John Brzenk
Szkander

John Brzenk, minden idők legjobb szkanderversenyzője

A világ vitathatatlanul valaha élt legjobb szkander versenyzője az amerikai John Brzenk. Pedig ránézésre nem egy szörnyszülött, inkább amolyan intelligens bajnoknak tűnik. Egyik beceneve is ez: professzor.

De mégis, hogyan tudta évtizedekig dominálni a profi szkandert, és mi volt a receptje a nála jóval nagyobb fickók ellen? Nos, titok az nincs, de John életútját megismerve közelebbb juthatunk a megoldáshoz.

Minden idők szkanderbajnoka 1964. július 15-én látta meg a napvilágot a Utah állambeli (Egyesült Államok) Sandy városában. A sportággal már kisgyermekként közelről megismerkedhetett, apja ugyanis szintén versenyszerűen szkanderozott.

John Brzenk
John Brzenk

John kisfiú korában is nagyobb, erősebb volt már, mint társainak többsége, ötévesen pedig már a feje fölé tudta emelni az iskolapadot. Rettentő ereje nyolcadikos korában úgy mutatkozott meg, hogy véletlenül eltörte a karját apja barátjának, amikor az megölelte.

Első versenyén 16 évesen vett részt, és rögtön meg is nyerte azt. Bár kortársainál többnyire erősebbnek látszott, a versenyen tapasztalt szkanderesekkel vívott, és meg is kapta az „óriásölő” becenevet, miután nála kétszer nagyobb fickókat is simán lerakott.

John Brzenk
John Brzenk

John legnehezebb ellenfele 300 kilót nyomott, és pályafutása során csak ketten tudták legyőzni: a szintén legendás, de nála 11 évvel fiatalabb Devon Larratt, valamint az orosz Alekszej Vojevoda (aki a téli olimpákon és világbajnokságon is kiemelkedő eredményt ért el bobozásban).

Siker siker hátán

Első világbajnoki címét 18 évesen nyerte 1983-ban a juniorok között, majd a felnőttek mezőnyében a 82 kilós súlycsoportban küzdött. 1986-ban megnyerte a Warren Brazzers által finanszírozott Over The Top (Túl a csúcson) nevű versenyt. Nem véletlen a hasonlóság Stallone azonos című filmjével, ugyanis épp Brzenk, az ifjú bajnok ihlette a filmbeli karakter, Lincoln Hawk karakterét, akit Sly alakított. Az amúgy kasszasikert nem arató, és a kritikusok által sem igazán kedvelt filmben Brzenk mellett más, neves szkanderezők is felbukkannak, például: Johnny „Ice Man” Walker, Scott Norton és Rick Zumwalt.

John Brzenk és Sylvester Stallone
John Brzenk és Sylvester Stallone

John 1994-ig négy világbajnoki címet szerzett nehézsúlyban, és kiérdemelte a „Superman” becenevet. Ezt épp azért kapta, amiért gyerekkorában az „Óriásölőt” – nála sokkal nagyobb ellenfeleket sikerült legyőznie. 1995-ben középsúlyban indult, naná, hogy könnyedén győzött.

Se szeri, se száma azoknak a hatalmas bajnokoknak, akiket a mindössze 43 centis karkörfogatú Brzenk, a profi szkanderliga – PAL (Professional Armwrestling League) versenyein megvert. 2004-ben 4-2-re legyőzte Tarasz Ivakint, 2005-ben 5-1-re Alekszej Szemerenkót, 2006-ban 6-0-ra verte a 2018-ban autóbalesetben elhunyt Andrej Pushkart. 2009-ben 5-1-re győzte le a 60-as karú Denis Cyplenkovot.

Első vereségét 2008-ban szenvedte el Devon Larrattal szemben. A kanadai szupersztár ekkor 6-0-ra intézte el Johnt. 2010-ben pedig az orosz Arsen Lilievtől kapott ki 3-2 arányban.

John ereje korosodásával sem igazán kopott, 40-es éveiben is simán uralkodója volt a 95 kilós kategóriának, és 95 kilogram fölött sem vallott szégyent, csak ketten tudták legyőzni: Cyplenkov és Pushkar. 2014-ben is ez volt a sorrend, tehát Brzenk 50 évesen még mindig dobogón végzett, maga mögé utasítva nála sokkal nagyobb tömegű versenyzőket.

2015-ben még jobb kézzel megnyerte a PAL nehézsúlyú ligáját, majd visszavonult. 2021-ben visszatért, hogy revansot vegyen Devon Larraton. Eddig simán verte Chance Shaw-t, Dmitriy Kachant és Paul Linnt.

Sokan ezt a meccsüket tekintik minden idők legnagyszerűbb szkandermérkőzésének:

Szerény, de van is neki mire

John Brzenk nem egy harsány figura, az egyszer biztos. Csendes, visszafogott, udvarias ember hírében áll, és a legkeményebb meccsein sem veszti el a fejét. Mindez abból ered, hogy 15 éves kora óta imádja ezt a sportot, és nem ebből fedezi megélhetését. Hihetetlenül hangozhat, de a legnagyobb pénzdíj, amit versenyen elnyert, mindössze 80 ezer dollár volt. Ennél azért jóval többet bezsebelnek manapság a showman-jelleget is jobban magukban hordozó versenytársai.

Adatai remekül érzékeltetik, mennyire nem a méret a lényeg ebben a sportágban:

Magasság: 185 cm
Testsúly: 90-102 kg
Felkar: 43 cm
Alkar: 41 cm
Csukló: 20 cm
Fekvenyomás: 143 kilóba tudott 5 ismétlést 2005-ben

Itt vannak a képes bizonyítékok 2004-ből:

Tegyük hozzá, nem is szorul rá, hogy a szkanderből éljen, hiszen van neki rendes állása: repülőgépmérnök a Delta Air Lines-nál. Elmondása szerint a meló fizikailag nem megerőltető, így karjait pihentetheti a megmérettetések előtt.

Na de mi a titka ennek a kívül-belül szolid fickónak?

A szkanderban nem a méret a legfontosabb tényező, ez most John példáján keresztül abszolút vitathatatlan. Neki van talán minden idők legerősebb csuklója a versenyzők között, mellé acélszilárdságú könyök, inak és ínszalagok társulnak. Könyökét és alkarját rettenően erős kötőszövet stabilizálja, ezzel pedig óriási ellen- és oldalnyomást tud kifejteni ellenfeleire. Még ha véletlenül el is veszítette csuklópozícióját, legtöbbször ebből a helyzetből is le tudta győzni riválisait. Ha pedig John valakire ráborította a csuklóját, abból ember elvétve szabadult ki.

Még szintén kedvelheted...