Miért nem fejlődsz
Edzés

Mi az oka, ha nem fejlődsz?

Miért nem fejlődszA legtöbb dolog, amiről itt olvasni fogsz, ismerős lesz, azonban még a legprofibb testépítőknek is szükségük van egy kis emlékeztetőre. Akárhogy is, a testépítés lehet egyszerű, mint az egyszeregy, azonban előfordulhat, hogy a legalaposabb felkészülés mellet is megtorpansz a kijelölt úton. Ennek legvalószínűbb oka az alábbiak között keresendő:

Túledzed az izmaidat

Tudom, hogy jó nézni, ahogy dagadnak az izmaid a teremben, azonban tudnod kell, hogy ez nem tart sokáig. Az izmok az edzésen kívüli fázisban nőnek, nem amikor szétpumpálod őket.

Ezt általában tudják az emberek, de akit elkap a hév, képes minden egyes nap széthajtani magát és az izmait. Az 5 napos edzés nem feltétlenül rossz, viszont alaposan meg kell tervezni. Például így:

Hétfő — súlyzós edzés/alsótest

Kedd — kardió (alacsony intenzitással)

Szerda – súlyzós edzés/felsőtest

Csütörtök – kardió (alacsony intenzitással)

Péntek – súlyzós edzés/alsótest

Ha nem ezt a rutint követed, nagy eséllyel túledzed magad, mivel ugyanazokat az izomcsoportokat mozgatod meg edzésről-edzésre.

Nem fókuszálsz a gyenge pontjaidra

Példa:

Hatalmas vállakat/karokat építesz, azonban a lábaid cingárak maradnak, és nem is foglalkozol velük. Tudtad, hogy az erős és robusztus lábak kiegészítik a felsőtestedet, mivel nagyobbnak és arányosabbnak mutatnak? Persze, hogy tudtad.

Akkor miért arra koncentrálsz, amit már elértél? Kezdd el építeni a pipaszár lábaidat is. Az egy jó kezdet, ha már felmérted, hogy miben vagy jó. A következő lépés a gyenge pontok edzése, hidd el, a tested meghálálja.

Túl sokat kardiózol

Az izomépítés kezdeti szakaszában mellőzni kell a kardió edzéseket, mivel az felesleges kalóriákat von el. Heti egy alacsony intenzitású aerob edzés (gyaloglás vagy lassú biciklizés) elegendő, mivel a magas intenzitású kardió edzés izomvesztéshez vezet.

Túl sokat bulizol?

Ez egy másik potenciális problémaforrás lehet, mivel az áttáncolt éjszaka kemény kardiónak minősül, ami hátráltat az izomépítésben.

A másik probléma az alkohol, mivel dehidratáló hatása van. Az izomnövekedéshez sok vízre van szüksége a testünknek, ezért fordulhat elő, hogy egy nagyobb ivászat után az edzések alatt sokkal szomjasabb vagy.

Az éjszaka gyakran végződhet szex-el, ami még több elégetett kalóriát jelent.

Fontos, tehát hogy megfelelő mértéket tartsunk az átmulatott éjszakák számában.

Túl sok szex

Ez kulcsfontosságú tényező lehet a növekedésben, azonban egy egészséges kapcsolatban nehezen kivitelezhető a pásztorórák csökkentése, és nem is tanácsos, mivel jó hatással van a tesztoszteron szintjére.

A tesztoszteron az egyik legfontosabb izomépítő hormon, és amikor izgalmi állapotba kerülünk, megnövekszik a mennyisége. Ami azonban nem tanácsos, az az edzés előtti szex, mivel a tesztoszteron-szint az aktus után meredeken csökken.

Nem étkezel megfelelően

A testtömeg növeléséhez több kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit felhasználunk, valamint az is fontos, hogy ezt jó minőségű tápanyagokból fedezzük, így szükség lehet különböző táplálékkiegészítőkre is, hogy az izomnövekedést megfelelően szolgáljuk. Fő szabály szerint az étkezések 80%-át élelmiszerek, 20%-át kiegészítők tegyék ki.

Fontos az is, hogy élvezzük ezeket az étkezéseket, és amikor visszatekintünk erre a korszakra ne kínlódásnak tűnjön.

Milyen kiegészítőkre van szükség?

 • Jó minőségű fehérje
 • Összetett szénhidrátok
 • „Jó” zsírok
 • Multivitamin

Az elhivatottság hiánya

Nagy valószínűséggel annak az oka, hogy mások izmosabbak nálad, az, hogy ők keményebben edzenek és sokkal komolyabban veszik ezt a sportot. Az izmok csak akkor fejlődnek, ha teszel érte, és úgy edzel, mint egy állat. Amire szükséged van:

 • Intenzív szettek és ismétlések
 • Igyekezz mindig többet teljesíteni, mint az előző edzésen
 • Maximum egy órás edzés

Mottó: fegyelem, kitartás, összpontosítás és áldozathozatal.

Egyszerűen csak lusta vagy

Miről ismerhető ez fel:

 • Felesleges locsogás a teremben, nem is edzeni mész, inkább szocializálódni
 • Nem csinálod szívvel-lélekkel (ez nem csak az edzésre lehet igaz)
 • Nagy a szád, de nem teszel meg mindent. Elkezded az edzést, de amikor igazán bekeményedik, abbahagyod.

Ha ezekben magadra ismersz, nincs értelme azon siránkozni, hogy miért nem fejlődsz, amíg ezeken nem változtatsz.

A megoldás:

 • Tiszta kajálás
 • Kemény edzés
 • Alvás

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük