Laktóz-intolerancia
Táplálkozás

Laktóz-intolerancia – a tej „áldásos” hatása

Már többször kifejtettük, mennyire nem illik bele a tej egy testépítő étrendjébe. A tejcukor (laktóz) haszontalan egyszerű cukor, a laktáz enzim segítségével alakul át glükózzá és galaktózzá. Ezek pedig a vékonybélben szívódnak fel. Baj akkor van, ha szervezetünkből hiányzik, vagy csak az optimálisnál alacsonyabb koncentrációban van jelen a laktáz: ebben az esetben laktóz-intolerancia (tejcukor-érzékenység) léphet fel minden tejcukrot tartalmazó étkezést követően.

Tünetek

Változatos emésztőszervi rendellenességek jelzik a laktóz-intolerancia meglétét. Ha tejtermék fogyasztását követően hasmenés, szokatlanul laza állagú széklet, hasfájás, puffadás stb. lép fel, szervezetünk valószínűleg sikertelenül veszi fel a harcot a laktózzal.

A betegség előfordulása

A laktóz-intolerancia Európában és Észak-Amerikában – tehát ahol a Föld fehér bőrű lakosságának többsége él – a népesség 20-40 százalékánál fordul elő, ez a szám a mediterrán országokban akár 70 százalék is lehet.

Laktóz-intolerancia

(A kép forrása: http://www.uneeda-audio.com/nomilk/)

Rosszabb helyzetben vannak az afrikai és ázsiai népek, esetükben 90 százalék körüli az érintettség. Mivel hazánk lakosságának eredete kis részben ázsiai, a fehér emberre jellemző keretszám felső határa tekinthető ránk érvényesnek, ami 30-40 százalék.

Hogyan alakul ki a betegség?

A laktóz-intolerancia általában kisgyermekkorban kezd kialakulni. A veleszületett formája ritka.  A betegség legtöbbször 20-40 éves korban okoz először észrevehető tüneteket – a már említett emésztőrendszeri panaszokat – a laktáz aktivitásának csökkenése miatt. Ez egyébként egy természetes folyamat, mert az emlősök genetikailag úgy vannak kódolva, hogy tejre csak életük korai szakaszában van szükségük. Látható tehát, hogy tejre felnőtt szervezetnek nincs szüksége!

Tejcukor-érzékenység a vékonybél sérülése miatt is kialakulhat, ilyenkor elpusztul a nyálkahártya, és vele együtt a laktáz is. A betegségnek ez a formája azonban visszafordítható.

Mit egyen egy laktózérzékeny személy?

A tejtermékek többsége természetesen tiltólistás. Néhány kivétel azért akad: az élőflórás joghurtok és a száraz sajtok nem okoznak emésztési problémákat.

Kevesen tudják, hogy a tejtermékeken kívül más élelmiszerek is kiválthatnak panaszokat. Ilyen például a margarin, egyes péksütemények, instant italporok, salátaöntetek. Mindig olvassuk el a címkét, ha nem vágyunk kellemetlen, toaletten töltött percekre.

Tejsavó alapú táplálékkiegészítők esetében általában nem kell laktóztól tartani. Legkevésbé az izolátumok tekinthetők veszélyesnek, de ha még ezek is meggyötörnek, használhatsz szójafehérjét BCAA-val és glutaminnal.

 

„Köpd ki, ha finom!” – Jack Lalanne, egy igazi példakép

Rostfogyasztás – mennyit, és milyen forrásból?

A legnagyobb táplálkozási tévhitek

„Tragédia” – csökken a tejfogyasztás Magyarországon

Hit- és erkölcstan helyett egészséges életmódtant!

Tévhitek a testépítés körül

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük