Blog

Miért nem olimpiai sportág az erőemelés?

Elkezdődtek a 2012-es londoni olimpia küzdelmei, és az első napon már meg is született a 48 kg-os női kategória végeredménye, természetesen kínai arannyal. Magyarországot egyedül Nagy Péter fogja képviselni, aki jelenleg 412 kiló körüli eredményre képes összetettben. Péter szerepléséről folyamatosan beszámolunk oldalunkon.

Előtte – hogy egy kicsit visszakanyarodjunk saját házunk tájára is – járjunk már egy kicsit utána, vajon miért nem olimpia sportág az erőemelés? A testépítésre a laikusok még csak-csak ráfoghatják, hogy pusztán szépségverseny, és a versenyzők pózolása nem nevezhető igazi sportnak. Arra persze már nem gondolnak, hogy egy ilyen fizikum eléréséhez mekkora munka szükséges, de semmi gond, valószínűleg nem a testépítés lenne az olimpiák legnézettebb sportága.

Az erőemelés már sokkal érdekesebb téma. Adva van ugyanis X kilogramm, amit a versenyzőnek a szabályok által meghatározott módon meg kell mozgatnia (guggolni, fekve kinyomni vagy felhúzni vele). Ez eléggé hasonlít a súlyemeléshez, sőt, az erőemelő fogásnemekben tilos a súlyt lendíteni, csakis izmaink erejét használhatjuk. A súlyemelésre ez korántsem igaz.

2012-re ígérték

Elvileg idén már az erőemelésnek is ott kellene szerepelnie az olimpiai sportágak között, de mégsincs. Bár a sportágat már több mint 40 éve, 1970-ben elismerte a Nemzetközi Sportszövetség (AGFIS), az ötkarikás játékokon még nem sikerült meghonosodnia.

1996-ban, egy Salzburgban tartott NOB kongresszuson szóba került a dolog, és a sydney-i olimpián bemutatkozhatott volna az erőemelés, de a szövetség küldötteinek meg kellett volna szavazniuk a súlycsoportok számának csökkentését, így az egész megmaradt ötlet szintjén.

Kifogások az erőemelés ellen

Ahány szakember, annyi vélemény kering már ebben a témában. Foglaljuk össze a legfontosabbakat, hátha megvilágosodunk:

– A sportolók nem testesítik meg az esztétikus embereszményt

Nem teljesen tiszta, hogy mire akarnak kilyukadni, de ha a versenyzők testzsírszázalékára gondolt a szabály kiötlője, csak tudatlanságát sikerült megvillantani. Maximális erőkifejtére senki nem képes keresztszálkásan.

– Segítő ruhák használata

Az olimpia szabályzata csak minimális ruhával kapcsolatba hozható előnyt engedélyez, viszont egy guggoló vagy fekvenyomó ruha több tíz kilóval is növelheti a versenyző teljesítményét. Itt elég egyszerű lenne a képlet: legyenek az olimpián RAW, azaz ruha nélküli versenyek. Így kiküszöbölhető lenne a ruha nyújtotta előny, és a versenyző tényleg csak az izomerejét használná.

– Doppinghasználat

Egyes idióták szerint a „tiszta” olimpia eszményét rombolná, ha egy ilyen „szteroidokkal és egyéb doppingszerekkel súlyosan fertőzött” sportág szerepelne a játékokon. Persze, a koksz itt is jelen van, kb. ugyanúgy, mint az összes többi sportágban. Sajnos hullanak is legjobbjaink, elég csak a 2004-es athéni eseményekre visszaemlékezni, ahol Fazekas Róbert  diszkoszvető és Annus Adrián  kalapácsvető veszítette el utólag aranyérmét, vagy Kővágó Zoltán londoni kizárására.

Doppingesetek mindig is voltak és lesznek, hiszen az élsport ma már elképzelhetetlen teljesítményfokozó szerek nélkül. Néha bénáznak – rosszul számolják ki az ürülési időt, vagy egyszerűen csak kockáztatnak, rajtaveszítenek, és kész is a botrány, de elképesztő az emberek naivitása, azoké, akik még mindig azt hiszik, hogy csak az a néhány szerencsétlen használt doppingszereket, aki éppen akkor megbukott a teszten.

– Politika

Az olimpiai játékokon már szerepel egy hasonló sportág, és bizonyos érdekeket sértene, ha egy hasonló – sőt, esetleg látványosabb sport elhomályosítaná. Micsoda butaság! Talán a kosárlabda, kézilabda és labdarúgás nem fér meg ragyogóan egymás mellett? Ráadásul a paralimpián már van erőemelés. Ki érti ezt…

Nekik már sikerült

Nem érdemes a sportágakat egymás alá- vagy fölérendelni, de van néhány olyan a listában, ami a NOB szerint az erőemelésnél nagyobb érdeklődésre tart számot, vagy egyszerűen csak jobban illik az olimpiai sportok közé.

Jelenleg is olimpiai sportág: trambulin, softball, gyeplabda, bmx.
Már legalább egyszer szerepelt olimpián: baszk pelota, krikett, krokett, jeu de paume, kötélhúzás, motorcsónakázás.
Bemutató sportként már egyszer szerepelt olimpián: bowling, glima, kaatsen

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük