Bulvár

Másfél milliót kaszált azzal, hogy „Magyarország legjobb étrend-kiegészítőit” árulta

Egy Sz. K. nevű fogalmatlan 2012 év elején elhatározta, hogy táplálék-kiegészítő termékeket fog Magyarországon értékesíteni és a kereskedést az interneten fogja lebonyolítani – írja a Debreceni Járási Ügyészség.

A vádlott élettársa Hollandiában akkor egy olyan gazdasági társaság ügyvezető igazgatója volt, amely ilyen típusú termékek gyártásával és internetes kereskedelmével foglalkozott Vádlott létre is hozott egy webáruházat, amelyen piros-fehér-zöld logó alatt feltüntetésre is kerültek „Magyarország legjobb étrend-kiegészítői”. A weboldalon a vádlott elérhetőségei voltak feltüntetve, valamint a bankszámlaszáma, amelyre a megrendelések ellenértékét a vásárolók elutalták.

A 66 éves nő a webáruházat nem jelentette be a területileg illetékes jegyzőnél, nyilvántartási száma nem volt, továbbá mögötte sem egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság nem állt, speciális termék árusítására szakhatósági engedéllyel nem rendelkezett, azt értékesíteni sem lehetett volna. A honlapon keresztül ezután az étrend-kiegészítők, gyógynövény kivonatok úgy kerültek forgalmazásra, hogy nem volt meg a bejelentési eljárás. Legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártó vagy importőr köteles lett volna a készítményt bejelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.

A vádirat szerint a vásárolók között volt egy nő is, aki 2015. november 30-án 100 db-os csomagolású fürtös poloskavész kapszulát rendelt debreceni lakcímére. Magyarországon a fürtös poloskavész gyógynövény tartalmú készítmények egészségügyi terméknek minősülnek, forgalomba hozataluk kizárólag engedélyhez kötötten, növényi gyógyszerként regisztrálva valósulhatna meg – áll a vádiratban.

A vád szerint ugyanakkor az egyik tanútól lefoglalt, a vádlottól rendelt kapszulákban nem voltak kimutathatók a speciálisan a fürtös poloskavész gyógynövényre jellemző összetevők, így az sem volt megállapítható, hogy a forgalmazott termék egészségügyi terméknek minősül.

Sz. K.-tól

2013. január 2-től 2017. március 31-ig összesen 124 alkalommal történt rendelés, a magánszemélyek több mint másfél millió forint értékben vásároltak tőle.

Na, ez az igazi döbbenet.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük