Mediterrán diéta
Hülye diéták

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta a fogyást elsősorban napi 5 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztásának tulajdonítja, természetesen helytelenül. Mivel a Földközi-tenger mentén élő népeknél sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázata, akad bőven követője ennek a diétás étrendnek.

A mediterrán diétában fogyasztható ételek

Mediterrán diétaA lista a már említett zöldség- és gyümölcsféléken kívül teljes kiőrlési gabonából készült ételeket, tengeri halat és más állatokat, vörösbort és olívaolajat tartalmaz. A diéta zsírszegén – leszámítva a sajtot és egyéb tejtermékeket, ellenben nem zárja ki az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, de ezek döntő hányada gyümölcsökből áll, egyéb édességet heti 1-2 alkalommal szabad enni.

A fehérjebevitelt elsősorban fehér húsokkal kell kivitelezni, fogyasztható a legtöbb szárnyas és tengeri állat. A mennyiségről nincs pontos meghatározás, mindössze annyi, hogy heti 2-3 alkalommal fogyasszunk húst, és heti legfeljebb 4 tojás a megengedett.

A mediterrán diéta és a testépítés

Az étrend alapelvei nem illeszthetők be sem a tömegnövelő, sem a diétás fázisba. Tömegnöveléshez kevés a fehérje mennyisége, hiszen nem csak heti 2-3, hanem 7 alkalommal kell nagymennyiségű (testsúlykilogrammonként2g) proteint bevinni.

Diétában viszont csak minimális mennyiségű gyümölcs engedhető meg, továbbá még több proteinre lenne szükségünk ahhoz, minél kevesebb izmot veszítsünk. Nem férnek be a diétás étrendbe a tejtermékek sem, bármily egészségesek is legyenek a mediterrán diéta tanításai szerint.

Mi haszna van ennek a diétának?

A mediterrán diéta kiváló hatással lehet a magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel küszködők számára. Az egyszerű szénhidrátok mennyiségét minimalizálva, és napi többszöri, kisebb étkezéseket alkalmazva megelőzhető vele a cukorbetegség is.

A mediterrán diéta nem nevezhető ésszerűtlennek, egy átlagember számára sok hasznos, megszívlelendő tanáccsal tud szolgálni, de a testépítő életmódhoz ez kevés, nem eléggé precíz. Olvasd el a tömegnövelő és a diétás étrendünket, és kiderül, mi hiányzik ebből az étrendből.

A mediterrán diéta szabályai és kritika pontról-pontra

  • Mindig reggelizz, és ilyenkor fogyassz bőséges mennyiségű szénhidrátot és rostot – Arról nem ír, hogy milyen szénhidrátot. Egyszerű szénhidrát pl. nem ajánlatos endomorf, vagyis hízásra hajlamos személyek esetében. A reggeli étkezésnek fehérjét is bőségesen kell tartalmaznia, hozzávetőlegesen testsúlykilogrammonként fél grammot.
  • Egyél nagy mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget és olajos magvakat – A túl sok gyümölcs a benne található fruktóz miatt ugyanúgy zsírosodást okoz, mint bármilyen más egyszerű szénhidrát. Az olajos magvak és a főzéshez használt olívaolaj nagyon egészségesek a bennük található telítetlen zsírok miatt, de a bevitt mennyiséget bele kell számolni a napi zsírbevitelbe.
  • Teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel fedezd szénhidrát-szükségletedet – Ez rendben van, de a napi mennyiséget itt is ki kell számolni, a tömegnövelő és a diétás étrendünkben leírtak alapján.
  • Élj mediterrán módra: ne rohanj, ne kapkodj, sziesztázz, élj a családodnak – Nem egyszerű ezt sem betartani, Magyarországon sokkal gyorsabb tempójú az élet. Mindenesetre meg lehet próbálni.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük