Milos Sarcev
Dopping

Kokszolás – Elég érett vagy rá?

A testépítésről folytatott eszmecserék során hamar szóba kerül a doppinghasználat kérdése. Bár versenyszinten ebben a sportban sem használnak többen illegális szereket, mint mondjuk az atléták, vagy a focisták, hobbiszinten sajnos más a helyzet.

Szteroidhasználat tinédzser korban

Nincs még egy ilyen sport, ami annyira látványosan megváltoztatja külsőnket, mint a testépítés.

Márpedig, aki nagy akar lenni, gyorsan szeretne eredményt elérni, ezért Milos Sarcevfordulhat elő, hogy tizenéves, alig pár hónapja edző gyerekek is a koksztól várják a megváltást. Mivel szervezetük még növésben van, tesztoszteron termelésük pedig alapból is magas, butaság ilyenkor mesterségesen befolyásolni ezt.

Mikor „kell” elkezdeni a kokszolást?

Ha nincsenek versenyzői ambícióid, akkor soha. Nem sokat nyom a latban, hogy éppenséggel 48-as karod van az 51 helyett, vagy 14% a testzsírod az áhított 10 helyett. A kockázatokról már sokkal kevesebbet tud az egyszeri „gyúrós”, mint a várható fejlődésről. Ha versenyezni szeretnél, és nincs csúcsgenetikád, egy idő után azt veszed észre, hogy megközelítetted naturál korlátaidat, és alig-alig erősödsz, növekszel, ami plusz centi lerakódik, annak pedig legnagyobb része víz és zsír. Ilyenkor gondolkozz el azon, hogy:

Rendben van-e az étkezésed?

Megvan a napi 2-2,5 g/testsúlykilogrammnyi fehérje, a 4-5-6 g (zsírosodási hajlamtól függően) szénhidrát? Elegendő mennyiségű telítetlen zsírt tartalmaz a tömegnövelő étrended? Eszel 2-3 óránként, amíg ébren vagy? Elegendő folyadékot fogyasztasz? Ha 100 kiló vagy, naponta 5 liter vizet kell meginnod. Ha ezek közül egy is hibádzik, azt kell először rendbe tenni.

Hogy állsz a táplálékkiegészítőkkel?

Gyakran kérdezik egyes szellemi fogyatékosok: Mit vegyek, kokszot, vagy fehérjét… Nos, ez nem így működik, a protein kiegészítés alapvetően fontos, edzés után kötelező tejsavófehérjét és egyszerű szénhidrátot inni.

Használsz kreatint, glutamint, BCAA-t? Ezek mind dobnak egy kicsit a fejlődéseden, viszont biztonságos és legális készítmények. Megfelelő a napi vitamin- és ásványianyag –beviteled? Ne a közértben kapható pezsgőtablettákból indulj ki…

Elég keményen edzel?

Pár év edzésmúlt már elegendő ahhoz, hogy megtanulj intenzíven edzeni. Ne érezz vágyat az otthoni kiegészítő edzés iránt, és ne akarj többször lemenni a terembe, mint amennyire szükséged van. Aki maximálisan ki tudja aknázni a nehéz guggolás vagy fekvenyomás lehetőségeit, nem fog otthon még plusz fekvőtámaszokat végezni.

Szteroid veszélyeKipróbáltál már több edzésmódot? Van, akinek a nagy súllyal végzett, alacsony ismétlésszámú edzés hat, van, akinek a több ismétlés kevesebb súllyal. Néha hasznoslehet 1-2 intenzitásfokozó technikát is bevetni: szuperszettek, triszettek, óriás sorozatok; vagy variálhatsz a pihenőidővel is. Lényeg, hogy újszerű stimulációt adj izmaidnak. Vizsgáld felül azt is, hogy egyáltalán megtanultad-e helyesen végrehajtani a gyakorlatokat. Sokszor a fejlődés gátja a rosszul kivitelezett mozgásforma, mely még véletlenül sem a célizmot fogja dolgoztatni, hanem bevon még más izomcsoportokat is, rosszabb esetben az ízületeket terheli extrém módon.

Az egészséged rendben van-e?

A szokásosnál is veszélyesebb doppingolni akkor, ha magas vérnyomásod van. Ha bármilyen krónikus betegségben szenvedsz, vagy lelkileg nem vagy stabil, felejtsd el a kokszot. A szteroidhasználat gyakran jár az agresszió fokozódásával – még kárt tehetsz valakiben. A dopping rendesen próbára teszi a szervezetedet. Leállhat a teljes tesztoszteron-termelésed, hiszen ha külső forrásból viszed be a hormont, a tested úgy érzékeli, nincs szükség a pótlásra. Súlyosabb esetben heresorvadás is felléphet, mely csak újabb szerek használatával fordítható vissza. Tisztában vagy ezekkel a veszélyekkel?

Megvannak már az alapok?

Számíts arra, hogy a koksszal megszerzett izomtömeg és erő csak koksszal marad meg. Ha 50 kilósan kezded el az anyagozást, miután leállsz vele, egy idő után újra 50 kg leszel. Építs olyan fizikumot előtte, ami már eleve elfogadható, és nem sírod el magad, ha a kúra után visszaesel arra a szintre. Nyilván nem lehet naturálban Mr.

Gynecomastia

Olympia-szintű tömeget elérni, de meg kell közelítened genetikai korlátaidat.

Van elég pénzed a doppingra?

Ha azon dilemmázol, hogy tápkieget vagy inkább kokszot vegyél-e, nem vagy méltó erre a sportra. Gondolkozz el azon, hogy megéri-e neked anyagilag plusz néhány kiló izom. A koksz nem olcsó mulatság, már ha normális helyről szerzed be, és nem a falusi sufni dílerétől vásárolt Naposimtól várod majd a nagy áttörést.

Ha azt hiszed, hogy folyamatosan fenn tudod tartani a koksszal elért szintet, nagyot tévedsz. Még a profik is tartanak szünetet, ilyenkor tulajdonképpen megtisztul a szervezetük. Persze vannak olyan őrültek is, akik állandóan „tele vannak”, de nekik előbb-utóbb az egészségük is rámegy erre a szenvedélyre.

Ha nőni, vagy esetleg szálkásodni szeretnél, kérj segítséget, és írunk neked személyre szabott étrendet és edzéstervet!

Szeretnék komolyabban „kondizni”

Edzés, étkezés a börtönben – exkluzív interjú egy igazi fegyenccel

Nem neked való a testépítés, ha…

30 napos strandfazon edzésterv

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük