Testépítés veszélyei
Blog

Mikor lehet ártalmas a súlyzós edzés? A testépítés veszélyei

Furcsa, hogy pont egy testépítő oldalon olvashatod mindezt, de ne aggódj, nem fogjuk elvenni a kedvedet. Mindössze szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy melyek a testépítés veszélyei, amelyeket ha félvállról veszel, bajba kerülhetsz.

Az ésszerű kereteken belül végzett testépítés a világ egyik legbiztonságosabb sportja. Megmozgatja a test összes izmát, a súlyzós és aerob edzések karban tartják a szívet és a keringési rendszert. Egy testépítő kiemelt figyelmet fordít az elengedő mennyiségű tápanyagbevitelre, iszik elég vizet, alkoholt elvétve fogyaszt, és általában nem dohányzik. Mégis előfordulhat, hogy a testépítő életforma káros lehet az egészségre. Ez csakis akkor következhet be, ha nem tartunk be valamilyen írott vagy íratlan szabályt.

 

Lássunk pár példát a testépítés veszélyeire

Sérülés

Legtöbbször a nem megfelelő bemelegítés, vagy a túl nagy súlyok használata okozza. Sokszor csak egy nüansznyi különbség van a sérülés és az izombukás között. Nincs mese, érezni kell, mikor érdemes bevállalni 1-2 erőltetett ismétlést, és mikor jobb, ha abbahagyjuk.

Testépítés veszélyei

Valószínűleg nincs olyan testépítő, aki élete során ne szenvedett volna el legalább egy enyhébb sérülést. Ha nem lógod el az alapos bemelegítést, és nem használsz lehetetlen súlyokat, nem fenyeget komoly veszély.

A leggyakoribb sportsérülések testépítőknél:

Túledzettség

Sokan – főleg a kezdő testépítők – úgy gondolják, hogy minél több gyakorlatot és sorozatot végeznek, annál nagyon izomfejlődést fognak elérni. Dicséretes ez a lelkesedés, tényleg. A kezdeti fejlődés ezt az elméletet egy darabig erősíti, de néhány hónap után keserű csalódás lesz belőle.

A túledzettség amellett, hogy legjobb esetben is csak stagnálást eredményez, az egészségünkre is negatív hatással van. Ha edzésed tovább tart, mint másfél óra, heti 4-nél többször látogatod a termet, és edzésre igyekezve úgy érzed, mintha a fogadat húznák, valószínűleg túledzett vagy.

Súlyosabb esetben az alábbi nyavalyák kísérhetik a túledzettséget:

  • Alvászavarok
  • Makacs sérülések
  • Betegségek

Tarts egy héten legalább 3 pihenőnapot, ne eddz 70 percnél többet, ügyelj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, és nem fenyeget majd a túledzés veszélye.

Doppingszerek

Bár kokszolni nem kötelező, aki csak egy kicsit is komolyan veszi ezt a sportot, egész biztos, hogy megfordult már a fejében, hogy „mi lenne, ha…”. Hidd el, nem érdemes.

A doppingszereket hagyd meg a versenyzőknek, akik vannak annyira eltökéltek, hogy bevállalják a kockázatot. Jó, ha tudod, hogy sosem lehetsz abban biztos, hogy nem valami hamisítványt sóznak rád. Sőt, legtöbb esetben átvernek.

Injekció

Az is kevesek agyacskájában tudatosul, hogy a doppingszerek segítségével felépített izom egy múlandó állapot. Ha felhagysz a koksszal, szinte azonnal visszaesel a kúra előtti szintre.

Milyen következményei lehetnek a kokszolásnak? (Függetlenül attól, hogy igazi, vagy hamis-e a cucc, amit eladnak neked.)

  • Különböző szervi elváltozások (máj-, vese-, szívproblémák)
  • Kopaszodás, pattanásosság
  • Agresszió, viselkedészavarok
  • Gynecomastia
  • A kúra után potenciazavar léphet fel

Agybajok

Nem hagyhatjuk ki a testépítés veszélyei közül a sport lelki oldalát sem. A látványos sikerek egész könnyedén megrészegíthetik az embert, és aki eleve azért kezdett el edzeni, hogy a külvilág számára villantson, most még idiótább lesz.

„32-ről 38 centire nőtt a karom körmérete! Én vagyok a császár! Izompólót fel, és nyomás a diszkóba feszíteni, ahol majd mindenkit leverünk! „ Lásd még: Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Ha gondolataid egész nap csak a testépítés körül keringenek, nem jó úton jársz. Foglalkozz más hasznos és érdekes dologgal is, mert abból, hogy izmos vagy, nem fogsz megélni.

***

Reméljük, nem ment el a kedved az edzéstől, és észben tartod ezeket a fontos szabályokat mind a saját, mind a környezeted testi épségének érdekében. A testépítés veszélyei csak akkor fenyegetnek, ha az egészségednél előrébb helyezed az eredmények hajszolását, és kockázatokat vállalsz.

Hogyan fogyjak le nyárig? Januárban elkezdem a kúrát

A falusi thai bokszos

Testépítő vagy? Vagy csak egy hisztis kislány?

Kokszolás – Elég érett vagy rá?

Synthol – olajat az izmokba!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük