Tömegnövelés kardió
Edzés

Kardiózol, aerobozol tömegnövelés alatt? Miért nem?

Tömegnövelés kardióA tömegnövelő ciklus a testépítés kényelmesebbik szakasza. Egyetlen cél lebeg előttünk: maximális izom- és erőnövekedést elérni. Tudjuk jól, hogy ehhez túl kell zabálni magunkat, a rövid, de intenzív edzések alatt törekednünk kell a súlyok vagy az ismétlésszám növelésére, majd mindezt meg kell fejelnünk 8-10 óra alvással.

Izomtömeg- és erőnövelés szempontjából más egyébre nincs is szükségünk, na de vajon érdemes-e a tömegelős hónapok/évek alatt elhanyagolni a többi egészséges mozgásformát, és zsírdisznóként létezni? Persze, hogy nem.

A testépítés nem csak súlyzós edzésből áll. Ahhoz, hogy izmaink láthatóvá váljanak, el kell tüntetnünk a zsírt, a már jól ismert étrend és elsősorban az aerob edzés segítségével. A szuper-ektomorfokon kívül, akik napi 5000 kalória után is kockás hassal büszkélkedhetnek, minden haladó testépítő ismeri, hogy milyen tortúrát jelent a diétás időszak.

Mi lenne, ha nem híznál be drasztikus mértékben?

Valamennyi zsír mindenképp jön majd tömegeléskor, de ezt jól kordában lehet tartani, ha hétről hétre figyeled testtömeged változását, és ha hetente fél-egy kilónál többet hízol, ideje valamit cselekedni. Két megoldás van: vagy visszaveszel a szénhidrátból, vagy növeled az elégetett kalória mennyiségét. Ha nem akarsz étrendi megszorítást, válaszd az utóbbi megoldást, és a súlyzós edzés mellé végezz aerob vagy kardió edzést.

Természetes, hogy féltjük a nehezen megszerzett tömegünket, de túlzásokba sem szabad esnünk. Legkésőbb a következő diétád során fogod megtapasztalni, hogy milyen nehéz megszabadulni több tucat kilónyi hájtól, amit tömegelés alatt is csak felesleges ballasztként cipelsz.

A túlsúly egészségügyi kockázatai

Rosszabbik eset, amikor már a tömegnövelő időszak során tapasztalod, hogy valami nem stimmel az egészségi állapotoddal. Két emeletnyi lépcsőzés után zihálsz, partnered panaszkodik, hogy lusta vagy az ágyban, és mintha mindig a könnyebb utat keresnéd, csak hogy ne kelljen megmozdulni. Ekkor azért érdemes elgondolkoznod azon, hogy nem vitted-e már túlzásba a tömeg „kimaxolását”. Mérd meg a vérnyomásodat is, mert sanszos, hogy emelkedett értéket fog mutatni.

Szóval jobb, ha nem leszel Lee Priest (2. kép), és elejét veszed a drasztikus zsírosodásnak. Erre legalkalmasabb az aerob edzés, de a keringés edzéséhez nem ez a legmegfelelőbb. Mi az aerob-kardió kombinációt ajánljuk. Ha hetente három súlyzós edzést végzel, simán elfér 2-3 kardiós vagy aerobos nap, lehetőleg pihenőnapon.

Lee PriestIdeje azt is rendbe tennünk, hogy mi a különbség az aerob és a kardió mozgásforma között.

Az aerob edzés olyan mozgás, amelyhez a szervezet zsírraktárai szolgáltatják az energiát. Az izommunka olyan alacsony mértékű, hogy az izmainkban tárolt glikogén nem kerül felhasználásra. Klasszikus aerob mozgásforma a tempós gyaloglás és a lassú vagy közepes intenzitású kerékpározás. Ha azt érzed, hogy kezdesz kimelegedni, és szaporábban veszed a levegőt, megérkeztél az aerob tartományba, és beindult a zsírégetés. Ajánlott időtartam: 40-60 perc.

Kardió edzésről akkor beszélünk, ha az emelkedett pulzusszám mellett izommunkát is végzünk. Ide tartozik a futás, gyors tempójú kerékpározás stb. Zsírégetésre ez a mozgásforma kevésbé alkalmas, hiszen az izommunkához glikogént fogunk felhasználni, és nem zsírt. Ha heti 1-2 alkalommal 20 percet kardiózol, valószínűleg semmilyen hátrányát nem fogod látni. Ha úgy érzed, mégis összefüggésbe hozható az erőszinted vagy tömeged stagnálásával, vegyél belőle vissza, de soha ne hagyd el teljesen.

Mit nyerhetsz a kardióval?

Foglaljuk össze vázlatosan, melyek a kardió edzés legfontosabb előnyei:

  • Segíti a regenerációt. A véráramlás serkentésével javul az izmok tápanyagellátása, és felgyorsul a salakanyagok kiürülése.
  • Jobb lesz a kondíciód. Ugye dühítő, amikor még bírnál néhány ismétlést, de már nem kapsz levegőt, és abba kell hagynod a sorozatot? Ha rendszeresen kardiózol, ez a veszély nem fog fenyegetni.
  • Egészségesebb leszel. Nem lebecsülendő, sőt, talán a legfontosabb érv a kardiózás mellett. Végezd legalább heti kétszer, és sokat teszel a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A szív fokozott munkára fog kényszerülni, ereid rugalmassága javul, és drasztikusan csökkented a szívinfarktus, érszűkület és a magas vérnyomás kockázatát.

Tehát a lényeg:

Aerobozz heti 1-2 alkalommal a fölös zsír ellen.

Kardiózz heti 1-2 alkalommal a jobb kondíció és egészségi állapot érdekében.


A diéta alapszabályai

Biztos, hogy mindent megteszel a növekedésért?

Rostfogyasztás – mennyit, és milyen forrásból?

Gépek vagy szabadsúlyok?

Táplálkozási hibák tömegnövelés alatt

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük