Lenkei Gábor
Táplálkozás

Lenkei Gábor, vitaminok, szcientológia

Lenkei Gábor tevékenysége hazánkban parázs viták tárgyát képezi. Nevének említésekor általában az ugrik be, hogy ez a fickó vitaminkészítményeket árul, és mintha valami furcsa vallást követne. Meg is van, szcientológia-hívő az ebadta!

Ki is ez a Lenkei?

Lenkei GáborDr. Lenkei Gábor 1961-ben született Miskolcon, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett Summa Cum Laude minősítéssel. Tudományos tevékenységének fő témája a vitaminok, és ezek alkalmazása olyan súlyos, ma még gyógyíthatatlan betegségek esetében, mint pl. az AIDS. Lenkei szerint megadózisban adagolt C-vitaminnal megakadályozható a HIV vírus szaporodása, de a nagymennyiségű aszkorbinsav-bevitel minden betegség kezelésére ajánlott és eredményes.

Természetesen állításai óriási ellenállásba ütköztek, különösen az ún. gyógyszerlobbi nem nézte jó szemmel Lenkei tanításait, hiszen könnyen belátható, hogy ha gyógyszerek helyett vitaminkészítményeket használunk a betegségek megelőzésére, hatalmas bevételtől esnek el a gyógyszergyártók.

 

Veszélyes a nagy dózisú vitaminbevitel?

Bár az orvosok, gyógyszerészek (tehát olyan személyek, akiknek érdekében áll a minél több gyógyszer eladása) folyamatosan hangoztatják, hogy igen, mégsem hallunk olyan esetekről, melyek arról számolnának be, hogy valaki vitamin-túladagolástól betegedett volna meg. Annál inkább az ellenkezőjéről: az elégtelen vitamin- és ásványi anyag bevitel miatt legyengült szervezet sokkal fogékonyabb lesz a betegségekre.

Mérsékeltebb álláspontot képviselő szakemberek csak a zsírban oldódó (A, D, E és K) vitaminok túlzott bevitelétől intenek óva, de konkrét mennyiséget szinte soha nem említenek. Az igazság az, hogy pl. az A-vitamin túladagolási tünetei is csak napi szinten, és hónapokig tartó 100 000 NE (nemzetközi egység) bevitt mennyiség fölött jelentkeznek. Egy átlagos A-vitamin kapszula ennek jó, ha tizedét tartalmazza.

Mindent összevetve, sokkal kisebb, szinte elenyésző esélyünk van arra, hogy vitamin túladagolásunk legyen, mint arra, hogy az elégtelen vitaminbevitel miatt megbetegedjünk.

Lenkei könyveiben részletesen kifejti a vitaminok jótékony hatásait. Akit érdekel, az alábbi művekből juthat bővebb információhoz:

  • Cenzúrázott egészség
  • Egészségre ártalmas! Cenzúrázott egészség Magyarországon
  • A nemzet aranyai
  • Méltósággal megszületni és szülni

Lenkei Gábor és a szcientológia

Másik vitatott (és talán az előbbinél sokkalta vitathatóbb) dolog, ami Lenkei neve kapcsán felmerül, a szcientológia. A vallás filozófiájának megteremtése L. Ron Hubbard sci-fi író nevéhez fűződik. Lenkei Gábor nem titkoltan e tanokat követi, melynek következményképpen gyakran zúdul rá össztűz – mily véletlen, elsősorban más vallások követői részéről.

Hogyan ítéljük meg Lenkeit mindezek tükrében?

Sehogy! A vitaminszedéssel kapcsolatos információk hasznosíthatók a testépítő táplálkozás során, a szcientológia tanai viszont teljesen irrelevánsak számunkra, mint ahogyan igaz ez az összes többi vallásra is.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük