Pörkölt
Blog

Amit kezdő testépítőként rosszul tudtam

Senki nem születik úgy, hogy tökéletesen tisztában van a testépítés legfontosabb irányelveivel. Amikor én kezdtem edzeni  – 1997 – ben -, még nem volt ennyi lehetőség arra, hogy tudásunkat elmélyítsük, és több oldalról körbejárhassunk egy témát, több szakember véleményét is elolvassuk.

Maradt tehát a szomszéd Ferike és az önjelölt harcművész Zolika, akik többnyire téves információkkal láttak el, és – bár eleinte attól is fejlődtem, ha csak ránéztem egy súlyzóra – idővel felül kellett vizsgálnom az alkalmazott irányelveket. Íme az általam elkövetett legnagyobb baromságok.

Izomlázra rádolgozni

Bár Matula bácsi még azt javasolja Tutajosnak a Tüskevárban, hogy „Most aztán hegyibe! Rádógozni!”, azóta ez az elmélet már megdőlt.

Súlyzós edzés közben ugyanis izmainkon mikrosérülések keletkeznek, ez okozza a rendszerint másnap jelentkező fájdalmat. Nagy hiba, ha nem hagyjuk regenerálódni a sérült területet, mert gátat szab a fejlődésnek, sőt, gyengülhetünk is. Bár egy kezdő testépítő még nem tud akkora intenzitással edzeni, hogy maximálisan „kicsinálja” izmait, nem árt ezzel vigyázni, és egymást követő napokon soha ne terheljük ugyanazt az izmot.

Pörkölt

 

6×6 és egyéb butaságok

Az, hogy mennyi ismétlést és sorozatot végzünk, egyénenként eltérő. Ki kell tapasztalnod, hogy neked mi használ, de egy gyakorlatból nem ajánlott 3 munkasorozatnál többet végezni, a 6 ismétlést pedig hagyd meg az erőemelőknek.

Ne másold a profik edzésprogramját, még akkor sem, ha azt nyomják orrba-szájba, hogy ők ettől lettek nagyok. A szteroidot és növekedési hormont használó top testépítők szervezete egy kicsit máshogyan működik, és ha az ő edzéstervüket követed, borítékolható az előbb-utóbb bekövetkező túledzési állapot.

Akkoriban meg voltam veszve, ha egy héten nem sikerült 6-7 napot edzenem. Később, néhány hónapos-éves stagnálások után megismerkedtem a regeneráció fogalmával.

A tej és a pörkölt jó kaja

Ahelyett, hogy utánanéztem volna, milyen is egy testépítő étrend, hallgattam a sztereotípiákra, és a köztudatban egészséges ételként jelen lévő tej fogyasztását emeltem meg napi több literre.

Az edzés utáni turmixokat is rendre tejjel ittam, mert úgy finomabb, és még plusz fehérjéhez is jutok. Ma már tudom, hogy a tejben található zsír és cukor nem barátom.

Annyit azért már felfogtam, hogy húst enni kell minden nap, de a zsíros pörkölt és a párolt csirkemell között nemigen tettem különbséget, hiszen a zsír „átalakul izommá”. Hozzáteszem, pörköltöt ma is szívesebben eszem, de nem „magyarosan” készítem.

Koksz nélkül is akkora lehetek, mint a magazinokban szereplő sztárok

Olvasgatva a 90 évek elején megjelent Flex magazinokat és Arnold életrajzi könyvét, soha nem találkoztam azzal, hogy ezek a sportolók nem naturálok. Biztosan volt ebben szerepe a táplálékkiegészítő cégeknek is, hiszen ha egy vödör fehérjét tart kezében az illető, tinédzserek milliói hiszik azt, hogy ettől nőtt meg ilyen hatalmasra. Így voltam ezzel én is, amikor a fekvenyomó súlyom 45-ről 75 kilóra emelkedett, már My. Olympiás álmokat dédelgettem.

Az alkohol nem ártalmas az izmokra, és másnap szálkásabb vagy tőle

Nem voltam tisztában akkoriban az alkohol vízhajtó és toxikus hatásával, így egy-egy buli előtt leedzettem, majd jöhettek a rövid- és hosszúitalok.

Másnap pedig örömmel láttam, hogy „szálkásabb” és definiáltabb vagyok. Ez a dehidratáltságnak volt köszönhető, pont úgy, ahogy a versenyzők is használják a (ma már tiltott) vízhajtókat.

Szálkásítás kis súllyal, sok ismétléssel

A táplálkozási alapelvek ismeretének teljes hiánya oda vezetett, hogy mindent az edzéssel akartam megoldani. A nagy súlyok használata tömege épít, a kis súlyok-sok ismétlések zsírt égetnek.

Első szálkásítási kísérletem így fulladt kudarcba: 2 hét sem volt elég ahhoz, hogy zsírt égessek (bár túl sok nem volt rajtam), így elkezdtem újra tömegelni.

 

Tömegnövelés és szálkásítás egyszerre?

Felesleges gyakorlatok, melyekkel csak az idődet vesztegeted

Kell-e bukásig edzeni?

Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

Testépítés, nem épp ideális körülmények között

Mit egyek edzés előtt?

Testépítő vagy? Vagy csak egy hisztis kislány?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük