Blog

Könyöksérülés – sokadjára

Még a nagy Akhilleusznak is volt gyenge pontja – miért pont én lennék kivétel? Remélem, néhány ezer év múlva már rólam lesz elnevezve ez a piszkosul sérülékeny ízület. Most, hogy lerokkantam, már könnyen okoskodok, és adok tanácsokat a hozzám hasonló hülyéknek.

Mit ne csinálj, ha sérülékeny a könyököd?

– Eszedbe ne jusson nagy súllyal végezni az ülő tricepsznyújtást. Elég nagy a sérülésveszély már közepes súlynál is. Nálam 72 kiló tette be a kaput: reccsenés, és vége az edzésnek.

– Használj bandázst, fáslit. Igyekezz melegen tartani a könyöködet. Ha csak nincs 40 fok, maradjon rajtad a hosszú ujjú öltözék.

 

– Ne fukarkodj a bemelegítő krémmel sem! Ezek a kenőcsök fokozzák a vérkeringést, és ugyancsak csökkentik valamelyest a sérülés kockázatát.

– Végezz kevésbé könyökgyilkos gyakorlatokat. Ilyen például a szűknyomás, a lenyomás csigán, vagy esetleg a lórúgás. Kerüld a koponyatörőt, és az összes fekve, ülve végezhető nyújtást.

Mi a teendő, ha már sikeresen lesérültél?

– Azonnal hagyd abba az edzést. A fokozottabb vérkeringés miatt nem mindig érezzük, hogy mekkora a baj, és sokszor még fájdalommal is végigcsináljuk a programot.

– Jegeld a sérült területet. A gyulladás csökkentésének érdekében azonnal meg kell kezdeni a könyökízület hűtését.

– Emeld meg a vitamin- és ásványi anyag bevitelt. A C-vitamin napi adagja 10 gramm fölé is mehet, és ne sajnáld a kalciumot, magnéziumot, valamint az ízületvédőket sem.

– Edzd körbe a fájó ízületet. Ha van olyan gyakorlat, aminek végzése nem okoz fájdalmat, ne hagyj ki edzést. Meggyorsítod ezzel a rehabilitációt is.

Most, 11 nappal a sérülésem után érzem úgy, hogy talán még 4-5 nap, és képes leszek nyomógyakorlatokat végezni. A tricepsznyújtás ülve, franciarúddal nevű gyakorlatot pedig elfelejtem örökre, és lecserélem szűknyomásra. Ha hasonló helyzetben vagy, cselekedj te is így, és ne kísértsd a balszerencsét.

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük