Naponta legalább fél liter tejet vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejterméket kellene fogyasztani az egészség megőrzése érdekében – közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az M1 műsorában.
Kubányi Jolán elmondta, hogy a tej nemcsak kalciumot, hanem sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Aki nem szereti a tejet, helyettesítheti például kefirrel vagy joghurttal – tette hozzá. A szakértő megjegyezte, hogy a magyar gyerekek az ajánlások ellenére kevés tejterméket fogyasztanak, aminek egyebek mellett korai csontritkulás, vagy a fogazat nem megfelelő fejlődése lehet a következménye.
Miért nem a legjobb megoldás a tejivás?
A tej tápanyagösszetétele nem megfelelő az ember számára. Nem meglepő, hiszen nem is nekünk készül a tehén tőgyiben. A kisbornyúk számára viszont tökéletes kezdőeleség, csakúgy, mint az anyatej a csecsemőknek (és kurvára nem a testépítőknek). Lehet, hogy a dietetikusok még nem jöttek rá, hogy mi emberek vagyunk?
Nézzük meg a tej tápanyagösszetételét 100 ml-re vonatkoztatva:
Fehérje: 3g
Szénhidrát: 5g
Zsír: 1,5-3,8g – ugye vannak itt a parasztvakításhoz kiváló „sovány” tejek, ahol az ártalmas cukortartalom ugyan nem változik, de lehet menőzni a pár grammal alacsonyabb zsírral.
Ami a főbb tápanyagok minőségét illeti, a tej fehérjerésze kétségkívül értékes. Na de ilyen áron is? Van mellette majdnem dupla annyi cukor, és valamennyi zsír is. A tej emiatt nem tekinthető megfelelő alap-élelmiszernek.
Ha pedig megfogadjuk a dietetikus tanácsát, és fél litert is bevedelünk egy nap, máris 25 gramm teljesen haszontalan és zsírosodást okozó tejcukorhoz (laktózhoz) jutunk. Az említett joghurt általában hasonló vacak, kivéve, ha natúr, cukormentes – de ez a ritkább, hisz a cukrozott, „gyümölcsdarabos” fajták sokkal kelendőbbek. A kefir már egy jobb megoldás, kár, hogy épp csak meg lett említve.
A tej kalciumtartalma: 120mg/100ml
Egyszerűsítsük úgy, hogy 100ml az 100g, így össze tudjuk hasonlítani más, jelentős kalciumtartalmú élelmiszerekkel:
A tejénél előnyösebb tápanyagösszetételű élelmiszerek kalciumtartalma (mg/100g)
Kemény sajtok 830
Puha sajtok 500
Juhtúró 400
Rizs 25
Marhahús 10
Szárnyas 10
Olajos hal 270
Busa 130
Hekk 69
Ponty 30
Egész tojás 40
Petrezselyem-zöld 245
Szója 200
Paraj 133
Sóska 113
Bab 106
Kelkáposzta 97
Lencse 74
Brokkoli 65
Gomba (csiperke) 46
Karalábé 43
Zöldborsó 41
Zöldbab 32
Karfiol 26
Burgonya 19
Banán 10
Ribiszke (vörös) 57
Málna 40
Narancs 44
Eper 28
Szőlő 20
Körte 16
Alma 6
Mák 968
Tökmag (pörkölt) 657
Mogyoró 290
Mandula 238
Dióbél 202
Napraforgómag (pörkölt) 118
Mazsola 110
Gesztenye 95
Földimogyoró (pörkölt) 90
Melyek a legjobb fehérjeforrásaink?
Diéta vegetáriánus étrend mellett
Amit nem árt tudnod a fehérjékről
Rostfogyasztás – mennyit, és milyen forrásból?