nagy Péter 416 kg-os eredménnyel a B csoportban harmadik, összesítésben 11. lett.

Súlyemelés, 105 kg:

Olimpiai bajnok: Behdad Salimikordasiabi (Irán) 455 kg (szakítás: 208 kg, lökés 247 kg)

2. Sajjad Anoushiravani Hamlabad (Irán) 449 (204, 245)

3. Ruszlan Albegov (Oroszország) 448 (208, 240)

…11. NAGY PÉTER 416 (191, 225)

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük