Táplálkozás

Mesterséges hús, vagy vegán étrend? Miből fedezzük majd a fehérjeszükségletünket?

Egy testépítő, erőemelő számára nem csak a napi fehérjmennyiség megléte, de annak minősége is kiemelten fontos. A világ viszont úgy fest, összefogott ellenünk, és belátható időn belül meg fogja nehezíteni ezen tápanyagforrásaink beszerzését.
Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Senki nem tudja pontosan, mikor jön el a kritikus pont, amikor már egyszerűen megfizethetetlen luxus lesz a jelenleg általánosnak mondható, napi fél-másfél kiló húsra alapozott testépítő étrend. A változás szele mindenesetre már megcsapott minket a 2018-as példátlanul kemény aszállyal. Ha a következő években, évtizedekben is folytatódik a tendencia és az éghajlatunk szárazabbá válik, költségesebb lesz a hús előállítása is. Meg még ki tudja, hány, számunkra fontos élelmiszeré.

Persze a kutatók már elvileg rajta vannak a témán, és az egyik legígéretesebb megoldásnak a lombikban tenyésztett hús tűnik. Ezt az eledelt valódi állati szövetből szaporítják fel, és mivel nagyon kevés alapanyag kell hozzá, nagyságrendekkel gazdaságosabb lesz, mint a hagyományos állattenyésztés. Már ha beválik, de a lombikhús területén úttörő dán Mosa Meat nagyon fogadkozik:

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst.

Elvileg az igazival megegyező ízzel és állaggal. Meglátjuk.

A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei, főleg a burgerekhez való marhahús piacra dobását. Az ipari méretű termelés beindítását 2-3 évvel későbbre időzítik. Számításaik szerint akkor egy dollárba kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

A lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat állítása szerint egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képes előállítani.

Szóval sanszos, hogy idővel választanunk kell: sakkozunk a növényi alapú fehérjék aminosavprofiljaival és úgy kombináljuk őket, hogy valahogy kihozzunk belőlük megfelelő mennyiségű teljes értékű fehérjét, vagy esszük a lombikhúst, esetleg némi rovarfeltéttel meghintve.

Részemről maradnék a kettes verziónál, a vegánság most úgyis nagy divat, meg aztán jobb szeretem az egyszerűbb megoldásokat.

Láttál már laboratóriumban előállított húst? Itt egy kis kedvcsináló – vagy elvevő videó:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük