Kimutatni szinte lehetetlen – ezért (is) népszerű a növekedési hormon

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint jelenleg a biológiai útlevél az egyik leghatékonyabb eszköz a tiltott szerek használatával szemben.

Tiszeker Ágnes, aki Almatiban e témakörben előadást is tartott, a kazahsztáni súlyemelő-világbajnokságon nyilatkozott az MTI tudósítójának, elmondva, hogy a MACS mint nemzeti doppingellenes szervezet közel tíz éve dolgozik együtt a sportág nemzetközi szövetségével, az Aján Tamás vezette IWF-fel. A MACS az ellenőrzéseket végzi a nagy IWF-eseményeken, de – tette hozzá – “a doppingkontroll oldaláról nézve ilyen pörgős, csúcsra járatott, szakmai szempontból is abszolút a topon levő verseny talán még nem volt”.

 

Magyarázata szerint Almatiban is ugyanúgy végzik az ellenőrzést, mint az összes többi versenyen, de változást jelent, hogy új antidopping-bizottsága van az IWF-nek, amely megpróbál megfelelni a világ kihívásainak és a jövő évtől életbe lépő, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexében rögzített változásoknak.

“Az új rendelkezések beépülnek az IWF szabályzatába is. Már ennek megfelelően zajlanak a mintavétel-tervezések, miközben maga a mintavétel nem változik. Ám előtérbe kerül a tervezés, az azzal kapcsolatos információgyűjtés, a tesztek elosztása, az analízis, az, hogy mikor, kit, milyen szerre ellenőrzünk – jelentette ki Tiszeker doktornő, majd így folytatta: – Az új WADA-szabálynak megfelelően például ezen a vb-n nemcsak vizelet-, hanem vérvételek is történnek a növekedésihormon-vizsgálatok irányába.”

A MACS vezetője elmondta, hogy a növekedési hormonnal sok a gond. “Rendkívül népszerű és elterjedt doppingszerről van szó, amelynek sajnos a kimutathatósága nagyon szűk határok között mozog. Van teszt, de nem elég megbízható még, illetve nagyon rövid az ürülési ideje a hormonnak, ezért is nehéz kimutatni, hogy mi az, ami idegen és kívülről behozott anyag, és mi az, amit a saját szervezetünk termel.” – mondta.

Tiszeker Ágnes úgy véli, minden nehézség dacára a dopping, benne a növekedési hormon használata elleni küzdelemben az egyetlen lehetőség az állandó ellenőrzés.
“Minél több mintát kell levenni, minél jobban időzíteni a kontrollvizsgálatokat – jelentette ki. – Nyilván elsősorban a felkészülési időszak az érdekes, amikor az izomzat épül, és felkészül a sportoló, de versenyidőszakban is lehet értelme egy-két vizsgálat elvégzésének.”

A kérdésre, hogy jelen van-e a súlyemelésben is a növekedési hormon, így válaszolt:
“Egészen biztos, hogy jelen van, ahogy más sportágakban is. Jellemzően ez az egyik közkedvelt szer az erősportokban.”
Hozzáfűzte, a WADA célja és törekvése, hogy mielőbb meglegyen a minél megbízhatóbb teszt, amellyel a lehető leghosszabb időre visszamenőlegesen is kimutathatóvá válik a növekedési hormon.
“Szerintem a kijelölt laborok előbb-utóbb hozzá fognak jutni a teszthez” – mondta, kitérve rá, hogy pillanatnyilag a növekedési hormont csak vérből tudják kimutatni. Megítélése szerint jelenleg ezért is biztosabb megoldás a biológiai útlevél, annak komolyan vétele, minél szigorúbbá tétele. A biológiai útlevél lényege az, hogy nem a tiltott szert, így nem a növekedési hormont keresik, s akarják kimutatni, hanem a hatást nézik.

“Tehát hormonszinteket nézünk, biológiai paramétereket, szteroidprofilokat, súlyemelők esetében vérparamétereket, ezeket kell eltárolni, s összehasonlítani egymással a mért értékeket, ha pedig egyszer valakinél nagy az eltérés, jelentősebb mértékű változás áll be, aminek nincsen orvosi magyarázata, akkor el lehet tiltani a sportolót a saját paraméterei alapján” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes.

 

Biztos, hogy mindent megteszel a növekedésért?

A birkózás továbbra is olimpiai sportág marad

Stanazolol a fehérjekészítményben? Fazekasék próbálkoznak

 “A testépítés miatt van potenciazavarom?”

Halálbüntetést Lance Armstrongnak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük