Edzés Egészségügy

Már a kutatók is kezdenek rájönni: a súlyzós edzés idős korban is hasznos

Korábban az volt a hivatalos álláspont, hogy akár már 40 éves kor fölött is érdemes beállni egy kímélő üzemmódba, de 60 fölött meg pláne csak aerob edzést végezzünk.Ha ez az elmélet igaz lenne, meg sem tudnánk számolni, hogy például Mészáros Laci hány fekvenyomó trófeával lenne szegényebb – és nem masters kategóriában! No meg a rengeteg kiváló fizikumú, akár 70 fölötti testépítő és erőemelő.

A Debreceni Egyetemen most pont e témában végeznek egy érdekes kutatást, ami arra világíthat rá, hogy a kardioedzések mellett a súlyzós gyakorlatok is jótékonyak lehetnek.

Tavaly indítottuk el kutatási programunkat, hogy bebizonyítsuk: egy hosszú ideig tartó, kontrollált, speciálisan összeállított mozgásprogram – amelyben az izomedzésnek jelentős szerepe van – pozitív változásokkal jár különböző élettani változók tekintetében. Azt vizsgáljuk, hogy az izomtömeg megtartására irányuló mozgásprogramok – az egészségügyi javaslatok figyelembevételével – hogyan hatnak a kongnitív idegrendszerre. Egyre több nemzetközi kutatás irányul ugyanis arra, hogy a legtöbb időskori betegség kialakulása megelőzhető, vagy késleltethető ezzel a módszerrel, de egyértelmű ajánlásokat még senki sem fogalmazott meg. Mi most ezt szeretnénk megtenni

– tájékoztatott Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, a program vezetője.

A kétéves, Európai Unió által támogatott projektben 30-40 szépkorút kértek fel, hogy hetente kétszer 45 percet eddzenek egy gyógytornász vezetésével az egyetem fitneszközpontjában, az Unifitben.

Az edzéseken a klasszikus kardiotípusú mozgásformákhoz képest túlsúlyban vannak az izomerőt megtartó, illetve fejlesztő gyakorlatok, melyeket a legújabb edzésmódszerekkel végeztetünk. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a mélyizmokra és a hátizmokra, melyek a helyes testtartást biztosítják, hogy erősítsük a csontokat, megelőzzük a derékfájást, és csökkentsük az időskori eleséseket előidéző mozgáskoordinációs problémákat, amelyek sokszor combnyaktöréshez vezetnek

– részletezte Mile Mariann PhD hallgató, aki a programot kidolgozta.

A program egyedülálló abban is, hogy az edzés eredményeit nemcsak kardiális szinten vizsgálják, hanem kongnitív-idegrendszeri laborteszteket és epigenetikai vizsgálatokat is végeznek majd molekuláris biológiai módszerekkel.

Milyen előnyei vannak az időskorban végzett súlyzós edzésnek?

  • Megelőzöd a csontritkulást (oszteoporózist). Az erősebb izmok tartásához erősebb csontok szükségesek, így közvetve remekül tudod csontozatodat is fejleszteni, miáltal védve leszel az időskorban oly gyakori törésekkel szemben.
  • Egészségesebb szív és keringés. A szív súlyzós edzés közben kemény munkát végez, míg a keringést leghatékonyabban kardiógyakorlatokkal tudod megedzeni (futás, gyors kerékpározás). Érdemes e két mozgásformát ötvöznöd, vagy harmadiknak felvenni melléjük az aerobot is.
  • Stabil vércukorszint. Az időskori cukorbetegség életmódváltással leküzdhető. Ha rendszeresen mozogsz, és elsajátítod a testépítő étrend alapjait, soha nem lesz kiugró a véred inzulinszintje.
  • Jobb kinézet, fiatalos megjelenés. A helyes étrendnek, mozgásnak, és a megfelelő mennyiségű vízbevitelnek köszönhetően bőröd rugalmasabb lesz, és egyre többen hitetlenkednek majd, ha elárulod, hány éves vagy valójában.

 

Persze ahhoz, hogy csak előnyöd származzon 60-on felül is a testépítésből, be kell tartanod néhány játékszabályt.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük