Blog

Karesz, az önjelölt tápkieg-guru

Szinte minden testépítő ismer legalább egy ilyen figurát, akit végérvényesen megfertőzött a csillogó, színes dobozok, mérőkanalak és kapszulák világa.

Karesz az a típusú „testépítő”, vagy nevezzük inkább csak valamiféle elcseszett gyúrós fazonnak, aki megdönthetetlen hitet táplál a kiegészítők iránt. Persze ő ezekre a nagyon változó hasznosságú termékekre nem kiegészítőként tekint, hanem minimum csodaszerként.

A tömegnövelős korszak

Hősünk már a 90-es évek második felében megosztotta velem a növekedés titkát:

tömegnövelőt kell „szedni”! Az „megdob”!

Mindezt azzal igyekszik igazolni, hogy előveszi a centit: neki is nőtt a karja másfél centit három hét alatt. Már 34-es…

Ha felmerülne, hogy nem elég itt holmi 4 gramm fehérjét tartalmazó eperízű nyavalyákat iszogatni (szigorúan tejjel, mert úgy fincsike), elintézi azzal, hogy a kajája rendben van, meg az anyja kurvajól főz. Persze, reggelire megy a kakaó+kifli (1 liter és 10 db), ebédre ami van – szerencsésebb esetben rántott hús krumplival, csóróbb napokon káposztás kocka – , vacsorára meg az ebéd maradéka, vagy valami gyorskaja. Szóval a kaja témaköre rövidre zárva, az nála tökéletes…

Komolyan vette, amit valami barom által írt cikkben olvasott a Gain Fast nevű oldhatatlan szar használatáról: ezt a kb 7% fehérjetartalmú, kétes állagú cuccot még bolondítsd meg jégkrémmel, tejjel, meg a nyavalya tudja, még mivel. Meg is lett az „eredménye”.

Karesz a tömegnövelővel annak idején egy év alatt felszedett kb. 8 kilót, cserébe eltűntek az erek az amúgy genetikailag szikár végtagjairól, és az arca is pufók lett. Behízott egy kicsit, na, de hát ez kell a növekedéshez, ugye. Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a sörikék, kicsi jégerek is jóbarátai – de szigorúan csak hétvégén!

A dobozos fehérje csodája

Amikor feltűnt neki, hogy már egy jó ideje stagnál a „fejlődésben”, újabb kutatásba kezdett, és megvilágosodott:

fehérjét kell nyomni!

Nála persze a fehérje a zacskós vagy vödrös kiegészítők szinonimája, az élelmiszerek fehérjetartamáról lövése sincs. Valószínűleg el sem hinné, hogy amit vödörszámra vesz, az majdnem ugyanaz, mint ami a grillcsirkében van.

Károlyunk a fehérjeporok vedelése során újabb egy kiló „tiszta izmot” szedett fel, röpke egy év alatt. Ez egyébként nem lenne rossz eredmény egy 5 éve edző és rendesen kajáló egyéntől, de esetünkben természetesen nem erről van szó. Karesz nem tanult meg enni, és úgy gondolta, a fehérjepor majd „teszi a dolgát”, hozza az izmot, és nagyjából ennie sem kell már semmit. Így szépen elvegetált napi 2 – továbbra is vacak – étkezés és 2-3 finom turmix mellett.

Na meg az aminosak kapszulák! Ezek is tisztára mint a „napoziN”, már-már a kisöccsei ennek a remek doppingszernek. Tényleg, valaki mondja már meg, mikor érdemes amino-kapszulákkal vacakolni teljes értékű fehérje helyett!

A kreatin már majdnem olyan, mint a koksz!

Aztán jött a nagy kreatin-korszak. Ez különösen veszélyes időszak volt, mivel a kreatin-monohidrát helyesen alkalmazva, első alkalommal tényleg hozhat drámai fejlődést – ha magamon nem tapasztalom, talán el sem hiszem, de tényleg komoly volt – viszont csakis akkor, ha minden más rendben van, főleg az étrended. Karesz is megörült, hogy végre 65-ről 70 kilóra emelhette a fekvenyomósúlyt, majd itt meg is állt a dolog. Testtömege elérhette közben a 80 kilót, de még mindig annyit evett, amennyit a legelején, 73 kilósan bírt. A 2000-es évek elején kezdték az embereket behülyíteni a kreatin-foszfát „hihetetlen” hatásával, ekkor már szerencsétlen lúzer volt hősünk szemében az, aki a „gagyi monohidrátot” nyomta magába. Majd jöttek a kreatin mátrixok, bedurrantók (ha nincs is mit bedurrantanod, eleve mi a francnak használoad?), edzés előtti formulák. Ezzel a szép, lépcsős átmenettel pártolt át az edzés előtt használatos kiegészítőkhöz. (Nem mondom, hogy ALKALMANKÉNT ezeknek nincs haszna, de a gyártók a remek marketingszövegükkel az ilyen, Kareszhez hasonló idiótákat könnyedén behülyíthetik azzal, hogy ETTŐL fog majd megnőni.)

A menő felszerelés félsiker!

Karcsi barátom kezdettől fogva nagyon hisz az edzőtermi felszerelések erejében. Súlyemelő öv elengedhetetlen a bicepszezéshez is, felhúzás kizárólag gurtnival (márkás), külön magastalpú cipő guggoláshoz (ez nem lenne hülyeség, ha tudna rendesen guggolni a 10 centis rogyasztás helyett), könyökbandázs, térdbandázs, fásli, csavarós shaker. A siker második fele valahogy mindig lemaradt valahol.

Na és mi van azóta? Karesz 40 éves lett, elvált, gyerektartást fizet, de ami a legkeményebb, a mai napig nem mondott le arról, hogy egyszer izmos lesz. Amíg házas volt, ette, amit az asszony elérakott, most pedig – megbecsült multis alkalmazottként – megengedheti magának, hogy napi egyszer rendelje a kaját, vagy valami instant szarral tudja le a háromszori étkezés valamelyikét.

Mi, hogy legalább hatszor kéne enni egy nap? Mi vagyok én, csecsemő?   (Mondjuk, a csecsemők azért fejlődnek is.)

– koppint az orromra, amikor ezredjére próbálom legalább a testépítő táplálkozás morzsáit beszórni szőrös orrlyukán.

Most egyébként a természetes tesztoszteronfokozókban hisz, de már pedzegeti, hogy 40 fölött igenis orvosi előírás kellene bizonyos mennyiségű koksz szedésére, mert akkor már alacsonyabb a férfi nemi hormon szintünk. Ja, lehet, de nem az ilyen fogalmatlan faszoknak, mint te – teszem hozzá gondolatban.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük