Csirke
Táplálkozás

Melyik a legolcsóbb/legjobb fehérjeforrásunk?

CsirkeErre a kérdésre hivatalból rávágja minden testépítő, hogy a csirkemell. Nézzük meg néhány élelmiszer ár/érték arányát, és meglátjuk, igazuk van-e.

Zsírosabb, filézetlen húsok

Ha nem diétázunk, a csirkemellet előszeretettel cseréljük combra. A csirkecomb ára kb. 60 százaléka a mellének, viszont a nagyjából megegyező fehérjetartalom mellett sokkal több benne a zsír. Míg 100g csirkemellben mindössze 1, addig a combban 5g van. Ebből még levonhatjuk a csont tömegét, ami 30 százalékra tehető.

Tehát 1 kiló csirkemellfilé átlagosan 1400 forint, míg a comb kb. 800. Ha levonjuk a csont arányát, akkor marad 700g combunk. Ebből még lejön 4% zsír=672g. Tehát ennyi „színhús” van a csirkecombon, ha a mellhez hasonlóan 1% zsírtartalommal számolunk.

Ha felszorozzuk egy kilóra, ennyi lesz az egységára: 1200 forint. Kijelenthető tehát, hogy a csirkecomb egységára nagyjából 200 forinttal alacsonyabb. Ha nem vagy nagyon endomorf, és anyagi lehetőségeid korlátozottak, tömegnövelés alatt jó lesz alap fehérjeforrásnak.

A marhahús sajnos drágább, és zsírtartalma is magasabb, így egységnyi áron jóval drágábban jön ki, mint a csirkecomb. A sertés soványabb részei (pl. a karaj) hasonlóak a csirkecombhoz, de az áruk a csirkemellével vetekszik. A vadhúsok – bár soványabbak – szintén kevésbé érik meg a sokszor eléggé borsos árukat.

Húsfélék tápanyagtartalma

Halak

A hal remek fehérjeforrás, általában alacsony zsírtartalommal. A zsírosabb halak jelentős mennyiségben tartalmaznak Omega-3 és más „jó” zsírokat, viszont drágábbak is. A tengeri halfilé csirkemellel körülbelül egy árban van – talán egy hajszállal olcsóbb. Viszont a fehérjetartalma is alacsonyabb pár grammal, tehát ha halra alapozunk, nagy valószínűséggel ugyanott vagyunk, mintha csirkemellet vennénk.

Tojás

A tojás is jó fehérjeforrás, a lakto-ovo vegetáriánus testépítők egyik kedvence. Nézzük, megéri-e az árát. Egy tojás 5-6 gramm fehérjét tartalmaz, számoljunk most 5,5-tel. Darabja kb. 40 forint. Egy 100 kilós testépítőnek naponta 200g fehérjére van szüksége, amit 36 tojás képes fedezni. 36×40= 1440 – ez pedig pontosan egy kiló csirkemellnek felel meg. Viszont a tojás sokkal több zsírt tartalmaz. Egy kiló csirkemellben mintegy 15g van, de 36 tojásban már 125.

Az egész tojás tehát csak tömegnövelés alatt lehet alternatíva, persze ha 40 forintnál olcsóbban jutsz hozzá, akkor hajrát. (És írj ide: testepitek@testepitek.hu )

Tejtermékek

A tejből készült élelmiszerek savófehérjét és kazeint tartalmaznak. Előbbi gyors, utóbbi nagyon lassú (tehát lassan emésztődő) fehérje. A tejben arányuk 79-21 a kazein javára.

A kazein magas aránya eleve behatárolja a lehetőségeket, hiszen lassú fehérjére legfeljebb lefekvés előtt lehet szükségünk. Egy liter tej ára kb. 300 forint, és tartalmaz 30 gramm fehérjét. 300 forintnyi csirkemell viszont 43 grammot, de nincs benne tejcukor, és zsír is alig. Míg a tejben 1,5-3,6 százalék a zsír aránya.  Tehát ha a tej fehérjére ugyanolyan értékes lenne, mint a húsé, akkor sem érné meg erre alapozni proteinbevitelünket.

A tej nem tekinthető hasznos élelmiszernek, „szomjoltó” italnak meg végképp  nem. Nehezen emészthető, és nem tesz jót gyomor-bélrendszerünknek. Ha mindenáron ki akarjuk aknázni a tej előnyeit, érdemesebb az előemésztett változatai fogyasztani (joghurt, kefir), de csakis akkor, ha a bennük található szénhidrát és zsír beilleszthető étrendünkbe. Diéta alatt semmiképp sem!

A túróban átlagosan 12% a fehérjetartalom, mellé jön még a zsír és a tejcukor. Kilója legyen 850 forint átlagosan, mindezért kapunk 120g kazeint. Nem a legjobb választás.

A sajtok fehérjetartalma magasabb, meghaladhatja a 30 százalékot is, viszont áruk akár duplája is lehet a csirkemellének. Zsírtartalmuk változó, de a legtöbb sajt kb. ugyanannyi zsírt tartalmaz, mint fehérjét. Hússzor annyi zsírtartalomért miért fizetnénk kétszer annyit? Egy esetben érdemes komolyabban alapozni a sajtokra: ha ketogén diétán vagy.

Tejtermékek és tojás tápanyagtartalma

Proteinporok

Hagyjuk most a jelentős cukortartalommal bíró tömegnövelőket, és koncentráljunk a fehérjekészítményekre. A tejsavófehérje edzés után kötelező, ez nem képezi vita tárgyát. Számoljuk ki, mennyibe kerülne, ha egész nap csak ezt innánk.

5 kiló, 75 százalékos tejsavófehérje kb. 25 ezer forintba kerül. Egy mérőkanálba 30g fér, melyből 22,5 gramm a fehérje. Tehát kb. 9 kanállal kell fogyasztanunk, ha napi 200g-ot kell bevinnünk. 5000g/30=167 – ennyi kanálnyi proteinpor van egy dobozban. 167/9= 18 – ennyi napig elég. 25000/167= 150 – ennyibe kerül egy kanál fehérje, ami ugye 22,5 fehérjét tartalmaz. Ugyanennyi fehérje van 100 gramm csirkemellben, ami megközelítőleg ugyanennyibe is kerül.

Árban már biztos, hogy nem éri meg, de tartsuk azt is szem előtt, hogy tejsavófehérjét csak edzés után érdemes fogyasztani, és emésztőrendszerünk sem tolerálja, ha kizárólag ebből fedezzük fehérjeszükségletünket.

A nem tejsavó-alapú proteinek olcsóbbak, de a fehérjéjük pont ennyivel értéktelenebb is.

A legjobb táplálékkiegészítők

Összegzés

Mint látható, nagyon nem érdemes variálni. A csirkemell filé közel sem annyira drága, mint ahogy elsőre gondolnánk. A csirkecomb, a tojás és a hal megfelelő alternatíva lehet, bár előbbi kettő csak tömegnövelés vagy ketogén diéta alatt.

Rosszul jár az, aki kiegészítőkből akarja fedezni proteinszükségletét (há’ ott a neviben is, hogy kiegészítő), egyrészt nem ússza meg olcsóbban, másrészt rohangálhat a wc-re.

Tényleg drága a tiszta étrend?

Alapvető élelmiszerek? Szemétdombra velük!

Olcsó élelmiszerek tömegnöveléshez

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük