Izomtömeg-növelés erősödés nélkül – lehetséges?

Testépítés - felhúzásA rövid verziója az lenne a cikknek, hogy nem, és köszönjük a figyelmet. De nem ez az igazság, simán lehet számottevő erősödés nélkül is tömeget növelni. Persze a dolog nem ennyire egyszerű.De miért is akarna valaki úgy izmosodni, hogy közben lemond az erőnövelésről? Egyszerűen azért, mert nem érdekli, lusta pakolgatni a tárcsákat, esetleg tart a sérülésektől, és amennyire csak lehet, kisebb súlyokkal szeretné növekedésre bírni izomzatát.

Azt régóta tudjuk, hogy az izomméret és az erő nem függ össze egyenesen arányosan, másrészt ha ugyanazon személy izomtömeget növel, valamilyen szinten az ereje is növekedni fog. De ha nem célirányosan az erőnövelésre hajtunk, megúszhatjuk azt a rettentő “rossz” dolgot, hogy még erősek is leszünk amellett, hogy jól nézünk ki.

Mitől nő az izom?

Csak nagyon röviden, egyszerűen: a hipertrófiától. Magyarul attól, hogy az izomrostokat túlterheljük, mikrosérülések keletkeznek rajtuk, majd pihenés közben a korábbinál erősebb szövet épül (ideális esetben).

Az egyik legfontosabb összetevő az izomfeszülés, ami akkor a leggyümölcsözőbb, ha egy izmot teljes mozgástartományban dolgoztatunk az egyismétléses maximumunk legalább 65 százalékával. Egyszerű kikövetkeztetni, hogy az izomnöveléshez a lehető legnagyobb súllyal, a lehető legszabályosabb ismétléseket kell végezni, és optimális volument (edzésmennyiséget, ami a szériaszám és ismétlésszám kombinációjából tevődik össze) kell kikísérletezni.

Az izomnövekedés másik fontos feltétele, hogy megfelelően “súlyos” mikrosérüléseket okozzunk az izomzatban. Na, ezért nem vezet célra a tingli-tangli edzésecske, amikor csak “fitneszelsz”. Ahhoz, hogy izmainkat kellőképpen “stresszeljük”, két dolgot érdemes szem előtt tartani:

  • a negatív szakaszok hangsúlyosabbá tételét
  • változatosságot.

Az megvan ugye, hogy ha akkora súllyal edzel, hogy magadtól egyetlen ismétlést sem vagy vele képes végezni, de mondjuk két segítő ez megoldja helyetted, és csak a negatív szakaszokat csinálod, akkor brutális izomlázad lesz? Hasonló lesz a helyzet, ha új gyakorlatot vezetsz be. Úgy tűnik tehát, hogy az izomláz szoros összefüggésben van a mikrosérülések mértékével, és alapvetően hasznos rosszként érdemes rá tekinteni. Ezt igazolja ez a kutatás is.

Az előző kettőnél kisebb jelentőséget tulajdítanak az izomövelésben szintén szerepet játszó pumpáltságnak, más néven bedurranásnak. Egyesek az orgazmushoz hasonlítják az érzést, amikor vért pumpálnak izmaikba, és szinte lüktetnek tőle. Na, ők még nem voltak nővel. De komolyra fordítva, a bedurranás is hasznos dolog, csak nem kell túlzásokba esni itt sem.

Az izomösszehúzódások hatására izomból távozó vér útja elzáródik, az izomsejtek megduzzadnak, hidratáltságuk fokozódik; továbbá anyagcsere-bomlástermékek jelennek meg magasabb koncentrációban. Ezek együttesen okozzák a bedurranást, ami a hipertrófia szempontjából előnyös környezetet jelent.

Ha ki akarod maxolni a pumpáltságot, használj közepes, vagy relatíve kisebb súlyokat, csökkentsd le a pihenőidőt, és élvezd az érzést!

Tippek az izomnövelés (majdnem) kizárólagossá tételéhez

Ha még mindig nem gondoltad meg magad, és tényleg magasról teszel az erőre, és kizárólag az izomtömeg-növelés érdekel, ezeket érdemes kipróbálnod.

Emeld az ismétlésszámot

Nem poénból végeznek az erőemelők általában 2-5 ismétléseket a nagy alapgyakorlatokban. Azok a súlyok, amelyekkel ennyire vagy képes, nyújtják az optimális terhelést az erőnövekedéshez. Szóval felejtsd el az alacsony ismétlésszámú sorozatokat, 10 alá ne menj, de 15 fölé sem érdemes a legtöbb gyakorlatban, mert ott meg már a relatíve kis súly miatt nem lesz megfelelő a terhelés.

A súlyok növelése helyett, emeld az edzés volumenét

Tehát ugyanazzal a súllyal végezz több sorozatot. 3×10 helyett 5×10 stb. Ha már 15 is megy, kénytelen leszel emelni a súlyon, de jó eséllyel a fejlődésed így is látványosan eltolódik majd az izomnövelés irányába, és nem az erőnövekedésed lesz számottevő.

Növeld az izmok munkaidejét

Ésszerű határokon belül maradva, ha az izom hosszabb ideig feszül – tehát dolgozik – több mikrosérülés keletkezik rajta, ezzel megadva az esélyt a nagyobb növekedésre. Ehhez persze szükséges a megfelelő táplálkozás és pihenés is.Érdemes ennek érdekében rendszeresen beiktatni a megszokottnál lassabban kivitelezett ismétéseket. Mondanunk sem kell, hogy a teljes mozgástartomány kihasználása is mekkora előnnyel jár e szempontból (is).

Sűrűbben variáld a gyakorlatokat

Ha minden második-harmadik edzésen más és más gyakorlatokat végzel, akkor az izmaidnak nincs ideje hozzászokni a terhelésnek, ami így mindig másmilyen lesz. Erre csak egy dologgal reagálhat: növekedéssel. Ráadásul a gyakorlatok idegrendszeri adaptációját sem aknázod így ki, ami az erőnöveléshez elengedhetetlen. Két legyet ütsz egy csapásra.

Végezz izometrikus gyakorlatokat

Ezek olyan gyakorlatok, amelyek hosszan kitartott, statikus pózok segítségével stimulálják a célizmot. Klasszikus izometrikus gyakorlat a hídtartás, de a mellkason megállított fekvenyomás is ide sorolható, meg szinte bármelyik gyakorlat, ahol megtartod a súlyt vagy a saját testedet egy pár másodpercig az ismétlés pozitív szakasza előtt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük