Dopping

Lecsapott a rendőrség, nehéz idők jöhetnek a koxosokra

Rekordmennyiségű, 3,8 millió doppingszert, hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőket foglaltak le egy harminchárom ország bevonásával végzett rendőrségi akció keretében, amelynek során tizenhét, a tiltott szerek előállításával és kereskedelmével foglalkozó bűnözői csoportot számoltak fel – közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) kedden.

Szerk. megj.: hogy a 3,8 millió doppingszer vajon mi a fenét jelent (szemes takarmány, ampulla?), arra nem tér ki az MTI híre.

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a sport becsületének megőrzése, és a sportolók egészségének megóvása érdekében folytatott nyomozás keretében több sportrendezvényen mintegy 1400 vizelet- és vérmintát vettek, több mint ezer embert hallgattak ki. A vizsgálat során kilenc illegális laboratóriumot számoltak fel, közel 240 embert állítottak elő, és mintegy 840 bírósági eljárást indítottak világszerte.

A gyors izomnövelés érdekében, főként testépítők körében használt szerek illegális előállítása és kereskedelme felszámolására összpontosító művelet során több mint 24 tonna, egészségre ártalmas, nem megfelelő kémiai anyagok felhasználásával készített nyers szteroidport foglaltak le. Mint közölték, a termékeket interneten, a feketepiac más platformjain, vagy akár az utcán értékesítették.

A vizsgálatok során, a Magyarországon és Spanyolországban működő irodák által összegyűjtött információk alapján megállapították, hogy a nem hivatásos sportolók, főként kerékpárosok és testépítők körében egyre elterjedtebb a szteroid edzőtermi vásárlása, amelyet a kereskedők Ázsiából vagy kelet-európai piacokról szereznek be. Az illegális beszerzés egyik fő területe a közösségi média, ahol illegális online „gyógyszertárak” működnek az egyre növekvő igény kielégítésére.

A doppingszerek, hamisított gyógyszerek és étrend-kiegészítők gyártásának és kereskedelmének felderítésére indított Viribus nevű rendőrségi műveletben 23 uniós tagállam – Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Németország, Magyarország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, az Egyesült Királyság -, valamint 10 további ország – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Kolumbia, Izland, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Svájc, Ukrajna és az Egyesült Államok vett részt.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük