drogok
Egészségügy

Miért kivételeznek az alkohollal?

„Igyál, öcsém! Hungarikum a részegség, meg a napi rendszerességgel történő vedelés! Nem árt ez, sőt, gyógyszer! Nagyapám is ezt itta, ha megfázott. Jóféle magyar pálesz, ez kell a szervezetnek!” (Aztán csodálkozol, hogy megdöglesz 45 évesen)

A világ egyik legkomolyabb orvosi lapjában a Lancetben jelent meg nemrégiben egy kutatás, mely arról szólt, hogy összevetették a leggyakrabban használt tudatmódosító szereket. Különös tekintettel voltak az egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaikra, az eredmény pedig magyar emberek számára minden bizonnyal meglepő lehet.

drogok

 

A grafikon szépen mutatja, hogy az alkohol messze a legveszélyesebb drog. Durvább a heroinnál és a cracknél is, a kereplős öregasszonyok által kiátkozott fű (Cannabis) pedig már csak harmad-negyedannyi veszélyt jelent. Érdekesség, hogy a szintén üldözött és megvetett anabolikus szteroidok is felkerültek a listára, amint látható, az alkoholhoz képest hetedannyi veszélyességi együtthatóval.

Természetesen nem akarunk reklámozni semmiféle egészségkárosító szert, csak azért, mert van nála rosszabb is. Valószínűleg a magyar társadalom még nem elég érett ahhoz, hogy el tudja dönteni, mi a jó neki és mi nem. E probléma visszavezethető az oktatás gyenge színvonaláig, a begyepesedett hagyományokig, egészségtelen ételek és italok hungarikummá kinevezéséig. Mert azért vicces, hogy a legkeményebb drogból „nemzeti italt” főzünk, és vígan pusztítjuk vele szervezetünket.

Legyen legális az összes drog?

Ez ma még biztos, hogy a legrosszabb megoldás lenne. Ehhez sokkal szélesebb körű ismeretanyaggal kellene rendelkeznie az átlagembernek is, nemhogy az értelmiségi rétegnek. De amíg – elvileg – magasan képzett, diplomás, nyelveket beszélő és széles látókörű értelmiségiek fogyasztószerektől és elektromos ketyeréktől várják, hogy majd tökéletes alakjuk lesz, ennek végzetes következményei lennének.

Nálunk fejlettebb országokban próbálkoznak egyes kábítószerfajták legalizálásával, összességében pozitív eredménnyel. Említsük itt meg példaként Colorado államot, ahol hatalmas biznisz lett a marihuána-turizmusból.

Magyarországon ilyesmire belátható időn belül nincs esély. Egyelőre ott tartunk, hogy a társadalom által tradicionálisan elfogadott drogok (alkohol, dohány) használata szinte mindennapos. Becslések szerint hazánkban mintegy egymillió alkoholista él – tehát olyan személy, akinek családi és társadalmi kapcsolataira, munkavégzésére hatással van szenvedélye.

Nézd meg ezeket a térképeket, a WHO 2013-as jelentéséből.

Az első az alkohol miatt kialakuló májcirrózis (májzsugor) előfordulását mutatja egyes európai országokban. Naná, hogy ebben élen járunk, a románokkal és litvánokkal karöltve.

Májcirrózisos betegek

Hasonló ronda a következő kép is, ahol az alkoholfogyasztásra visszavezethető daganatos betegségek miatti halálozások száma látszik.

Alkohol és daganatos halálozások

 

Magyarországon a lehető legszarabb az ivási kultúra (is). Talán már közhely is, de nem lehet elégszer felhozni a mediterrán népek (pl. portugálok, spanyolok, olaszok, görögök) példáját, ahol vörösbort ugyan naponta fogyasztanak, de nem lerészegedési céllal. Ezzel szemben hazánkban mi a trendi? Gyenge minőségű (kukoricakeményítővel készült) sörök kombinálása égetett szeszes italokkal. Egy ideje már legális az otthoni pálinkafőzés – hadd csapja szét magát a paraszt, addig sem gondolkodik.

Vegyük még át vázlatosan, hogy milyen veszélyei vannak a rendszeres alkoholfogyasztásnak.

  • Szívinfarktus, magas vérnyomás, szívritmuszavarok, vérszegénység
  • Cukorbetegség, elhízás
  • Rosszindulatú daganatok (szájüreg, gége, gyomor, nyelőcső, máj és hasnyálmirigy)
  • Csontritkulás
  • Demencia
  • Személyiségzavarok, ennek következtében depresszió, öngyilkosság
  • Társadalmi és családi kapcsolatok megromlása, munkahely elvesztése, bűnözés

Az etil-alkohol az acetaldehid hatásának köszönhetően durva sejtméreg, szervezetünk összes sejttípusára pusztító hatással van. Még akkor is, ha efölött szemet huny a mindenkori kormány, sőt, érthetetlen okból direkt népszerűsíti is az alkoholfogyasztást.

Jól gondold meg, mivel rombolod testedet és lelkedet, mert az alkoholnál jelenleg nem ismerünk károsabb szert!

Cigi és alkohol: az izmok ellenségei

Van-e doppingmentes győztes az olimpián?

Mr. Olympia 2014 – Phil Heath negyedszer!

Az akné és a fehérjefogyasztás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük