A jó személyi edző
Edzés

Milyen a jó személyi edző?

A jó személyi edzőNem mindenki képes arra, hogy autodidakta módon vagy utánzással megtanulja az edzőtermi gyakorlatok helyes végrehajtását, és összeállítsa a saját edzéstervét, étrendjét. Általában óva intünk titeket a személyi edzőktől, mert a befektetés 99 százalékban nem szokott megtérülni. De ha annyira akarod a sikert, mint annak idején Arnold, viszont edzéstechnikai és táplálkozástudományi antitalentum vagy, ám legyen, kutass fel egy jó szakembert. Előtte viszont nem árt tisztában lenned azzal, hogy melyek a jó személyi edző ismérvei.

Szakmai tudás

Ami korántsem egyenlő az elvégzett tanfolyamok és begyűjtött „oklevelek” számával. Sőt, akár visszatetszést is kelthet a dolog, hiszen miért van egy edzőnek szüksége arra, hogy papírokkal bizonygassa tudását? Persze ez alól kivételt képeznek azok a sportágak, ahol csak hivatalos képesítés birtokában lehet edzősködni. Ahhoz viszont, hogy elboldogulj az edzőteremben, és hasznos ismeretekkel gyarapodj, nincs szükséged pro-licences edzőre.

A szakmai tudás meglepően sok, úgynevezett szakember esetében kívánnivalókat hagy maga után. Ha egy-egy kérdésedre zavarba jön az illető, vagy sablonválaszt ad, netán úgy érzed, csak le akar rázni, nem ő a te embered.

 

Itt van néhány alapvető tudnivaló, amivel letesztelheted a személyi edző-jelöltet:

– Melyik napszakban egyek túrót? Helyes válasz: csakis lefekvés előtt van értelme. Ha napközben eszed, lelassítja az anyagcserédet.

– Diéta alatt mekkora súlyokkal és ismétlésszámmal dolgozzak? Helyes válasz: ugyanúgy eddz, mint tömegnövelő ciklusban. Csak akkor csökkents a súlyon, ha már nem tudod elvégezni vele az optimális számú ismétlést – ez előbb-utóbb bekövetkezik, de ne kísértsd a sorsot. Ha jön itt neked a „kis súllyal szálkásíts” okossággal, mehet a levesbe.

– Milyen szálkásító gyakorlatokat végezzek? Ha erre nem azt a választ adja, hogy ilyen gyakorlatok nem léteznek, az edzőcske megbukott.

– Milyen gyakorlatokkal tudnám eltüntetni a zsírt a combomról/hasamról/fenekemről? Helyes válasz: helyi zsírégetés nem létezik, diétázni kell. Ha elkezdi sorolni a felülést (még véletlenül sem hasprést), combközelítő gépet és egyéb haszontalanságot, kukázhatod a delikvenst.

Nem azt mondja, amit hallani szeretnél

A személyi edzők többsége sajnos fontosabbnak tartja az ügyfél rövid távú elégedettségét, minthogy a hosszabb távú célok megvalósításában igyekezne segítséget nyújtani. Mivel edzőhöz legtöbbször azok fordulnak, akik híján vannak a kellő mennyiségű motivációnak, könnyedén elijeszthetők azzal, hogy közöljük velük az igazságot: „Ez bizony nem lesz egyszerű, talán fájni is fog, és lesznek olyan pontok, amikor legszívesebben hagynád a fenébe az egészet.” Ez az edzőnek legkevésbé sem érdeke, hiszen ezzel az üzletpolitikával lassan elveszítené az össze kuncsaftját.

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy őszinte legyen veled, és ne áltasson azzal, hogy csak egy kis lötyögéssel, meg (ha nő vagy) egykilós súlyzókkal számottevő eredményt fogsz elérni.

Kérdezd meg nyugodtan, hogy ő hogyan edz, étkezik, és ha neked az egy-kétkilós súlyzókkal és a combközelítő gépen való edzésen kívül nem javasol értelmes dolgot – miközben ő fekvenyom, guggol, evez -, kezdhetsz gyanakodni.

Legyen-e versenyzői szintű sportmúltja?

Egyáltalán nem biztos, hogy ha valaki eredményes sportoló volt, edzőként is megállja a helyét. Az meg elég furcsa lenne, ha olyantól akarnál tanulni, aki még életében nem fogott a kezébe súlyzót, de remekül tudja elméletben, hogyan kell edzeni.

A mi tippünk az, hogy lehetőleg olyan személyt válassz, aki már sok éve edz, ez idő alatt kiemelkedő fizikumra tett szert, tökéletesen hajtja végre a gyakorlatokat, és össze tud állítani egy normális étrendet.

 

Akiket nyugodtan elfelejthetsz

  • 2-3 éve edző, de már n+1 versenyen induló aranyifjak, akik rózsaszín pólójuk és szőrtelen testük alatt egy egész gyógyszerraktárat rejtegetnek.
  • A fitnesz versenyzésből kiöregedett, jelenleg főállású celebek. Súlyosbító tényező, ha DVD-t is kiadtak.
  • Hetente új képesítést szerző, papíron mindenhez értő edzőcske. Elsősorban a divatos baromságokat „tanulja ki”, de sokszor mire megvan az oklevele, már lecsengett az aktuális trend, és nézhet újabb ugrándozós „sport” után.
  • Elit testépítő, aki azt hiszi, hogy a kliensnek is olyan adottságai vannak, mint neki, és ráerőszakolja a heti 6 napos, napi két edzéses programját az 50 kilós kezdőre.

 

„Na de akkor honnan a ménkűből kerítsek én egy normális edzőt?”

A legbiztosabb módszer, ha ajánlás útján találsz rá a szakemberre. Kérdezd végig ismerőseidet, hogy van vagy volt-e edzőjük, és ha nekik bevált, adják meg az elérhetőségét.  Beszélgess versenyzőkkel, és nyomozd ki, hogy a legutóbbi verseny helyezettjeit ki készítette fel.

Hasznos lehet, ha meglesed a kiszemeltedet, hogyan edzi ügyfeleit, mennyire figyel rájuk közben. A jó edző olyan, mint fociban a játékvezető – együtt el a játékkal, illetve jelen esetben a mozdulattal. Győződj meg róla, hogy kellőképpen tudja-e motiválni a sportolóit. Kerüld a szélsőségeket. Egy fekpadon elalvó, le-lebukó fejű, bóbiskolás közben felhorkantó edző ugyanolyan rossz választás, mint az üvöltöző vadbarom, aki már a bemelegítés közben leordítja a hajat a fejedről.

 

Miért hülyék a személyi edzők?

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

Idióták az edzőteremben

Idióták az edzőteremben II.

A falusi thai bokszos

Edzőtermek

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük