Koffein és edzés
Táplálkozás

Koffein és edzés. Mikor hasznos és mikor káros?

A koffein és edzés viszonya egyértelmű: az anyag pozitív hatással van a teljesítményünkre. A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív anyag a világon – és az egyetlen, amely teljesen legális. Megtalálható üdítőitalokban, energiaitalokban, a csokoládéban, a kávéban, a teában és természetesen a gyógyszertárakban kapható serkentő tablettákban is. Napjainkban a testépítők is felfedezték, hogy segít átlendíteni a holtponton, és egyre inkább használják. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a káros hatásaival is, és ne mértéktelenül fogyasszuk, mivel a testépítők hajlamosak órákat tölteni azzal, hogy pontosan kimérjék a rizst és a csirkemellet, azonban a kiegészítőket gondolkodás nélkül beveszik.

Polifenolok

Ha megtaláljuk a megfelelő arányokat, a koffein kifejezetten előnyös a testépítésben. Először is nagyszerű stimuláns, amely extra energiához juttat a teremben. Továbbá felpörgeti az anyagcserét. A használója sokkal éberebb lesz; és a serkentett vérkeringés hatására az izmok könnyebben pumpálódnak. Egyéb kiegészítőkkel kombinálva pedig segíti a zsírégetést.

Koffein és edzés: mire használhatjuk a koffeint?

1. Teljesítmény-növelés

Az atléták már régóta használják, mivel növeli az energiaszintet, javítja a reakcióidőt, az éberséget és az állóképességet. Kísérleti eredmények szerint az izomsejtek koffein hatására több zsírt használnak fel. Az izmokból felszabaduló zsírsavak koffein jelenlétében elősegítik a glikogénraktározást, tehát azok lassabban ürülnek ki, biztosítva a nagyobb állóképességet.

Az így elraktározott glikogén hozzájárul ahhoz, hogy sokkal hosszabb edzéseket folytathassuk. Kimutatták, hogy a koffein 50%-al csökkenti a glikogén felhasználást, elnyújtva ezzel az edzés azon szakaszát, amikor nem szükséges teljes erőkifejtés. A gyorsabb pulzus által több oxigén és tápanyag jut el az agyba, aminek köszönhetően szintén javul a teljesítmény. Nincs általánosan megadott dózis, azonban általában 2-3 csésze kávét, vagy 200 mg hatóanyagú tablettát javasolnak.

2. A szellemi képességek növelése

A koffein pozitív hatása továbbá, hogy növeli a szellemi teljesítőképességet, és javítja a kognitív funkciókat. Bebizonyosodott, hogy 75-100 mg koffein is növeli az idegi aktivitást az agy számos részén, mely olyan feladatok megoldásáért felelős, mint például számítások végzése, vagy az auditív reakció. Felelős továbbá az agy adrenalin-termeléséért, ami által javítja a memóriát.

3. A testkompozíció javítása

Sokan fordulnak koffeinhez a zsírbontás serkentéséhez, mivel serkenti az izomszöveteket, hogy zsírsavakat használjanak glikogén helyett. Továbbá növeli az ételek termogenikus hatását, amely szintén segíti a zsírvesztést, valamit csökkenti az étvágyat.

A koffeinfogyasztás hátrányai

Számolnunk kell azonban bizonyos kockázatokkal is. A megnövekedett koffein-bevitel gyomorfekélyt, refluxot okozhat, valamint fokozza a gázképződést. Káros hatása lehet az agyra is: idegesség, fejfájás, memóriazavarok és alvászavarok kísérhetik. Mivel a koffein az epinefrin hatását utánozza, szapora szívverést és magas vérnyomást okozhat. Extrém esetekben izomrángással, remegéssel és pánikrohamokkal is találkozhatunk. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy mindez megér-e egy kis pörgést a teremben?

Kávé

Ráadásul sok testépítő keveri a koffeintablettákat aszpirinnel és efedrinnel (E. C. A.-ként is ismert) a felkészülés során, ami megsokszorozza a káros mellékhatások számát. Mivel az orvosi kutatások elég hiányosak e téren, nem tudhatjuk, hogy ennek a kombinációnak milyen káros hatásai lesznek hosszú távon a szervezetre, így mindazok, akik bevállalják a szer szedését, igen nagy kockázatot vállalnak, és önként vállalják a kísérleti nyúl szerepét.

A koffeinre könnyű rászokni. Hatásmechanizmusa hasonló a kokainéhoz, heroinéhoz és az amfetaminéhoz, mivel azt az érzetet kelti, hogy kirobbanó formában vagyunk a központi idegrendszer stimulációja által. Természetesen hatása sokkal enyhébb, mint a fent említett szereknek, azonban akik úgy érzik, hogy fel sem tudnak kelni egy csésze kávé nélkül, nagy valószínűséggel már függők. Ha már rászoktunk a koffeinre, és csökkenteni akarjuk az adagot, akkor a testünk hirtelen vérnyomáseséssel és fejfájással reagál, amelynek az agy csökkent vérellátása az oka, mivel a koffein miatt az agyunk túlérzékeny lesz az adenozin nevű neurotranszmitterre. Ezek a megvonási tünetek már az utolsó csésze kávét követő 12-24 órában felléphetnek.

A koffein esetében is beszélhetünk bizonyos tolerancia-értékről, tehát egyre többet kell fogyasztanunk ahhoz, hogy kifejtse hatását. Így, abban az esetben, ha teljesítményünk növelésére a koffein segítségét kívánjuk igénybe venni, ne használjuk állandó jelleggel (tehát ne kávézzunk naponta), csak az edzések előtt vessük be, hogy a szervezetünk ne szokhasson hozzá. Sportolók megfigyelése alapján akkor volt a legjobb hatása, ha a versenyt, vagy edzést megelőző 48 órában nem fogyasztottak koffeint, csak közvetlenül előtte.

Tehát a koffein lehet a legjobb barátunk, de a legnagyobb ellenségünk is, minden csak az arányokon és a mennyiségen múlik.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük