Táplálkozás

K-vitamin

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Elsődleges feladata a véralvadás szabályozása, egész pontosan a véralvadási faktorok keletkezésében játszott szerepe miatt oly fontos ez a vitamin. Ha szervezetünk nem tartalmaz elegendő mennyiségű K-vitamint, a vér alvadása sokkal tovább tart, és vérszegénység is felléphet.

A K-vitamin a véralvadás gyorsításával közvetett módon védelmet nyújt a fertőzések ellen is. Segíti a kalcium és a kálium felszívódását, ezáltal hozzájárul a csontok szilárdságának megőrzéséhez is.

Két változata fordul elő. A K1-vitamint (filokinon) zöld növényekben találjuk, míg a K2-vitamint (menakinon homológ) testünk is elő tudja állítani bélbaktériumaink révén.

A K-vitamin forrásai

Elsősorban a zöld levelű növényekben fordul elő, legfontosabb forrásai tehát: brokkoli, paraj, fejes saláta, káposzta, spenót, bimbós kell; továbbá megtalálható a tejtermékekben, a májban, és a mézben, illetve a méhpempőben is.

A belső K-vitamin termelést segítik a bélbarát baktériumokban gazdag élelmiszerek: joghurtok, kefir.

Bár a K-vitamin zsírban oldódik, szervezetünk nem képes hosszú ideig tárolni. Szerencsére a felsorolt élelmiszerek segítségével könnyedén fedezhető az ajánlott napi 50-65 µg, amit 100g káposzta vagy spenót, valamint 250g máj tartalmaz. Testépítők és más sportolók esetében ez a mennyiség természetesen nyugodtan lehet nagyobb.

Újszülöttek esetében különösen fontos a K-vitamin pótlás, mert ebben a korban a bélflóra még nem képes a vitamint előállítani, az anyatej pedig nem is tartalmazza.

Hatása más vitaminokkal együtt fogyasztva

C-vitaminnal kombinálva szinergikus (egymást erősítő) hatást érünk el, míg az E-vitamint érdemes egy másik időpontban bevinni, az enyhe véralvadásgátló hatása miatt. Így elkerülhető az ellentétes hatás. Az A-vitamin nagy mennyiségben ronthatja a K-vitamin felszívódását.

Mellékhatások?

A K-vitamin toxikus dózisát gyakorlatilag lehetetlen meghaladni, hacsak valaki nem direkt erre játszik. Mindenesetre a terhesség utolsó heteiben nem ajánlott már a kiegészítők fogyasztása.

A K-vitamin bevitelre ügyeljünk akkor is, ha véralvadásgátlót, vagy véralvadást segítő gyógyszereket szedünk, mert ez esetben a gyógyszer hatása módosulhat.

D-vitaminnal az izomerőért

A C-vitamin tényleg vesekövet okoz?

Savasító és lúgosító ételek

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük