citrom-c-vitamin
Táplálkozás

Megmérték! Ennyi C-vitamin van a citromban

Most végre kiderült, tényleg van-e annyi C-vitamin a citromban, hogy jelentősen hozzájárulhat a napi szükségletünk fedezéséhez.

A vizsgált tíz, hálós kiszerelésű citromtételből egynél találtak megtévesztő jelölést, egynél pedig hiányos címkét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei – közölte a Nébih az MTI-vel.

A hivatal a növényvédőszer-maradékot és a C-vitamin tartalmat, valamint azok jelölését ellenőrizte. Az egyik tétel címkéjén kezeletlennek tüntettek fel a citromot, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi 9 citrom megfelelt az előírásoknak ebből a szempontból.

A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin tartalmát is megmérték.

A legkisebb érték 38,1 miligramm/100 gramm, míg a legmagasabb 52,0 miligramm/100 gramm volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele

– írták.

Megjegyzés: a napi C-vitamin-szükségletünk már régen nem 60 mg – ennyi szükséges a skorbut elkerüléséhez, de egy egészséges, netán sportoló szervezet ennél azért jóval többet igényel. 500-2000 mg is simán mehet megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett.

Olvass többet a C-vitaminról nálunk!

A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán. A Nébih figyelmezteti a vállalkozót a hibára, és kötelezi annak javítására.

A citromok közül, amelyek 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról származtak, 8 spanyol, 1 török és 1 olasz származású volt.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük