Edzés Erőemelés

Meddig fejlődhet az erőnk naturálban? A genetikai potenciálról röviden

Több kutatást is végeztek már a témakörben, az eredmények nagyjából összecsengenek.Nagyjából a 30. év betöltése körül, vagy talán néhány évvel később jön el az a pillanat egy tinédzser kora óta edző személy életében, amikor felteszi magának a kérdést:

Vajon túl vagyok már a csúcson? Van még hova fejlődnöm, vagy muszáj bekokszolnom, ha előrébb akarok lépni?

Hiszen tizenévesen – megfelelő ismeretek birtokában – minden olyan könnyűnek tűnik. Edzésről edzésre növeljük a használt súly, izmosodunk, talán még a zsírgyarapodáunk is bőven az ingerküszöb alatt marad…

Majd szépen jönnek a stagnálós időszakok, amiket így vagy úgy leküzdünk:

javítunk az edzéstechnikán

precízebben étkezünk

többet pihenünk.

Más lehetőség igazából nincs is, e három tényező körül forog a fejlődés léte vagy nem léte.

Na de kizárt, hogy ez a végtelenségig menjen, hiszen ki látott már 80 éves testépítő vagy erőemelő bajnokot? Nézzünk pár nevet, hány éves korukban jutottak csúcsra e sportágak legjobbjai?

Egy idősődő tendencia a testépítésben megfigyelhető, míg Arnold a 7. Mr. Olympia címének elnyerése idején, 33 évesen már relatíve öregnek számított, és a testépítés legjobbjai között bőven voltak huszonévesek, ma már alig akad ilyen versenyző a nagyok mezőnyében. 2018-ban például Shawn Rhoden minden idők legidősebb Mr. Olympiájaként, 43 évesen tudott győzni, de Ronnie Coleman is gyűjtött trófeákat 40 fölött. Dexter Jacksonról nem is beszélve, aki majdnem 50 évesen is odaért a Mr. Olympia 4. helyére.

Az erőemelésben talán egy fokkal „fiatalabb” a mezőny, de máris ránk cáfol Mészáros Laci, aki 50 fölött is 300 kiló körül nyom fekve, nem sokkal elmaradva egyéni csúcsától, amit amúgy szintén nem huszonévesen ért el.

https://www.facebook.com/624321364291300/videos/962663780603524/

Ami a testi erőt illeti, a kutatások nagyjából a 30. életév környékére teszik a maximális erő elérését. Ez persze sok dologtól függ, ha például az illető még nem tanult meg helyesen táplálkozni, vagy rossz az edzéstechnikája, nem edz elég intenzíven stb., akkor akár idősebb korában is érhet el jobb eredményeket, de ez meg azt jelenti, hogy 30 körül nem aknázta ki teljesen a lehetőségeit.

Tehát ha mindent kimaxolunk, jól edzünk, jól kajálunk, akkor ez az ábra mutatja, mire számíthatunk:

Igen, csodabogarak előfordulnak, mint ez a David Ricks nevű fickó, aki 57 évesen döntött világrekordot a 93 kilós guggolásban (310 kilóval), de mindenféle körülményt, szórást és szélsőségeket is beleszámítva 30-35 év körül érik el átlagosan egyéni csúcsaikat az erőemelők.

Az erő (férfiakról van szó ugye általában) szoros összefüggést mutat a test tesztoszteronszintjével, minél magasabb e hormon koncentrációja a szervezetben, annál erősebbek vagyunk.

A piros vonal jelzi a tesztoszteronszintet, a kék az erőt:

Mi a helyzet az izomtömeg növelésével?

Egy aktívan nem sportoló személy izomtömege 25 éves kora körül a legnagyobb, és 30-40 éves kora között ez durván elkezd csökkenni. 70 éves korára akár izomtömege 30 százalékát is elveszítheti. Persze ha súlyzós edzést végez, ezek a határok bőven kitolhatók, de nem a végtelenségig.

Afelől senkinek ne legyen kétsége, hogy a testépítést és erőemelést bármely életkorban érdemes elkezdeni, és ésszel végezve csak hasznunkra lesz majd a súlyzós edzés. De kár tagadni, hogy fiatalabb korban jobb eredményeket lehet elérni.

(Cikkünk folytatódik a száraz izomtömeg növelésének lehetséges határaival)

Még szintén kedvelheted...