Koncentrált bicepsz, Arnold Schwarzenegger
A kar edzése Kar

Koncentrált bicepsz gyakorlat – így végezd helyesen

A koncentrált bicepsz egy népszerű gyakorlat a bicepsz fejlesztésére. Nem kell hozzá más, csak egy megfelelő méretű kézi súlyzó, és egy pad, ahová le tudunk ülni. Vagy még az sem.A koncentrált bicepsz egy izolációs gyakorlat, helyesen végezve a bicepszen kívül csak minimális munkát vesznek át a környező izomcsoportok. Az alkar izmait persze teljesen kikapcsolni lehetetlenség, és itt-ott a hát és váll is besegíthet, ha esetleg túl nagy súlyt használunk.

Koncentrált bicepsz, Arnold Schwarzenegger

A koncentrált bicepsz gyakorlat végrehajtása

Ülj le egy padra, amelynek a magassága lehetővé teszi, hogy a térded 90 fokos szöget zárjon be a lábfejeddel. Fogj meg egy kézisúlyzót, majd a felkarodat támaszd a combod belső részéhez.

A mozdulatot alulról indítsd, emeld fel a súlyzót, ameddig feszül a bicepszed, majd a tetőponton még feszíts is rá a célizomra. Ezt követően engedd le a súlyzót úgy, hogy majdnem teljesen kinyúljon a karod. Fontos, hogy a mozdulat alsó holtpontján ne akaszd ki a kart, tehát a terhelés végig a bicepszen van, és nem a könyök belső ínszalagjain. A gyakorlat a bicepsz külső, hosszú fejét terheli elsősorban.

A neve is mutatja, hogy koncentrálnod kell közben a bicepszedre, ezért akkora súlyt válassz, amivel még szabályosan el tudod végezni a gyakorlatot. A vállad, hátad és derekad nem segíthet a súly mozgatásában. Rángatni, lendíteni szigorúan tilos!

Fontos: a csukló és a tenyér mindig a plafon felé nézzen, a csuklódat ne hajlitsd ki!

Jobb izomösszehúzódást érhetsz el a bicepsz csúcsában, ha a mozdulat felső szakaszán a csuklódat kissé kifelé forgatod.

A koncentrált bicepszet egyesek állva végzik – például Arnold is -, mert így csökkenthető az alsó hátra eső terhelés.

Koncentrált bicepsz, Arnold Schwarzenegger

A koncentrált bicepsz egy hasznos, de nem elengedhetetlen része a bicepsz edzésének. Jellemzően második, harmadik gyakorlatként alkalmazzuk, 1-2 nehezebb alapgyakorlat után. 2-3 sorozat – céloktól függően – 8-12 ismétléssel bőven elegendő belőle.

Mindig használj olyan súlyt, amivel csalás nélkül végre tudod hajtani a gyakorlatot. Törekedj arra, hogy izoláld a bicepszedet, és más izmok lehetőleg csak minimális segítséget nyújtsanak közben.

Még szintén kedvelheted...