Fekete László
Blog

Ki is valójában Fekete László?

Fekete LászlóFekete László neve a köztudatban eggyé vált a „világ legerősebb embere” címmel. Bár az egykori kézilabdázó valóban ért el szép eredményeket az erősember sportban, Fekete soha nem volt a világ legerősebbje, hiszen ehhez a titulushoz egy egész versenysorozatot kellett volna megnyernie. Hivatalos világ legerősebb embere versenyen elért legjobb eredménye egy 5. hely 1989-ben, ezen kívül van még egy Európa Legerősebb Embere címe 1992-ből, ami egyáltalán nem szégyen, sőt… Olyan legendás versenyzőkkel küzdött meg akkoriban, mint a finn Ilkka Nummisto, vagy az izlandi óriás, Magnus Ver Magnusson.

Fekete László válasza a cikkre – érdemes elolvasni! >>

Érthetetlen tehát, hogy miért kellett a TV2 műsorában -ha nem is annyira nyíltan, de mégis – fricskáznia Katona Ervint (videó: http://tv2.hu/aktiv_extra_vagatlan/video/fekete-laci-gyuloli-azt-aki-doppingol-es-nem-adja-meg-a-masiknak-az-eselyegyenloseget), aki a napokban valóban elnyerte a Világ Legerősebb Embere címet. Fekete László azzal érvel, hogy ő „tisztán”, doppingmentesen, és bármiféle táplálékkiegészítő használata nélkül edz, és készül fel versenyeire. Szomorú, ha egy ilyen ismert, és igazán szép (még ha nem is annyira szép, mint amennyire ő állítja) eredményeket elért ember nincs tisztában azzal, hogy mit jelent az élsport fogalma.

A versenyszerű sport azt átlagember számára elérhetetlen teljesítményről szól, ehhez pedig kimondva-kimondatlanul hozzá tartozik a doppingszerek használata. Teljesítményfokozó szereket nem csak az erősportokat végzők használnak. Nagyot nézne mindenki, ha csak „tiszta” versenyzők indulnának ezentúl úszásban, kerékpározásban, vagy bármely más sportban – valószínűleg örökké bebetonozódnának a jelenlegi világcsúcsok.

Mi az a táplálékkiegészítő?

Laci bá’ a táplálékkiegészítőktől is idegenkedik, ami szimplán csak a tájékozatlanságát jelzi. Egy ilyen kaliberű sportolótól azért elvárható lenne, hogy legalább a fogalom lényegével (ez is kaja, és nem doppingszer) tisztában legyen, még ha azt nem is tudja, mik azok a fehérjék, zsírok, szénhidrátok.

Az eset nem hagyta nyugodni Nagy Ákost sem, aki az alábbi közleményt jelentette meg:

„Mi, akik a magyar erősembersportban, erőemelésben, súlyemelésben évek óta tevékenykedünk, elítéljük Fekete Lászlónak a médiában elkövetett évek óta tartó ámokfutását!
Fekete évek óta hangoztatja, hogy „csak ő és a fiai a született erősek Maqgyarországon” és a „legerősebb magyarok”. Ezt felháborítónak, és mind sportszakmailag, mint emberileg elfogadhatatlannak tartjuk! Elfogadhatatlannak és szánalmasnak tartjuk továbbá, hogy a fent nevezett ember, puszta irigységből más magyar sportolót, sportolókat tudatosan próbál lejáratni. Hisszük és tudjuk, hogy minden eredmény mögött fontosak az adottságok, de legalább ilyen fontos az évek alatt elvégzett tudatos edzésmunka is.

Szomorú, hogy sportágunkat –és általában az erősportokat – egy iskolázatlan, nyelveket nem beszélő, másokat nem segítő, kirekesztő, sportszerűtlen, a gyengébbeket lenéző, lekezelő, rossz modorú, elhízott, primitív ember alapján ítéli meg a közvélemény. Elhatárolódunk Fekete Lászlótól, aki nem ismeri, és megpróbálja irigységből lejáratni Katona Ervint, mint a Strongman Champions League (a világ legismertebb és legnézettebb erősember versenysorozatának, a hivatalos World Strongest Man kvalifikációs versenyének) 2011.évi Világbajnokát! Nagy Ákos Súlyemelő Junior Világbajnok, Magyar Bajnok, sokszoros országos csúcstartó Erőemelő Magyar Bajnok Profi erősember versenyző, A Strongman Champions League Világbajnokság 16. helyezettje”.

Fekete László vicces aranyköpései

– Nekem a táplálékkiegészítő maximum a párolt káposzta a grillcsirkéhez!” „Az első jel a sportoló viselkedése, ami olyan, mintha állandóan ideges, feszült lenne, vagyis felturbózott. A másik, hogy a bicepsz, hóna alj, vese tájékon szét vannak repedve. Az ilyen versenyzők erre azt mondják azért, mert hirtelen nőtt az izmuk, ezért repedt a bőrük. Ez igaz is, de mitől nőtt hirtelen? Én 18 éves korom óta edzek rendszeresen, vagyis már több mint 30 éve, és rajtam egy repedés sincs.” (A doppingszereket használó versenyzőkről) 

László ezek szerint vajmi keveset tud a striák kialakulásának okairól, de ebből kiindulva a kismamák között kell keresni a legádázabb koxfelvásárlókat.

De abból is megismerhető a kokszos versenyző, hogy amikor súlyt emel, teljesen elszíneződik a feje, szinte kék-zöld, majdnem fekete lesz, a szeme pedig vérben forgó. Persze, mert a szerekkel tömeget növelt, amit az izomzat nem tudott követni.” (Forrás: www.extrem.hu)

Ez már nagyon sci-fi. Az izomzat nem tudta követni a tömeget? Akkor mit növelt? Hájat, csontot? Hogy jön ide a vérben forgó szem?

A sporthoz ész is kell

Fekete László eredményei természetesen tiszteletet parancsolóak, még akkor is, ha igyekszik sokkal többnek láttatni magát, mint ami. A strongmanek között is kb. ugyanannyi az intelligensek és a bunkók aránya, mint az átlagemberek között. Fekete nem tartozik azok közé, akik tudományos alapon táplálkoznak és edzenek. Egyszerűen csak annyit eszik, amennyi belefér: „30-40 tojás, 2 kiló sonka reggelire, és ezután még vagy 30 krémes”, vagy „sült kacsákat hármasával” – hallhattuk televízióban, rádióban tőle. Eredményeit nagyrészt kiváló adottságainak, és nem utolsósorban hatalmas étvágyának köszönheti. 

Update!

2015. április 17-én, Hajdú Péter műsorában Fekete László bejelentette visszavonulását.

A hir24.hu összefoglalója:

„Harminc éves munkásság áll mögöttem. Sajnos az evolúció nem teszi lehetővé, hogy fiatalodjon az ember, csak idősödik. Január 28-án töltöttem az 57. életévemet, három év múlva ha sikerül leszek hatvan. Nagyon sok, több milliárd ember szeretne a világon 57 évesen ilyen állapotban lenni. A fizikális erőmmel úgy érzem, hogy probléma nincsen” – mondta a Frizbi Hajdú Péterrel című műsorban a világ legerősebb embere, aki hozzátette: szégyen, hogy a mai sportolók doppingszerek hatására tudnak csak teljesíteni.

Fekete László arról is beszélt, hogy pályafutása során sosem kapott állami támogatást, mivel nem olimpiai sportágban versenyzett, mégis komoly eredményeket ért el és világhírűvé vált.

„Mocskos világban élünk Peti. Mocskos világban élünk. Sok a szemét, a szenny. Elérzékenyültem. Sírni nem, ha rám esik egy hatszáz kilós gerenda, nem sírom el magam. Ez már a lelki problémám. Engem az visel meg tudod, hogy ebben az országban nem a becsületes emberek élnek meg. És nem élnek jól. Én ilyen vagyok Peti. Ilyen, sajnos. (…) Valahogy én szerettem volna egy elismerést ettől az országtól. A mindenkori illetékes vezetőktől, vagy államfőtől, akinek az az egyik kötelessége, hogy észrevegye az országban lévő értékeket és elismerje. (…) És akkor jön a karalábé macskajancsi, aki egy bizonyos klikkhez, baráti körhöz tartozik, és ilyen kereszt, olyan nagykereszt” – mondta könnyeivel küzködve az unokáját aggódva babusgató Fekete, aki hozzátette: az internetes kommentelők beszólásai is megviselik a családját.

 

Fekete László válasza >>

A „Kondis Béla” jelenség, avagy utolsókat rúgja a testépítés?

„Köpd ki, ha finom!” – Jack Lalanne, egy igazi példakép

Az ideális edzőterem – itt edzünk mi!

A trendi gyúrós

Milyen a jó személyi edző?

A világ legnagyobb bicepsze? Most lehet hányni!

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük