Hájas has
Edzés

Miért nem mersz lemenni az edzőterembe?

Súlyzós edzés nélkül csak kivételes esetben érhetünk el jelentős testösszetétel-változást. Ennek oka az izomzat anyagcserére való pozitív hatása: egységnyi tömegű izom több kalóriát éget, mint ugyanannyi zsírszövet.

Mégis, gyakran itt bukik el a fogyni vágyók jelentős része – egyszerűen nincs merszük edzőterembe járni.

Önértékelési probléma?

Férfiak részéről legtöbbször az a kifogás hangzik el, hogy túl vékonyak, kinevetik majd őket az izmosabb, régebb óta edző srácok. A hölgyek pedig zsírpárnáik (melyeket sokszor képzeletben igencsak felnagyítanak) miatt aggódnak „-Mi lesz, ha mindenki engem figyel majd? Nem akarok lefelé kilógni a sorból”.

Ezek a félelmek a legtöbb esetben természetesen alaptalanok. Az edzőterembe járók összetartó kis közösséget alkotnak, ahol bizonyos mértékben egymásra vannak utalva.

A rutinosabb edzőtársak átadják tapasztalataikat a kezdőknek, kölcsönösen segítenek egymásnak egy-egy nehéz sorozat guggolás vagy fekvenyomás alatt.

Az első lépést nem mindig könnyű megtenni, de hamar kiderül, hogy a sporttársak között is ugyanannyi segítőkész ember van, mint az átlagemberek között.

Ők valamit biztosan tudnak már, mégpedig azt, hogy milyen volt kezdőnek lenni. Ha valakit ebben az időszakban pozitív élmények értek, nagy valószínűséggel ugyanígy fog viszonyulni később azokhoz, akik már tőle várnak segítséget.

Győzd le félelmed!

Ha tétovázol, a következő dolgok erősíthetnek abban, hogy ne rekedjen meg az elhatározás szintjén az a nagyszerű ötlet, hogy az otthoni kínlódás helyett edzőteremben, normális súlyokkal edzed meg izmaidat.

– Mindenki egyformán jogosult a terem használatára. Fizetsz a bérletért te is, ne érezd hát alsóbbrendűnek magad azért, mert még nem rendelkezel látványos fizikummal.

– Mindenki volt kezdő! Hidd el, minél messzebbre jut valaki ebben a sportban, annál kevésbé fogja „lenézni” a kezdőket. Néhány év után már nem az lesz az elsődleges cél, hogy másoknál jobb legyen, hanem hogy önmagát legyőzze. Színpadon álló testépítő versenyzőkre ez természetesen nem igaz.

– Lásd magad objektív szemmel. Leginkább nők esetében fordul elő, hogy a valóságosnál kövérebbnek látják magukat. Ez nem vezet semmi jóra, javaslom a tévképzetek helyett az azonnali cselekvést.

– Keress egy edzőpartnert! Vedd rá egy régi barátodat, hogy járjon veled edzeni! Ha nincs erre megfelelő alanyod, alakíts ki kapcsolatokat a teremben. El sem hiszed, milyen sok életre szóló barátság köttetett már meg a súlyzók világában.

Miért hülyék a személyi edzők?

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

Idióták az edzőteremben

Idióták az edzőteremben II.

A falusi thai bokszos

Edzőtermek

Szerző

Még szintén kedvelheted...