Devon Larratt Levan Saginashvili szkander
Szkander

Jön az évszázad szkandermeccse: összecsap Devon Larratt és Levan Saginashvili

Június 25-én, közép európai idő szerint este 9 után Dubajban eldől, hogy Devon Larratt vagy Levan Saginashvili-e a jelenlegi legjobb szkanderversenyző a világon. Talán kettejük meccse azt is eldönti, hogy ki minden idők legjobbja – bár ehhez azért John Brzenknek is lenne egy-két szava.

A King of the Table 4-re keresztelt eseményen természetesen lesznek egyéb meccsek is, de érthető módon mindenkit a fő összecsapás, a Larratt-Saginashvili-csata izgat leginkább. Azért említsük meg, hogy színre lép Levan honfitársa és testi-lelki jó barátja, Irakli Zirakashvili a brazil ász, Marcio Barboza ellenében, valamint Corey West is megküzd Alex Kurdechával.

Devon Larratt Levan Saginashvili szkander

Mit kell tudnunk a két versenyzőről?

Mindketten a szkander elitversenyzői közé tartoznak. A kanadai Devon „No Limits” Larratt elmúlt 47 éves, ellenfele, a „grúz Hulk” még csak 33 éves, tehát mondhatni, hogy – ebben a sportágban mindenképp – előtte még az élet.

A fogadóirodák a mérlegelésen ellenfelénél potom 50 kilóval nehezebb Saginashvilit tartják esélyesebbnek, de abban biztosak lehetünk, hogy Devon brutálkemény felkészülésen van túl, és szokásához híven beveti majd piszkos kis pszichológiai trükkjeit is a nála jóval szelídebb habitusú óriással szemben.

Mondjuk, nem mindig jön neki össze, bokszban nemrég simán kikapott a világ egykori legerősebb emberétől, Hafthor Björnssontól, aki így vett revansot Devonnal szemben egy sok-sok évvel ezelőtti szkandervereségéért.

Hasonlítsuk össze Devon Larratt és Levan Saginashvili fontosabb paramétereit

Devon Larratt vs. Levan Saginashvili

Devon Larrattvs.Levan Saginashvili
KanadaOrszágGrúzia (Georgia)
47 évÉletkor33 év
130 kgTestsúly180 kg
195 cmMagasság193 cm
44 cmFelkar57 cm
38 cmAlkar 51 cm
22 cmCsukló25 cm

Látható, hogy mindketten alaposan feltömegeltek. Devon 130 kilóval mérlegelt a meccs előtti napon, ami 20-30 kilóval nehezebb a szokásos versenysúlyánál. Ugyanígy Levan 180 kilója is kb. 20 kilóval több, mint hivatalos testsúlya.

Esélyek

A komoly méret- és erőfölény Saginashvili felé billenti a mérleget, ám Larratt – már csak koránál fogva is – jóval tapasztaltabb versenyző nála. A kanadai szívóssága is legendás.

A nagyobb testtömeg lomhává teheti a versenyzőt – ez egy újabb érv Larratt mellett. Ha Levan nem lesz résen, a kanadai villámgyorsan beforgathatja a csuklóját, és kedvenc pozíciójából szinte soha veszített még.

Az életkor a szkanderban kevésbé számít, mint a gyorsaságra épülő sportokban. Az igaz, hogy a kor előrehaladtával nehezebb az erő- és izomépítés, de ebben a sportban legfontosabb szerepe az inaknak van. Devonnak 14 év előnye van e téren Levannal szemben.

Ami biztos, a grúz sokkal, de sokkal erősebb Devonnál. Itt van néhány gyakorlat, amellyel Larry Wheels-ék tesztelték Saginashvili erejét:

De a 250 kilós fekvenyomása se kutya:

 

Pszichológiai hadviselés

A szkander jelentős mértékben az idegek harcáról is szól. Devont meg ismerjük, mint a rosszpénzt: egy kis seggfejkedésért nem kell a szomszédba mennie, de mindezt úgy csinálja, hogy egy pillanatra sem érzünk vele szemben unszimpátiát. Levan – aki még mindig nem beszél igazán jól angolul – a mérlegelés utáni sajtótájékoztatón kissé megilletődöttnek tűnt a nála 50 kilóval könnyebb riválisával szemben.

Devon többek között azzal kezdte ki a grúz óriást, hogy „csak” 50 kilóval nehezebb nála, pedig 70 kilós fölény esetén lenne esélye nyerni. Meg is tapogatta szerencsétlen Levant, és megállapította, hogy a csávó puha, nem is igazi izom van rajta. Sőt le is kövérezte. A grúz persze csak nevetett rajta. Majd a meccsen megmutatja. Az azért kicsit ciki volt, hogy csak tolmács segítségével sikerült összeraknia, mit okoskodott mellette kettővel ez a kanadai dumagép.

https://www.youtube.com/watch?v=ezzSbUofbRY

Évek óta veretlenek

Ami a két versenyző közelmúltbeli találkozóit illeti, Levan mérlege igazán imponáló. Utoljára 2017-ben verték meg egy budapesti versenyen jobb karral, de ballal itt is győzni tudott.

2018 óta pedig hibátlanul nyerte az alábbi topmeccseit:

2021. Levan Saginashvili 6-0 Dave Chaffee
2019. Levan Saginashvili 6-0 Tim Bresnan
2019. Levan Saginashvili 6-0 Kydyrgaly Ongarbaev
2019. Levan Saginashvili 6-0 Vitaly Laletin
2018. Levan Saginashvili 6-0 Dmitry Trubin

Devon ugye legutóbb minden idők eddigi legjobbjával, az 57 éves John Brzenkkel vívott a vártnál simább harcot fél éve. Bár az első menetben Brzenk megszorongatta, végül a kanadai csont nélkül hozta 4-0-ra a szupermeccset. Larratt utoljára 2018-ban kapott ki Dennis Cyplenkovtól, azóta – ha nem is annyira makulátlanul, mint leendő ellenfele – ő is veretlen.

Devon meccsei 2018-as veresége óta:

2021. Devon Larratt 4-0 John Brzenk
2021. Devon Larratt 6-0 Michael Todd
2021. Devon Larratt 3-0 Janek Kwias
2021. Devon Larratt 3-0 Janek Kwias
2021. Devon Larratt 3-1 Wagner Bortolato
2019. Devon Larratt 3-0 Ryan Scott
2019. Devon Larratt 3-1 Dave Chaffee
2019. Devon Larratt 3-0 Todd Hutchings
2018. Devon Larratt 3-2 Jerry Cadorette
2018. Devon Larratt 3-1 Matt Mask

Hol nézhető a Devon Larratt-Levan Saginashvili szkander mérkőzés?

A meccset a Coresports PPV-n nézhetjük élőben közép-európai idő szerint szombat este 9-től, 12,99 dollárért. Ami 380 forintos árfolyammal számolva kicsit kevesebb mint 5 ezer forint.

Persze a mérkőzés után sorral kerülnek majd fel a kalózfelvételek a videómegosztókra, de ezt nem tőlünk tudjátok!

 

Még szintén kedvelheted...