Jack LaLanne
Külföldi hírességek

„Köpd ki, ha finom!” – Jack Lalanne, egy igazi példakép

Jack LaLanne volt az az ember, akit Arnold Schwarzenegger is csak úgy emlegetett: „Az állat”. Nagyon kevesen voltak akkora hatással a fitnesz-egészséges életmód-testépítés világára, mint ő. Még Steve Reeves, egykori Mr. Universe is elismerte, hogy inspirálta őt a LaLanne-féle életstílus, és ennek hatására tűzte ki célul, hogy a nagy tömeg mellé ultrakeskeny derékkal fog színpadra, később pedig a filmvászonra „lépni”.

Jack LaLanne nevét az ifjabb korosztály talán csak a teleshopos gyümölcsfacsaró kapcsán ismeri. Pedig ez az ember ennél sokkal többet alkotott.

1914. szeptember 26-án született San Franciscoban. A nevéből nem nehéz kitalálni származását: családja Dél-Franciaországból költözött az Államokba. Jack eredeti neve egyébként Francois Henri LaLanne, későbbi becenevét egyik bátyja, Norman ragasztotta rá. A LaLanne család biográfiáját vizsgálva szembetűnő, hogy Jack felmenői között nem ritka az igen magas kort megélt hozzátartozók elfordulása. Anyja 89 évet, Norman 97 évet élt.

 

Cukorzabáló tiniből az egészséges életmód nagykövete

Talán apja viszonylag korai, 58 éves korában bekövetkezett halála ejthette először gondolkodóba Jacket. Miért hal meg egy ember szívrohamban nem sokkal élete delelője után? Hát persze, hogy a helytelen életmód miatt. Tizenöt éves koráig maga Jack sem törődött azzal, hogy mit és mennyit eszik. Kortársaihoz hasonlóan gyorskaja-függő volt, és ugyanúgy tömte magába a finomított szénhidrátokat, mint bármelyik átlagos amerikai tinédzser. Aztán történt valami.

Jack LaLanne

15 éves korában hallotta, amint Paul Bragg, az egészséges táplálkozás egyik úttörője arról beszél, hogy micsoda károkat okozhat szervezetünknek a cukor és a telített zsír. A fiatal Jackre ez óriási hatással volt, és haláláig újjászületéseként emlegette ezt a pillanatot.

A gimiben focizni kezdett, tagja volt a suli birkózó csapatának is, egyetemi évei alatt pedig a súlyemelés és a testépítés köré épült fő érdeklődési köre. Sikeresen lediplomázott, és csontkovácsként tevékenykedett volna, ha nem támad egy ennél is jobb ötlete. Ahogy Jack fogalmazott: „Jobban érdekelt az, hogy segítsek az embereknek a betegségek megelőzésében, mint az, hogy gyógyítsam őket.”

Valami igazán újat alkotott

Jack LaLanne1936-ban Oaklandben Jack LaLanne megnyitotta az Egyesült Államok első egészség- és fitnesz centrumát. Aki ide betévedt, olyan újdonságokkal találkozhatott, mint pl. a combfeszítő gép. LaLanne igyekezett átformálni az emberek tudatát, és helyes irányba terelgetni mindenkit, aki csak útjába került. A klubhoz bár is tartozott, ahol csak egészséges ételeket árultak, mintegy demonstrálva a helyes táplálkozás fontosságát.

Azért akadtak szép számmal ellendrukkerei is. Milyen érdekes, hogy akkor is nagy szerepet játszott ebben az orvostársadalom. A konzervatív felfogású dokik igyekeztek pácienseiket lebeszélni arról, hogy ellátogassanak LaLanne termeibe (hisz időközben egész hálózat épült már belőlük). Indokként elsősorban a súlyzós edzés „egészségkárosító hatásait” hozták fel. Persze a többség szerencsére nem vette be ezt a süket dumát, és egyre többen kezdtek el egészségesebben élni.

1951-ben egy egészséges ételeket forgalmazó cég leigazolta Jacket, mint reklámembert. Hamarosan országos népszerűségre tett szert, köszönhetően megnyerő stílusának és legendás fizikumának – amit nem átallott tévéműsorában szűk ruhában közszemlére tenni. „A derékbőséged az életvonalad” mondása szlogenné vált.

Azt vallotta – és bizony van is benne igazság – hogy nem az öregség, hanem a tétlenség miatt halunk meg. Sosem foglalkozott azzal, hogy épp hány éves. 1955-ben Mr. America címet is nyert, ami azért nem volt kis teljesítmény egy ilyen, nem kizárólagosan testépítéssel foglalkozó embertől.

Mit evett LaLanne?

Jack LaLanne rátapintott a lényegre, amikor sokak megrökönyödésére azt találta mondani, hogy az egészségügyi problémák jelentős része a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek számlájára írható. Miután ezt felismerte, élete végéig ragaszkodott jól bevált étrendjéhez.

Jack, Elaine és a Power JuicerNaponta 3-szor evett húst, bár reggel szívesebben kezdte a napot tojással és gyümölcsökkel. Saját fejlesztésű „Power Juicer”-je nagy segítséget jelentett a gyümölcslevek elkészítésében. Rengeteg friss zöldséget fogyasztott a nap minden szakában. Később a húst teljesen kiiktatta étrendjéből, és lecserélte halra. Azt is belátta, hogy a zöldségek és gyümölcsök egyre kevesebb mikrotápanyagot tartalmaznak, ezért némi vitaminkiegészítést is engedélyezett magának.

Ha épp nem állított fel valamilyen elképesztő rekordot, akkor a napot kétórás edzéssel kezdte, melyet követett a keménytojás fehérjerészéből, szójatejbe áztatott zabpehelyből és természetesen zöldségekből, gyümölcsökből álló reggelije. Szívesen kanalazott még egy kis erőlevest is a végén.

Ebédre a hús mellé hatalmas adag zöldség járt, egy kis joghurttal vagy túróval. A zsírosabb húsokat nem kedvelte, inkább maradt szárnyas- és halpárti.

A vacsora gerincét ismét tojásfehérje és nyers zöldségek alkották, de gyakran került az asztalra egy kis könnyű hal vagy csirke is. Kávét soha nem ivott.

A Jack LaLanne-életfilozófiát korrektül jellemzi ez a két, örök érvényű tanítás:

„Ha ember készítette, ne edd meg!”

„Ha jó az íze, köpd ki!”

Ez már hadüzenet volt, és Jack élete végéig vívta háborúját az amerikai nép által oly kedvelt zsíros és cukros ételek ellen. Ki merte mondani, hogy a jégkrém, a teljes tej, a zsíros sajtok és a fánk egészségtelen, és méltó helyük a kukában lenne.

Edzés a hihetetlen rekordokért

Jack megszállott módjára edzett. Naponta végzett súlyzós edzést, majd az uszodában is elégetett némi kalóriát.

Az edzőteremben nem sok felesleges időt töltött, gyakorlatilag megállás nélkül edzett. Gyakorlatról gyakorlatra vándorolt pihenés nélkül. Felfedezte, hogy fejlődése akkor optimális, ha bukásig edz. Persze kapott bőven kritikát is, főképp azt rótták fel neki, hogy izomzata kötött lett. A jó öreg Jack ezt a butaságot elképesztő tornamutatványokkal cáfolta.

Meg kell említenünk azt is, hogy Jack néha tévedésbe esett. Teljes mellszélességgel kiállt a bemelegítés nélküli edzés mellett. „15 perc bemelegítés minden edzés előtt? Nézzetek meg egy oroszlánt. Talán ő is ezt gondolja: „Itt jön egy antilop, nem árt egy kis bemelegítés, mielőtt elkezdem üldözni”? Ugye, hogy nem. Sprinttel indít, és elkapja a rohadékot!”

Nos, ebben ha lehet, ne utánozzátok Jack bátyánkat, mert könnyen sérülés lehet belőle.

Idősebb korában gyakran mondogatta: „Utálok meghalni. Lerombolja az imidzsemet.” Aztán kifejtette: „Gondolj bele, ha elpatkolok, mit szólnak majd az emberek? – Nézd már, meghalt Jack, aki bort ivott és vizet prédikált!?” Nyilván ő maga sem gondolta, hogy örökké fog élni, de igyekezett agg korára is egészséges maradni. Ez maradéktalanul sikerült is neki.

Jack LaLanne nevéhez figyelemre méltó rekordok sokasága fűződik. Döbbenetes, mit vitt végbe ez az ember. Nézzünk párat:

  • 1954 (40 évesen): végigúszta a Golden Gate-híd hosszát (2737m) a víz alatt, mindezt 60 kilós felszereléssel a hátán.
  • 1955 (41 évesen): összekötött kézzel úszott ki az Alcatraz-szigetről a partra.
  • 1956 (42 évesen):  23 perc alatt 1033 fekvőtámaszt nyomott le.
  • 1957 (43 évesen): végigúszta a Golden Gate-csatornát, miközben egy 1100 kilós jachtot húzott magával. A táv eredetileg 1,6 km lett volna, de az áramlatok miatt ez több mint 10 kilométeressé nőtt.
  • 1958 (44 évesen): 9 és fél órán keresztül egyensúlyozott egy szörfdeszkán, hogy megtegyen vele 48 kilométert.
  • 1959 (45 évesen): 1000 jumping jack (terpeszbe ugrás+taps fej fölött), 1000 húzódzkodás 1 óra 22 perc alatt.
  • 1974 (60 évesen): ismét kiúszott az Alcatraz-szigetről, de most meg is bilincseltette magát. Ki ne felejtsük, hogy még egy 450 kg-os csónakot is húzott közben.
  • 1975 (61 évesen): „némi” nehezítéssel megismételte a 21 évvel ezelőtti rekordját. Hosszában végigúszott a Golden Gate-híd mellett, de kezeit megbilincselték, és megint húzott egy 450 kilós csónakot is.
  • 1976 (62 évesen): 1,6 kilométeren keresztül úszott összekötött és megbilincselt kezekkel, és 13 csónakot húzott maga után, a fedélzetükön összesen 76 emberrel.
  • 1979 (65 évesen): 65 csónakot húzott el a már megszokott módon Japánban, az Ashinoko-tavon. Az összsúlyuk közel 3 tonna volt.
  • 1980 (66 évesen): Miaminál vontatott 10 csónakot másfél kilométeren keresztül, rajtuk 77 emberrel, kevesebb, mint egy óra alatt.
  • 1984 (70 évesen): 70 csónakot húzott dacolva az erős széllel és az áramlatokkal. Természetesen megkötözve és megbilincselve.

Jack LaLanne számtalan díjat és kitüntetést kapott lelkiismeretes munkájáért, amivel milliók életszemléletét változtatta meg, és ismertette meg őket az egészséges életmód alapjaival.

2005 októberében Kalifornia akkori kormányzója, Arnold Schwarzenegger különleges címet adományozott neki. Ekkor már 75. éve hirdette fáradhatatlanul az egészséges élet tanait.

Jack LaLanne 91 évesen

Jack LaLanne 96 évesen hunyt el kaliforniai otthonában 2011. január 23-án. Bár már egy hete betegeskedett, nem volt hajlandó orvost hívni, és felesége, Elaine szerint még a halála előtti napon is edzett. Sok évtizedes öröksége fennmaradt, életmódja, kitartása ma is példaértékű az emberiség számára.

 

 

 

 

 

A legnagyobb táplálkozási tévhitek

A legnagyobb táplálkozási tévhitek, 2. rész

C-vitamin kisokos

Tévhitek a testépítés körül

Idióták az edzőteremben

Idióták az edzőteremben II.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük