Blog

Milyen fehérjét szedsz? Mitől nőhetnék meg én is?

Hányszor, de hányszor kaptam már az arcomba ezeket a primitív kérdéseket. Intő jel, amikor valaki így áll hozzá szeretett sportunkhoz. Arra figyelmeztet, hogy az illető egy felszínes barom, és nem érdemli meg, hogy tanácsot adj neki.Olyan ez, mint amikor az egyszeri kövér asszonyság havonta új pirulával próbál lefogyni.

 

Csodavárás ezerrel, a lehető legkevesebb befektetett munkával. Nevezhetjük az ilyen bugrist sportolónak? Hát, aligha. A fogyni vágyó elhízott asszonyságokhoz hasonló becsvágy mozgatja a fiatalabb kiadású hímneműeket is, csak ugye ők merőben mást szeretnének. Izmosodni, nagyobbnak látszani.

És itt a LÁTSZANI szó a kulcs. Akikkel eddig együtt edzettem – nagyjából 100 fő – gyakorlatilag száz százaléka azért járt le a terembe, hogy figyelemreméltó fizikumra tegyen szert, és majd mutogathassa magát. Van, aki a diszkóban és a kocsmákban, mások női kollégáik, osztály- vagy csoporttársnőik előtt szeretnének villantani.

Sportként szinte senki nem emlegeti az ún. „gyúrást”. Csak egy eszköz, ami segít ahhoz, hogy menőbbek legyenek – de legalábbis annak érezzék magukat. Aztán persze jön a csalódás, és az ezzel törvényszerűen együtt járó lemorzsolódás.

A magas fokú idiotizmus mintapéldányai ezek a megtörtént eseteken alapuló kijelentések:

Megittam tegnap a turmixot, de nem érzek tőle semmit. Biztos, hogy ettől izmosodni lehet?

Ma könnyített edzést végzek, csak „fitneszezek”.

Miért kell lábazni? Nem elég, ha hetente egyszer eljárok focizni a haverokkal? Az is erősíti, nekem ne mondd, hogy nem!

Megannyi baromság van még a tarsolyomban, de koncentráljunk a lényegre.

Miért nem kérdezett a büdös életben senki olyat, hogy „Milyen húsokkal fedezed a napi fehérjebeviteledet?” vagy „Hány étkezésed van naponta, és ezek milyen arányban tartalmazzák a makrotápanyagokat?”

A válasz az, hogy egyrészt nagyítóval kell azokat a személyeket felkutatni, akik rendelkeznek némi ismerettel a táplálkozással kapcsolatban. Legrosszabb esetben belőlük lesznek az itt emlegetett dilettáns személyi edzők. Azt meg nagyon fájdalmas lenne elismerniük, hogy a táplálkozás alapja a szilárd étel, és semmiféle csodaturmix, vagy menő, koksznak látszó aminosav nem fog nyárra „megdobni”.

Másrészt vannak olyanok is, akik nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mit kell(ene) tenniük céljaik eléréséhez, de nincs elég motivációjuk. Az első edzés után szembesülnek a borzasztó, rémes izomlázzal, és bizony azzal is, hogy egyáltalán nem érzik, hogy izmosodtak volna.

Az ilyen tévhitekre hathatósan rásegít a neten százával fellelhető izomnövelő kapszulák reklámja. Csak egy példa, itt már a realitás talajától jó néhány kilométerre elrugaszkodva azt írják, hogy 1 nap alatt 1 kiló izmot is felszedhetsz. Nagyon hihető, de majd meglátjuk egy év múlva, hogy feljön-e az arányosan kiszámolt 365 kiló színizom.

Edz még itt valaki a sport szeretete miatt? Akad még olyan ember, akit nem a feltűnési viszketegség mozgat előre? Ha úgy érzed, te ilyen vagy, írj nekünk, és simán lehet, hogy a történeted itt fog szerepelni az oldalon.

E-mail: testepitek@testepitek.hu        

https://www.facebook.com/testepitek/

 

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük