Búzakenyér
Blog

Így hülyítik a népet: kamu teljes kiőrlésű kenyér

„A teljes kiőrlésű kenyér fogyaszt!” – hiszi az egyszerű ember, akinek fogalma sincs a helyes táplálkozásról. Mondjuk tényleg vicces,  hogy sokan az eleve katasztrofális étrendjük mellé PLUSZBAN esznek még puffasztott rizst, gyümölcsöt, meg minden olyasmit, amire ráaggatható, hogy le lehet fogyni vele. Visszatérve a kenyérre, lépten-nyomon sulykolják már a fejünkbe, hogy milyen jó, ha teljes kiőrlésű kenyeret eszünk, de ez megint csak egyetlen kiragadott elem, és igazából azt kéne nyomatni, hogy komplexebben gondolkozzunk, és legyen étrendünk.

Szóval a „teljes kiőrlésű” kifejezés szépen halad afelé, hogy varázsszóvá avanzsáljon, és ezt szépen ki is használják a furfangos gyártók. Nézd meg ezt a kenyeret, mi van ráírva:

Búzakenyér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hurrá, teljes kiőrlésű kenyér, egészséges, diétás, meg minden! Ha viszont megnézed a szerkezetét, már gyanús lesz: 

Kenyér

 

 

 

 

 

 

 

 

Jól látható, hogy ez a kenyér semmiben nem különbözik a többi, finomított lisztből készült rokonától. A szerkezet árulkodó, az állaga is a megszokott puha, morzsás.

Mert hogy néz ki a valódi teljes kiőrlésű kenyér? Valahogy így: 

Teljes kiőrlésű

Ugye, hogy egész más?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor miért merik ezt ráírni a csomagolásra, ha nyilvánvaló hazugság? Először is vegyük elő az általános iskolás magyar nyelvtankönyvet, nyissuk ki a ragozásnál. Lassan elkezd derengeni, hogy a -val, -vel nem egyenlő a -ből, -ből-lel, és attól még hogy rá van írva: „Teljes kiőrlésű liszttel” , az bizony nem azt jelenti, hogy kizárólag ebből készült. A kenyér szerkezetét elnézve valószínűleg csak nyomokban tartalmazhat teljes kiőrlésű lisztet, de „hála” az élelmiszeripari (vagy kereskedelmi?) előírásoknak, ezt nem kötelező feltüntetni a termék csomagolásán.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük