Kavitációs zsírbontás
Átverések, kamu fogyasztószerek

Ultrahangos (kavitációs) „zsírbontás” – átverés, és még veszélyes is lehet

Nagy divat manapság a hiszékeny fogyni vágyók számára az úgynevezett kavitációs zsírbontás. Nyilván népszerű is, mert a buta emberek égnek a vágytól, hogy befektetett munka nélkül érjenek el eredményt – sikerült ez valakinek bármiben is?

A módszer lényege, hogy egy ultrahangot kibocsátó készülékkel, bizonyos frekvencián (minél alacsonyabb, annál hatásosabb) eltüntethető a zsírfölösleg, vagy legalábbis annak egy része. Aztán majd mindenki szuperül néz ki, nem lesz több elhízott ember, és aki sportol, odafigyel az étrendjére, az hülye.

Mi igaz a kavitációs zsírbontás című meséből?

Nem sok minden. Eleve gyanakodj, ha valamilyen fogyási módszert arra hegyeznek ki, hogy étrendi változtatás és mozgás nélkül eredményre vezet. Ez egyszerűen hazugság. Más kérdés, hogy ha a csodamódszer mellé diétáznod és sportolnod is kell, akkor szintén át lettél verve a palánkon.

Szóval a kavitációs zsírbontás lényege, hogy vagy veszel néhány alkalmas bérletet valamilyen szépségszalonba – a fogyáshoz természetesen az átlag Jucikák értenek legjobban, szakember természetesen a fasorba’ sincs. Másik lehetőség, hogy megveszel otthonra egy méregdrága gépet, és te magad próbálod levarázsolni magadról a hájat.

Vicces egyébként, hogy mennyien akarnak már szabadulni a csodamasinától, holott, ugye, ha használ, akkor is meg kell idővel ismételni a kezeléseket. Vagy lehet, hogy mégsem használ? Na, neee!

Kavitációs zsírbontás

Miért csak sporthoz nem értő emberek veszik ezt igénybe?

Nem gyanús, ugye, hogy még mindig milliók „szenvednek” az edzőteremben vagy a bringájukon az úton, és nem akarják megérteni, hogy ez a csodaeszköz „működik”? Egész biztos, hogy a sportolók és az egészségesen élők a hülyék, hogy még nem fedezték fel a kavitációs zsírbontás „felülmúlhatatlan hatását”? Na, ne vicceljünk, kérem!

Az is beszédes, hogy az ultrahangos zsírbontást csupa olyan felületen reklámozzák, ahol a tartalom, hááát, őszintén szólva nem a legmélyebb összefüggések megértésére sarkallja az olvasót. Az egyik népszerű gépről szóló pr-cikket példul sorra megtaláltuk a hazai női magazinokban, természetesen úgy tálalva, hogy a szerkesztőség kipróbálta, és mennyire fasza. Mondjuk, rajtuk ebből vajmi kevés látszik, de lelkük rajta, biztosan dobtak nekik némi alamizsnát érte.

A válasz tehát egyszerű: aki legalább alapszinten ért a szervezetünk működéséhez, az legfeljebb megmosolygja e csuda találmányt.

Orvosi vélemények a kavitációs zsírbontás témakörében

Ebből sajnos igen kevés van, melynek több oka lehet. Még nem eléggé kutatott a téma, nem sokan mernek benne állást foglalni. Az is közrejátszhat, hogy nem mindenki akar egy vaskos pert a nyakába, meg aztán az orvosok jó része még ma is ott tart, hogy „este hat után nem kell enni, és akkor lefogyunk”.

Kavitációs zsírbontás

De azért találtunk párat, és – leszámítva néhány erősen szponzoráltnak tűnő cikket – az orvosok sem igazán ajánlják ezt a módszert. Szóval ha nekünk nem hiszel, legalább az orvosoknak higgy.

Ezt például a Webbeteg szakértője írta egy olyan kérdésre, amely nem is elsősorban a kavitációs zsírbontás eredményességéről érdeklődött (nyilván ebben teljes mértékben hitt a szerencsétlen), hanem, hogy gyógyszerrel beállított, de egyébként magas vérnyomás esetén ellenjavalt-e.

Ez a válasz érkezett:

Rendezett vérnyomás nem kifejezett akadálya ennek a kezelésnek, ennek ellenére én nem ajánlanám. A pajzsmirigyet minden súlyproblémánál érdemes megnézni, nincs-e alul működés. A hormonstátust is érdemes megvizsgálni, ha ezekben nincs eltérés, a következőt javasolnám: napi 5 kis étkezés, mindegyik tartalmazzon fehérjét, mellé zöldségfélét, gyümölcsöt (a legédesebbek kivételével), napi 1 étkezés mellé szénhidrátot (krumpli, rizs, kenyér, tészta csökkentett mennyiségben.) Napi rendszerességgel némi testmozgás. Ez a diéta hosszú távon át tartható, havi 2-3 kg fogyást eredményez. A szervezete leszokik a raktározásról, a testmozgás idejével és intenzitásával tudja szabályozni a testsúlycsökkenés mértékét.

Egy másik oldalon veszélyes szövődményeket emleget a szakértő (kár, hogy a nevét nem vállalta):

Én magam sem szoktam javasolni a készülék otthoni használatát ezen veszélyek miatt. A zsírembólia a legveszélyesebb szövődmény lehet, a leváló zsírcseppek elindulnak a keringésben, és létfontosságú ereket zárhatnak el, ami akár életveszélyes is lehet.

Az ultrahangos zsírbontás legkártékonyabb üzenete

Amiért a leginkább haragudhatunk erre a humbugra az, hogy arra neveli a tudatlan, kétségbeesetten fogyni vágyó embereket, hogy létezik olyan módszer, amivel kiváltható a munka. Nem létezik, ez hazugság!

Csak akkor fog a tested érdemben változni, ha ebbe energiát fektetsz, és nagyon nagy vonalakban: több kalóriát égetsz el, mint amennyit elhasználsz. A kavitációs zsírbontó gép egyiket sem fogja elvégezni helyetted, cserébe még jókora összeggel le is húznak a (szinte) semmiért.

 

Még szintén kedvelheted...