Edzés

Izomláz – tükrözi edzésünk hatékonyságát?

„Ha nincs izomlázad, nem edzettél elég keményen” – vallják azok, akik hisznek az edzést követő napon jelentkező izomláz indikátor szerepében. Igazuk van? Ha nincs izomlázunk, 1legközelebb növelnünk  kell a terhelést?

Mi okozza az izomlázat?

Korábban úgy vélték, az izomláz az izmokban felgyülemlett tejsav miatt alakul ki. Szervezetünk anaerob (oxigénhiányos) körülmények között a tápanyagokat rossz hatásfokkal dolgozza fel, és tejsav keletkezik. A feltételezés téves voltát több dolog is igazolja: izomláz leggyakrabban azoknál a személyeknél jelentkezik, akik számukra szokatlan terheléssel találkoznak, pedig tejsav minden anaerob edzés során termelődik. Ráadásul a tejsav felezési ideje mindössze 20 perc, viszont izomláz általában edzés után több órával, sokszor csak egy nappal később jelentkezik.

Az izomláz valódi okozói a terhelés hatására kialakuló mikrosérülések. Ezek a kis szakadások izomrostjainkban keletkeznek, és az így fellépő gyulladás okozza az izomlázat kísérő fájdalmat.

Az izomláz leküzdése

A lehető legrosszabb megoldás a még mindig köztudatban lévő „rádolgozás” elve. Valamiért még mindig népszerű ez az elmélet, mely alapján az izomlázas területet újra keményen meg kell dolgoztatni. Ezzel csak azt érjük el, hogy újabb mikrosérülések keletkeznek, és hátráltatjuk a regenerációt és az izomfejlődést. Hasonlóan káros ilyenkor a masszázs és a nyújtás is.

Legjobb, ha pihentetjük a fájdalmas területet, és megemeljük a napi vitamin és ásványi anyag-bevitelt. Használhat a melegvizes borogatás is, melynek hatására gyorsul a vérkeringés, és ezzel együtt a regeneráció is.

Ne tulajdonítsunk neki nagy jelentőséget

Hihetetlen, de rengetegen hagytak már fel a testépítéssel és más sportokkal, csak azért, mert edzés után másnap izomlázat éreztek. Puhány emberekre nincs szüksége ennek a sportnak. Ha izomlázunk van, kezeljük helyén a dolgot: pihentessük akár egy hétnél is tovább azt az izmot, amíg teljesen el nem múlik a fájdalom.

Edzésünk nem biztos, hogy akkor volt jó, ha izomlázat érzünk utána. Sőt, gyakran utalhat túledzésre vagy akár vitamin- és ásványi anyag-hiányra.

 

A váll edzése

A mellizom edzése

A láb edzése

A kar edzése

A hátizmok edzése

A has edzése

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük