Egészségügy

Kivont vérnyomáscsökkentők – itt a lista

A patikai forgalomból kivont valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyagú készítmények még szedhetők, de a betegeknek egy hónapon belül gyógyszert kell váltaniuk – közölték szakemberek a témában tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese közölte: múlt héten 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vontak ki a forgalomból, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak.

A főigazgató-helyettes kiemelte: nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint a forgalomból kivonás.

Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozata vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a forgalmazási tiltásban szereplő valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szedését a betegek ne hagyják abba azonnal.

Hangsúlyozta: a gyógyszer azonnali abbahagyása nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése.

„A beteg változatlanul szedje a gyógyszerét mindaddig, míg a háziorvosa vagy kezelőorvosa ezt a gyógyszert le nem cseréli”

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy a gyógyszercserére minél előbb sort kell keríteni.

A szakember kiemelte, hogy Magyarországon nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagával kapcsolatban most kifogást emelt az európai gyógyszerhatóság.
Merkely Béla előrevetítette, hogy a betegek többségének más gyógyszerre való átállítása időt vesz igénybe, így azt javasolja, hogy mindenki, aki valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő készítményt szed, keresse fel háziorvosát.

Azért, hogy ez a folyamat a lehető leggyorsabb legyen, a szakmai tagozat a Magyar Hypertonia Társasággal közösen egy ajánlást tett közzé a szakmának.

Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke elmondta, a valsartan hatóanyag helyett tíz ACE-gátló és öt sartan tartalmú gyógyszert tudnak javasolni.

Szolyák Tamás kérdésre elmondta, mivel európai szintű problémáról van szó, valószínűleg lesznek ellátási problémák. Azonban a meglévő, széles körű terápiás javaslatból biztosítani tudják az ellátást – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a forgalomból kivont, és a betegek által fel nem használt készítmény árát visszakapják-e a betegek a patikában, Szolyák Tamás azt felelte: erről tárgyalnak a gyártókkal, azonban a jelenlegi szabályok szerint erre a gyártók nem kötelezhetők.

A forgalomból kivont, illetve a minőségileg jó valsartan tartalmú készítmények listája megtalálható az OGYÉI honlapján, gyógyszernévre, törzskönyvi és gyártási számokra lebontva.

íme a kivont gyógyszerek listája:

Nortivan 80 mg filmtabletta
Nortivan 160 mg filmtabletta
Nortivan HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
Nortivan HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
Nortivan HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta
Tensart 80 mg filmtabletta
Tensart 160 mg filmtabletta
Tensart HCT 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
Tensart HCT 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
Tensart HCT 160 mg/ 25 mg filmtabletta
Valsartan HCT Sandoz 80 mg/ 12,5 mg filmtabletta
Valsartan HCT Sandoz 160 mg/ 12,5 mg filmtabletta
Valsartan HCT Sandoz 160 mg/25 mg filmtabletta
Valsartan Sandoz 80 mg filmtabletta
Valsartan Sandoz 160 mg filmtabletta
Valsartan Sandoz 320 mg filmtabletta
Valsartan-HCT-Teva 160 mg/12,5 mg filmtabletta
Valsocard 80 mg filmtabletta
Valsocard 160 mg filmtabletta
Valsocard HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta
Valsocard HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta
Valsocard HCT 160 mg/25 mg filmtabletta
Valsotens 80 mg filmtabletta
Valsotens 160 mg filmtabletta
Valsotens HCT 80 mg/12,5mg filmtabletta
Valsotens HCT 160 mg/12,5mg filmtabletta
Valsotens HCT 160 mg/25mg filmtabletta

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu/kivonas_felfuggesztes/

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük