Elhízás
Hülye diéták

Kinek üzlet a fogyókúra?

A túlsúllyal küzdők agyába már sok évtizeddel ezelőtt beégették a fogyókúra szót. Ha fogyni (helyesebben: zsírt veszíteni) szeretnél, viszonylag rövid ideig tartó, drasztikus és logikátlan étrendi változtatásokat kell véghezvinned – sulykolják az arra fogékonyak fejébe a dietetikusok, felszínt kapirgáló internetes magazinok, és sajnos az orvosok butábbik fele is.

Amíg ez a több milliárd ember nem tér észhez, a fogyókúrás szerekre és agyatlan táplálkozási „szakemberek”-re kidobott rengeteg pénz egy egész iparágat fog eltartani. Nézzük, kik, és milyen baromságokkal próbálnak minket traktálni.

A változatos étrend hű, de jó – éljenek a dietetikusok

Kicsit sem ért szervezetünk működéséhez az, aki nem a bevitt tápanyagokra fordít figyelmet, hanem azok forrásaira. Egy nagyon okos életmód-tanácsadó javasolja ezt: „Váltakozva kellene fogyasztanunk a sertés- és csirkehús mellett birka, vad, marha, borjú, nyúl, kecske, ló- és halhúst.” Mert a vadhúsok több kalciumot, magnéziumot stb. tartalmaznak. Na de ennek mi köze diétához? Nagyon tipikus, amikor keverik az egészséges étrendet a zsírvesztés-specifikus diétával. Az oké, hogy ilyenkor is figyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, ez alap. De a lényeg valahogy mindig lemarad.

Senki nem fog attól lefogyni, ha több vitamint, ásványi anyagot visz be a szervezetébe. A „változatosság” – sem fog segíteni, helyette nem ártana, ha az élelmiszerek változatos módon való elkészítését preferálnák a nagyokosok. Micsoda ragyogó ötlet például, ha a változatosság kedvéért az 1% zsírt tartalmazó csirkemellet lecseréljük 10-20%-os zsírtartalmú disznóhúsra…

Jellemző aranyköpések dietetikusok szájából:

  • „A fogyás kulcsa a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás.” Kifejtené valaki, hogy ez miképpen hat a zsírpárnáinkra? Pontos mennyiség persze nincs, megjelölve, de ennek sem lenne sok értelme. Elképzelem, ahogy a kövér ember lelkesen megeszik a hamburgere mellé egy tál zöldséget, valamint néhány kiló gyümölcsöt – jó kis fruktózzal-, és várja a karcsúsodást.
  • „Uzsonnára együnk 2db almát.” Remek ötlet. Egy kis cukor magában, semmi más. Aztán csodálkoznak egyesek, hogy csak nem akar az a háj eltűnni.
  • „A gyorséttermekben csak kis adagot kérjünk.” Szóval teljesen mindegy, hogy 85, vagy 115 gramm cukrot és telített zsír eszünk-e meg?
  • „Nyomjuk el az éhségérzetet rágózással vagy étvágycsökkentőkkel.” Véletlenül sem a kiegyensúlyozott, fehérjében gazdag étrendre kellene ráállni, ahol 2-3 óránként eszünk, és nem tör ránk minden órában az éhség.
  • „Együnk színes zöldségeket és gyümölcsöket, próbáljunk legalább három színt a tányérunkra varázsolni.” Na jó, ez no comment.

A fogyasztószerek gyártói

Mivel az ember alapvetően lusta élőlény, a kevés munkával látványos eredményt ígérő módszerek, készítmények feltaláló nagyot kaszálhatnak a tudatlan, ámde kinézetével elégedetlen szerencsétlenek millióin.

Pedig józan ésszel sem olyan nehéz felfogni, hogy egy tabletta vagy por a büdös életben nem fogja rólunk leolvasztani a zsírt. Mivel e szerek legfontosabb vonzereje abban rejlik, hogy sport és diéta nélkül kecsegtetnek gyökeres változással, a dolog eleve halálra van ítélve. Ha a várva várt eredmény elmarad, a behülyített vásárló – diétával kapcsolatos ismeretei nem lévén – elkezd koplalni, és máris fogyást tapasztal. Ami természetesen nem más, mint izomveszteség, de hát kit érdekel, amikor végre kevesebbet mutat a mérleg? Aztán majd a kúra végeztével csodálkozik, hogy a kedvezőtlen testösszetétel-változásnak hála, még könnyebben jön fel az újabb és újabb réteg zsír. Ez pedig újabb fogyasztószer vásárlására sarkallja, hiszen az előző is „bevált”.

Csodaeszközök: zsírégető kutyagumi, diétás wc-papír

A diéta és érdemi sporttevékenység mellőzhető, ha veszünk helyette fogyasztóövet, esetleg eljárogatunk a mostanában divatos, kényelmes, ámde méregdrága áramos kezelésre. A zsír meg csak úgy ég magától, anatómiai ismeretek híján elhisszük a hazugságot. Ha „mindössze napi 5 perc, és kockás lesz a hasa” szöveggel próbál valaki hülyíteni, mi megadjuk neked rá a kilövési engedélyt.

Egy fokkal finomabb módszer, amikor egyébként nem is haszontalan, de önmagában semmiféle eredményt nem hozó gépet akarnak rád sózni. Tipikus példája a szobai multifunkciós „kondigép”, ami tartalmaz csigát, mellgépet és lábnyújtót-lábhajlítót. Az izmokat – főleg egy addig egyáltalán nem sportoló ember esetében – korrektül meg lehet vele dolgoztatni, de ennek a közvetlen zsírégetéshez nincs köze.

A haszontalanságok helyett inkább ez rögzüljön a fejekben:

Nem fogyókúrázunk! Van rendes étrendünk!

Más szóval: diétázunk. Olyan meghatározott étrendet követünk, amely

  • Összhangban van céljainkkal
  • Maximális zsírvesztést segít elő
  • Minimalizálja az izomleépülést
  • Komplex étkezésekből áll, és tartalmaz minden, szervezetünk számára fontos makro- és mikrotápanyagot

Ez lenne a helyes út, de hála a tájékozatlan tömegeket behülyítő ügyeskedőknek, még manapság is alig van olyan ember, aki tudatában van annak, hogy 0 befektetett munkával 0 eredményt fog elérni.

Amíg nem gyullad végre világosság a fejekben, egy önmagát táplálkozási szakembernek nevező személy jó pénzért és nyugodt szívvel leírhatja a gyermekek helyes étkezéséről szóló tanulmányában, hogy:

 „Amennyiben étkezés közben megszomjazik, kis mennyiségű víz adható. Köszönjük az engedélyt, a gyerekek nevében is.

 

 

Hit- és erkölcstan helyett egészséges életmódtant!

„Étvágycsökkentés” – a súlycsökkenés nem zsírcsökkenés!

Diéta kompromisszumokkal?

A vízivás fogyaszt?

Este 6 után nem evés – egy általános tévhit

Gyógyszermaffia Magyarországon – „inkább gyógyszert szedj, mint vitamint”

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük