lapos fenék edzése
A láb edzése Edzéstervek

Lapos fenék edzése: mit tehetünk? Ezeket a gyakorlatokat végezd, hogy formás legyen a farizmod

Lapos fenék rossz, formás segg jó. Ezzel nagyjából mindenki egyetért, de akinek e téren kedvezőtlenebb adottságok jutottak, annak kezdenie is kell valamit löttyedt hátsójával. A lapos fenék edzése.

A jól fejlett farizomzat számos súlyzós gyakorlatban nyújthat hatékony segítséget, és persze ne feledkezzünk meg az esztétikai élményről sem, mindkét nem számára előnyös, ha nem lóg a bokájáig a nadrág.

fenék formálása és a lapos fenék edzése elméletben nagyon egyszerű: edzenünk kell az itt található izmokat, és persze az étrendünkre is oda kell figyelnünk. Edzés alatt itt természetesen valódi izommunkát értünk, és nem ilyen-olyan celebfitnesz-videókra történő ugrabugrálást.

A farizmok anatómiája

A fenék három izomcsoportból áll, ebből kettőre kell kiemelt figyelmet fordítani:

Farizmok anatómiája
Farizmok

1. nagy farizom (gluteus maximus): a legnagyobb, és a forma szempontjából legfontosabb izom. Feladata a csípő előretolása – vagyis a csípőízület nyújtása.

2. középső farizom (gluteus medius): a farizom felső részén, oldalt helyezkedik el. Fontos szerepet játszik mozgás közben a csípőnk egyensúlyban tartásában, ezzel támogatva a nagy farizom munkáját. További feladata a comb abdukciója (távolítása) a csípő vonalától.

Ez a két izom kiemelt fontosságú a farizom erejének és formájának fejlesztésében, de rajtuk kívül létezik még egy harmadik is, a kis farizom (gluteus minor), amely a középső farizom alatt fekszik, és ehhez hasonló a működése és a szerkezete is. Fő feladata a csípő stabilizálása.

Lapos fenék edzése, gyakorlatok

0.: guggolás

A guggolás megkerülhetetlen, ha maximálisan ki akarod aknázni a farizmaidban szunnyadó potenciált. Az egyik legtöbb izmot megdolgoztató összetett gyakorlat ez, melyet akkor tudsz leginkább farizom-specifikusan végezni, ha mélyre guggolsz.

A guggolásról bővebben itt olvashatsz:

Milyen mélyre guggoljunk?

1.: felhúzás, farizmokra fókuszálva

Kissé meglepő, de ezt a gyakorlatot úgy is lehet végezni, hogy a gluteus maxiumus és a gluteus medius is jelentős terhelést kapjon. Azért ez a fő gyakorlat, mert a csípő előretolását (nyújtását) is magában foglalja.

A felhúzást máshogyan kell most végeznünk, mint ahogy megszoktuk:

– A lapos fenék edzése során a terpesz legyen szűkebb, csak csípőszélességű, a lábujjak mutassanak kissé kifelé. Ez a testhelyzet azért fontos, hogy minél hosszabb legyen a mozgástartomány, és minél előrébb tolhassuk a csípőt. Így értelemszerűen a szumó technika itt nem játszik.

– A mozdulat során természetesen extra figyelmet szenteljünk a farizmok összehúzására. A feszülést próbáld az alsóhátról a farizmok felé terelni. Ezt úgy segítheted elő, hogy – amellett, hogy tudatosan feszíted ezeket az izmokat a gyakorlat során – a mozdulat elején nyomd a térdeidet a könyököd felé. Majd feszítsd meg a core- (zsigeri) izmaidat, húzd be az álladat, és préseld a lábfejedet a padlóba, MIKÖZBEN a csípődet előre tolod a súly felemelése közben.

Lefelé megfordul a sorrend: enyhén hajlítsd be a térdedet, és nyomd hátra a csípődet. A csípődet addig told hátra, ameddig csak tudod, míg a hátad alsó része egyenes. Ha nem így teszel, a terhelés a fenékről a hát alsó részére tolódik át.

Végezz 3 sorozatot relatíve nehéz súllyal, 6 ismétléssel.

Core edzés: ezért ne feledkezz meg a mélyizmokról!

2.: sétáló kitörés farizmokra koncentrálva

A kitörés nemcsak az izmokat, hanem a stabilitást és az egyensúlyérzéket is fejleszti. Klasszikus változatában lsősorban a kvadricepsz (négyfejű combizom) dolgozik, és bár a farizom is jelentős terhelést kap, ezt a következő módosításokkal még tudjuk fokozni:

– A testhelyzet változtatásával helyezzük a terhelés javát a farizmokra. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy kissé előredőlünk, miközben fejünk egyvonalban marad a testünkkel.

– A felfelé lépés helyett gondoljunk arra, hogy előrefelé lépünk. Ezzel máris nagyobb terhelést kap a farizom. Képzeld azt, hogy egy vékony üvegfal van előtted, és megpróbálsz áttörni rajta.

–  Az alsó pozícióban a kezeddel igyekezz ellentartani az elöl lévő térdednek, mintha befelé akarnád azt nyomni. Térdeddel pedig ugyanez pepitában: nyomd vissza a kezedet felállás közben. Ez nem egyszerű művelet, de segít abban, hogy az alsó helyzetben jobban megnyúljanak a farizmok.

Végezz mindkét lábra 2×10 ismétlést.

 

3-4.: hátrarúgás kábellel és bolgár guggolás szuperszettben

Végezd egymás után az alábbi két gyakorlatot a középső farizom (gluteus medius) edzésére:

A hátrarúgást lehet csigás gépen vagy gumiszalaggal is végezni, a lényeg, hogy:

– Tartsd függőlegesen a törzsedet, húzd be az álladat, és feszítsd meg a core-izmokat.

– Ne csak hátra, hanem enyhén oldalra is (kb. 30 fokos szögben) mozduljon a sarkad, hiszen a farizmok egyik funkciója éppen a combok törzstől való távolítása.

– Csak akkora mozgástartományban végezd a gyakorlatot, hogy a hátadat ne kelljen hozzá hajlítanod. Az sem jó, ha túlságosan oldalra dőlsz.

A bolgár guggolás tulajdonképpen egyfajta nehezített kitörés, amikor a hátul lévő lábfejed egy padon támaszkodik. Ahhoz, hogy a farizmok kapjanak nagyobb hangsúlyt, az elöl lévő láb sípcsontjának közel merőlegesnek kell lennie a padlóra, a térd pedig a lábfej közepével legyen egyvonalban.

Végezz mindkét gyakorlatból 3×12-12 ismétlést szuperszettben.

5.: csípőnyújtás

A farizmokat teljes összehúzódásra készteti ez a gyakorlat, melyet otthon és edzőteremben is végezhetünk.

Edzőteremben

45 fokos nyújtás: úgy feküdj fel egy haspadra, vagy egyéb dönthető padra, hogy annak vége – a farizom mozgástartományának teljes kihasználása érdekében – közvetlenül a csípőd alatt legyen. Feszítsd meg a core-izmokat, húzd be az álladat, és hajlítsd le a felsőtestedet. Felfelé menet gondolj arra, hogy a feneked alsó és felső részét közelíted egymáshoz. Ha jól csinálod, brutális feszülést fogsz érezni.

Végezz 3×15 ismétlést.

Otthon

Feküdj háttal a padlóra, az egyik lábad alá tegyél valamilyen magasítást, például néhány könyvet. Az egyik lábadat helyezd a könyvekre, a másikat pedig tartsd egyenesen. Most pedig a könyvön lévő lábadra támaszkodva emeld meg a csípődet, miközben a másik lábadat 90 fokra emeled. Ügyelj arra, hogy a hátadat ne hajlítsd be túlságosan, és tested egyenes vonalban maradjon. Tartsd a pozíciót a felső ponton 1-2 másodpercig, miközben megfeszíted a farizmaidat.

Végezz 3×15 ismétlést.

A farizom és a lapos fenék edzése nem túl bonyolult, de akinek ez a testrésze nem kellőképpen fejlett, érdemes kiemelt figyelmet szentelnie neki. A gyakorlatok közül válassz ki kettőt, és ezeket illeszd be az edzésprogramodba. Legegyszerűbb, ha a lábnapon végzed ezeket, hiszen számos lábgyakorlat során eleve terhelést kap a farizmod.

Még szintén kedvelheted...