Blog

Problémás étrendkiegészítők – nem árt, ha tudsz róluk

Úgy tűnik, egyes cégek nem értik, hogy ha szemetet adnak el a vásárlóknak, azzal senki sem jár jól. Korábban cikkeink: Betiltott étrendkiegészítők – itt a lista!Betiltott, egészségre ártalmas ásványvizek – a lista is tanúsítják, a kamu termékek biznisze még mindig virágzik, és valószínűleg a gyakori büntetések ellenére is megéri velük seftelni. Bár a hír kissé ködösen fogalmaz, jobban jársz, ha kerülöd az említett cégek által forgalmazott termékeket.

Az MTI cikke:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három céget bírságolt probiotikumokról szóló megtévesztő hirdetéseik miatt összesen 6,090 millió forintra – közölte a versenyhivatal az MTI-vel csütörtökön.

 

A tájékoztatás szerint a legnagyobb, 5 millió forint bírságot az Actavis Hungary Gyógyszermarketing és Kereskedelmi Kft.-ra szabták ki jogsértő reklámozás, és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A GVH megállapította, hogy a cég Hobiot Stop étrend-kiegészítő termék gyógyhatására, és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állítások, egyebek között, hogy a készítmény hozzájárul a bélflóra, az immunrendszer erősítéséhez nem feleltek meg az ágazati szabályokban megjelenő reklámozási rendelkezéseknek.

A Hosptess Kft. 790 ezer forint, míg a BG Distribution Hungary Kft. 300 ezer forint bírságott kapott hasonló, ágazati szabályok megsértése miatt. Az eltérő bírságösszegeket a kommunikációs gyakorlatok intenzitásának különbségei indokolták. Az étrend-kiegészítők jogsértő reklámozása esetén súlyosító körülmény, ha az érintett fogyasztói körnek legalább egy része sérülékeny, enyhítő körülmény lehet, ha az utólagos tájékoztatás során – így a gyógyszertárakban – a fogyasztó megkapja a kellő tájékoztatást – olvasható a GVH közleményében.

A probiotikumok egyébként nagyon hasznos anyagok, róluk bővebben itt olvashatsz.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük