Ti kérdeztétek

Mi a kedvenc tömegnövelőtök?

Van olyan tömegnövelő, ami a kedvencetek, edzés után? Név szerint! Vagy edzés után mi az, amit ti használtok szívesen?

Húha, ez fogós kérdés. Na nem azért, mert olyan nehéz lenne rá válaszolni, de semmilyen paramétert nem adtál meg magadról. Pl. mióta edzel, hány kiló vagy, mekkora fejlődést értél el eddig stb.

Konkrét termék nevét ingyen akkor sem írjuk le, ha lenne ilyen, de szerencsére nincs. A tömegnövelők 99 százaléka parasztvakítás. Mit lenne, ha megnéznéd 1-2 általad megfelelőnek tartott tömegnövelőnek a tápanyag-összetételét? A makrotápanyagokra gondolunk most, tehát a fehérje-szénhidrát-zsír arányt kellene figyelned. Ez alapján már el tudod dönteni, hogy tényleg szükséged van-e az adott termékre (általában nincs).

Mit tartalmaznak a tömegnövelők?

Ezek a termékek jellemzően magas szénhidráttartalommal bírnak, aminek döntő hányada legtöbbször maltodextrin. Edzés után elmegy, bár nem a legjobb szénhidrát ilyenkor. A tömegnövelők fehérjetartalma viszont általában alacsony, ezért – bármennyire is szeretnéd – nem ettől fogsz megnőni. Mindenképpen szükséged lesz egy tejsavófehérje koncentrátumra, ami mondjuk legalább 60%-os fehérjetartalmú. Ezt kombinálhatód tömegnövelővel, de lehet, hogy olcsóbban kijössz, ha külön veszed meg a gyorsan felszívódó szénhidrát részét az edzés utáni turmixodnak. A szőlőcukor például tökéletesen megfelel e célra.

Akkor miért hívják ezeket tömegnövelőnek?

Mi más, mint a marketing miatt. Meglátja a szerencsétlen, és azt hiszi, ettől lesz majd izmos. Nagyon kevesen képesek olyan „bonyolult” összefüggéseket felfedezni, mint például azt, hogy ha egy élelmiszerben alig van fehérje, akkor nem biztos, hogy az izomtömegünket fogjuk vele gyarapítani.

Nézd át a mintaétrendeket, és alakítsd a tápanyagbevitelt a testsúlyod függvényében. A biliből meg húzd ki az ujjad, mert a tömegnövelő nem más, mint rohadt sok szénhidrát, baromi kevés fehérjével.

 

Tömegnövelő étrend

Tömegnövelőt vagy fehérjét „szedjek”?

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük