Bulvár Külföldi hírességek

Milyen erős volt Arnold Schwarzenegger?

Egy kérdés, ami sokakat foglalkoztat. Noha Arnold csak egy rövid ideig kacérkodott a súlyemeléssel és erőemeléssel, mégis érdekes lehet, hogy mekkora súlyokkal dolgozott fénykorában.

Arnoldról összeségében elmondható, hogy egészen komoly súlyokat mozgatott, és egyáltalán nem tartozott a gyengébb testépítők közé. Igyekezett a maximumot kihozni edzéseiből, persze testépítőként nem elsősorban a kilók voltak számára fontosak, hanem az, hogy izmai a lehető legoptimálisabb terhelést kapják.

Azt viszont sosem tagadta, hogy szerette a nagy súlyokat. Tegyük hozzá, mindig is volt benne egy átlagosnál nagyobb, de még épp az egészséges mértéket át nem lépő hiúság is.

Érdekességek Arnoldról

Hogy milyen erős volt Arnold, azt jól dokumentált forrásokból tudjuk előkaparni. Írt ugye remek életrajzi ihletésű könyveket (Utam a csúcsra, A testépítés nagy enciklopédiája), illetve maradt fent edzéseiről számos videófelvétel is.

Az ifjú Arnold eleinte súlyemelésben és erőemelésben is versenyzett, és egészen szép sikereket ért el. 1963-ban vett részt először súlyemelő versenyen, majd ’64-ben (17 évesen) az egyik osztrák tartomány, Stájerország junior bajnoka lett. ’65-ben megnyerte a német-osztrák bajnokságot. 1966-ban 80 kiló fölötti kategóriában nemzetközi erőemelő versenyt nyert, majd a német bajnokságon ’67-ben második, rá egy évre első helyezést ért el.

1967-ben Münchenben egy kőemelő bajnokságot is megnyert, itt egy 254 kilós követ sikerült megemelnie.

Szinte biztos, hogy ha nem fordul a testépítés felé, a powerben is szép eredményeket ért volna el. De lássuk, melyek voltak Arnold legjobb eredményei.

Súlyemelő gyakorlatok

Lökés: 120 kg

Szakítás: 110 kg

Erőemelő gyakorlatok

Guggolás: 247 kg

Fekvenyomás: 240 kg

Felhúzás: 320 kg

Egyik kedvenc gyakorlata volt a csaló bicepszezés, itt ugye a szabályosságot mellőzve csak az volt a lényeg, hogy a rudat a mellkasához emelje. Ezt akár 110 kilóval is tudta művelni, ilyen csodálatos kivitelezéssel:

Talán Arnold leginspirálóbb edzés közbeni videója ez az Ed Corney-val végzett guggolás. Ha lábnapod van, és nyűgös vagy, érdemes előtte megnézned:

 

Még szintén kedvelheted...