Személyi edző
Blog

Miért hülyék a személyi edzők?

Na jó, nem mindegyik, de jelentős részük – meg merem kockáztatni, hogy a többségük. Jelen esetben az úgynevezett „megélhetési személyi edzők”-ről szeretném egy kicsit lerántani a leplet.

Sokan kérdezték már tőlem, miért nem szeretnék személyi edzőként egy kis mellékes jövedelmet keresni, hiszen úgy látják, már elegendő tudással rendelkezem ahhoz, hogy másoknak is át tudjak adni belőle.

A válaszom erre mindig is az volt, hogy mivel komolyabb versenyeredmény nincs a hátam mögött, nem lennék annyira kapós, mint az ismert versenyzők. Címek, dicsőségek hiányában nem lenne más út, mint elvégezni egy fizetős tanfolyamot, és benyalni sok-sok baromságot. Megannyi hajmeresztő dolgot hallottam és olvastam már, ami egy ilyen tanfolyam alatt elhangzott, és még a végén meg sem kapnám a papírt, ha nem hagynék fel az olyan eretnek nézeteimmel, mint például tápanyag mennyiség számolása kalóriaszámlálás helyett, testzsír NEM méricskélés tolómérővel, vagy az állati és növényi fehérjék NEM egy kalap alá vétele…

 

Női magazinok színvola

Személyi edző

Ezt a kérdést az egyik (nem mondom ki a nevét: wellnescafe) nőknek szóló weboldalon láttam meg, éppen személyi edzői válaszok után kutatva: 

„38 éves vagyok és 10 kilót szeretnék fogyni. A kérdésem az lenne, hogy milyen fokozaton és meddig kell tekerni szobabiciklin ahhoz, hogy eredményt érjek el a fogyásban?”

Attól eltekintve, hogy a kérdező szellemi színvonala sem egetverő (pl. nem írja le hány centi magas és hány kiló, továbbá sziklaszilárdan hisz abban, hogy pont 10 kilót kell fogynia), a kérdés korrekt, és egyszerűen megválaszolható. Lássuk, mennyire sikerült ez „szakértő” Kingának:

„Ne feledd: minimum meg kellene izzadni!

Olyan fokozatot válassz, amely mellett még tudsz beszélgetni, de már nehezedre esik megszólalni. A fogyás érdekében 1 óra alatt legalább 400 kcalt kellene elégetni.

Ehhez le kellene tekerni legalább 15 km-t. Vagy az erősséget, vagy a tempót növeld, de ha bírod, lehet mindkettőt.

Mire figyelj még?

– Minél gyorsabban, magasabb fokozaton és hosszabb ideig tekersz, annál több kalóriától szabadulhatsz meg.

– Edzettségi szintedtől függően naponta legalább 50 perc szobabicajozás javasolt – az edzésprogram összeállításánál kérd ki személyi edző tanácsát!

– Ne feledd: rendszeres mozgás mellett a fogyás csak 1 hónap után indul meg.

– Tekerés közben pótold az izzadással elveszett ásványi anyagokat – igyál sok ásványvizet.

– Figyelj az étkezésedre! Kerüld a finomított cukrok, állati eredetű zsírok nagy mennyiségű fogyasztását!

Nehezen találok ebben olyat, ami nem égbekiáltó baromság. A sok ásványvíz fogyasztást, és a cukrok zsírok hanyagolását legalább eltalálta.”

Személyi edző Kinga baromságai:

Izzadás: miért kell mindenképpen izzadnunk? A folyadékveszteségnek semmi köze a zsírégetéshez, és az aerob edzés bizony nem mindig izzaszt, noha a hatékonysága nem csökken ezzel.

 

X mennyiségű kalória elégetése óránként: Egyrészt a mégoly okosnak titulált kalóriaszámlálós gépek sem tudják ezt pontosan kiszámolni, másrészt mi van azzal, akinek nincs ilyen eszköz a bringáján? Túl sok tényezőtől függ az elégetett kalóriamennyiség, és mindjárt látjuk, hogy felesleges ezzel kalkulálni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy „honnan” égett el.

Fogyás csak 1 hónap után: Hazugság. A fogyás azonnal megindul, ha helyesen végezzük az edzésprogramot, és az étkezésre is figyelünk. Az első napokban a glikogén (izomban tárolt szénhidrát) vesztesége nagyobb lehet.

Minél gyorsabban, minél magasabb fokozaton: Ez a legkártékonyabb állítás mind közül. A zsírégetéshez aerob edzés kell, nem brutál kardió. Ha gyorsan tekerünk, izommunkát végzünk, amihez energiát – milyen furcsa, ugye? – izmainkból kapunk. Eredmény: izomveszteség, zsírmegmaradás. Itt jönnek képbe azok, akik csak a mérlegre hagyatkoznak, és ujjongva konstatálják, hogy mennyit fogytak. No igen, izomból, miáltal rosszabb lett testük izom-zsír aránya (gy.k.: több zsír, kevesebb izom), és a program végeztével, a szemétkajás étrendre visszatérve még kövérebbek lesznek, mint korábban.

Ki a jó személyi edző?

A normális személyi edzőt nem feltétlenül kedvelik a kliensei. Nem azt mondja nekik, amit hallani szeretnének, nem veri át őket azzal, hogy pl. a combtárogató gépen végzett 2000 ismétléstől vékonyabbak lesznek, vagy napi 300 felüléstől (a hasprés már túl nehéz lenne) lapos lesz a hasuk.

Az őszinteséget a legtöbb ember nem szereti. Hallani sem akar arról, hogy kemény munkával és precíz diétával lehet csak eredményt elérni. Az életmódváltáshoz nincs kedvük, hiszen akkor le kell mondani a „finom” ételekről.

A jó személyi edzőnek nincs szüksége semmilyen papírra, munkáját reprezentálják a kezei alól kikerülő hobbi- és versenysportolók egyaránt. Én ilyen emberhez fordulok majd segítségért, ha egyszer olyan célt tűzök majd ki magam elé, aminek eléréséhez már nem elegendőek az ismereteim.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük