Flex Wheeler
Edzés

Mennyire egészségtelen a profi testépítés? Tudd meg Flex Wheelertől!

Ki más foglalhatná ezt nekünk jobban össze, mint egy igazi bennfentes, aki évtizedekig benne volt a sűrűjében. Az ugye normális emberek között nem képezheti vita tárgyát, hogy a hobbiszintű testépítés – ésszel végezve és doppingszerek nélkül – kedvező hatással van a testi és a lelki egészségünkre is. De mi a helyzet akkor, ha úgy döntünk, versenyezni szeretnénk, és a reménybeli trófeák mellett bevállaljuk ennek minden lehetséges negatív hozadékát is?

Flex Wheeler, aki a közelmúltban még az egyik lábát is elveszítette, megmondta a frankót. A többszörös Mr. Olympia-dobogós helyezett, egykoron ünnepelt sztár testépítő a Generation Iron 2 forgatása alatt egy interjúban úgy fogalmazott:

Rengeteg sportolót ismerek, wimbledoni teniszbajnokoktól kezdve profi baseball-játékosokon át profi bokszolókig és harcművészekig, és én úgy látom, ha a legjobb akarsz lenni, az már nem egészséges. Ha például eljársz bokszedzésekre, akkor az nagyon jó hatással lesz az egészségedre. De ha Mike Tysonnal akarsz bunyózni, az már nem egészséges.

Flex azt is hangsúlyozza, hogy a testépítés önmagában nem veszélyesebb, mint bármely egyéb sport. Akkor van gond, ha nagyon magasra kerül a léc, és ekkor szükségszerűen kockáztatni kell, ha meg akarjuk ugorni.

Persze, aki egy kicsit is a dolgok mögé nézett már, annak Flex túl sok újdonsággal nem szolgálhatott. Azt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy alapjában véve a testépítés sem egészségtelenebb sport a többinél. Sőt, egyik sportág sem képes ilyen komplex fizikummal megajándékozni azt, aki szívvel-lélekkel csinálja, de.. (és ez megint csak bármelyik sportra igaz lehet)… ha túlzásba visszük, átléphetünk egy határt, amelytől számítva már nem feltétlenül tekinthetjük egészségesnek, amit művelünk.

 

Mi számít határátlépésnek?

Ezt Flex már nem részletezte, de egyértelmű, hogy a doppingszerek használata a legnagyobb egészségügyi kockázat, amit egy profi sportoló – értelemszerűen a testépítők is – bevállal. Ha szerhez nyúlsz, nem biztos, hogy bármi bajod lesz, de a kockázat benne van, és sajnos láttunk már elrettentő példákat.

Az eredmények túlzott hajszolása, és az ezzel gyakran együtt járó realitástól való elszakadás is káros hatással lehet ránk. Testünk sérülésekkel, akár maradandó károsodásokkal is jelezheti, hogy túlmentünk egy bizonyos határvonalon. A túlzott elvárások a lelki egészségünkre is negatív hatással lehetnek.

Mindent összevetve: tűzz ki reális célokat, élvezd az ezekhez vezető utat, és ha kockáztatsz, számolj a lehetséges veszélyekkel!

Még szintén kedvelheted...