Ínszalagszakadás
Sérülések

Ínszalagszakadás

Az ínszalagszakadás általában valamilyen rossz mozdulat következménye, bekövetkezhet sporttevékenység végzése közben, de edzetlen emberek pórul járhatnak bármilyen hétköznapi tevékenység során is. A sérülés heves fájdalommal jár, és hosszú ideig tart a gyógyulás.

Az ínszalagok szerepe

Ínszalagjaink feladata izmaink ízületeinkhez való rögzítése. Leginkább ismert az Achilles-ín, mely a vádlit köti a sarokcsonthoz. Rajta kívül még számos, kisebb méretű és mozgásterű ínszalag található testünkben, például a csuklócsontokat is ínszalagok rögzítik egymáshoz, de hasonló a helyzet a gerincoszlop csigolyáinak esetében is.

ÍnszalagszakadásAz ínszalagok fontos feladata még a csontvégek helyben tartása és az ízületek stabilitásának fokozása is. Anatómiai szakemberek szerint olyan kifejezés, hogy „ínszalag” nem is létezik, mert az ín az izom, a szalag viszont már az ízület része.

A sérülés diagnózisa és kezelése

A szakadás hirtelen történik, és éles fájdalommal jár. A sérült végtagot legtöbbször nem lehet mozgatni, és sok esetben izomdeformáció is jelentkezik. Mivel az ínszalagszakadás tünetei hasonlítanak az izomszakadás, húzódás, rándulás és ficam jeleihez, forduljunk orvoshoz, mert csak így lehet megbizonyosodni diagnózisunk helyességéről.

Az orvos felméri az ízület mozgathatóságának korlátait, a mozgatás közben figyeli, mikor jelentkezik fájdalom, vagy pattanó hang. Képalkotó vizsgálatokra is sor kerül, ez legtöbbször röntgen és ultrahangos vizsgálatot jelent, ritkább esetben szükség lehet CT-re vagy MR vizsgálatra is.

A kezelés enyhébb sérülés esetén konzervatív terápiával is működhet, segíthet, ha a végtagot felpolcoljuk, pihentetjük, közben pedig gondoskodunk a fájdalomcsillapításról. A rögzítés gipsszel vagy egyéb rögzítő eszközzel is történhet.

Súlyosabb esetben műtéti kezeléssel oldható meg a probléma, mely lehet (enyhébb esetben) arthroscopos jellegű, de számos esetben csak varratokkal lehetséges a szalagvégek egyesítése. Kevésbé szerencsések azok, akiknél olyan súlyos ínszalagszakadás történt, hogy szalagpótlást kell végezni.

Fontos a rehabilitáció

Ha a gyógyulási folyamatok lehetővé teszik, elkezdődhet a sérült terület rehabilitációja. Ahhoz, hogy az ízület funkcióját teljes mértékben visszanyerje, szükséges bizonyos ideig gyógytornát végezni. Ellenkező esetben akár rokkantság is lehet a történet vége.

 

Az ízületi gyulladás kezelése

Orvosok és a testépítés

Csontritkulás – tünetek és megelőzés

A testépítés fájdalmas momentumai: rotátor köpeny sérülés

Könyöksérülés – sokadjára

Az ínhüvelygyulladás kezelése

Csontkinövés – megkeserítheti az edzést

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük