Immunrendszer erősítése
Táplálkozás

Így erősítheted az immunrendszeredet – felesleges étrendkiegészítők nélkül

Az immunrendszer erősítése segíthet megelőzni a betegségeket. E fontos rendszerünk nélkül nem sokáig maradnánk életben, hiszen testünkben – csakúgy, mint a természetben – folyamatos háborúk dúlnak.

Szervezetünk szünet nélküli küzdelmet folytat a betolakodók ellen. Parányi élőlények (baktériumok, egysejtűek, élősködők), illetve élőlénynek sem nevezhető entitások (vírusok) gazdatestjei vagyunk, de erről nagyon ritkán veszünk csak tudomást.

Vírusok, immunrendszer

A baj akkor kezdődik, amikor valamelyikük annyira elszaporodik, hogy veszélyezteti szervezetünk működését. Ekkor lép közbe immunrendszerünk, és a csodálatos emberi test többnyire le is győzi a kórokozókat. Komolyabb fenyegetés esetén orvosi segítségre is szükségünk lehet.

Hogy működik az immunrendszerünk?

Ez a rendkívül bonyolult és hatékony rendszer azoknak a sejteknek, szöveteknek és szerveknek a rendszere, amelyek egy adott antigén hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vesznek.

Antigének, más néven immunogének azok az anyagok, amelyek immunválaszt kényszerítenek ki az emberi testből. Ide tartoznak a vírusok, baktériumok, parazita gombák, valamint a nagyobb molekulák (fehérjék, szénhidrátok, zsírok).

A védekezésben legfőbb szerepük a fehérvérsejteknek – T- és B-limfociták – van. Ezek a vörös csontvelőben termelődnek, de érésük során átkerülnek a nyirokszervekbe, s ott várják az aktiválódást. Főbb (elsődleges) nyirokszerveink a vörös csontvelő és a csecsemőmirigy, másodlagos nyirokszervek pedig a nyirokcsomók, máj, lép, mandulák. Ezekben a szervekben történik az idegen anyagok kiszűrése.

Immunrendszer erősítése

A fehérvérsejteknek megvan az a fontos tulajdonsága, hogy képesek emlékezni a behatolókra és az ellenük termelt antitestekre is. Ezen alapszik a védőoltások működése is, amikor legyengített, vagy valamilyen formában átalakított kórokozót juttatnak a szervezetbe, hogy a fehérvérsejtek később emlékezzenek rá.

Mikor működik jól az immunrendszer?

Az egésznek az alapja, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmilyen fontos tápanyagból, ne legyen túlterhelt, és jól karban legyen tartva. Egyfajta külső és belső harmónia szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A Harvard Egyetem kutatói jelenleg azon az állásponton vannak, hogy nincs (vagy még nem bizonyított) a közvetlen összefüggés az életmód milyensége és az immunrendszer ereje között. De közvetve azért számos tényező valószínűsíti a kapcsolatot.

Azért csak fogadd meg az alábbi tanácsokat, mert ezekkel egész biztosan javíthatsz immunrendszered állapotán.

Immunerősítés és a táplálkozás

Étkezz egészségesen, vigyél be elegendő folyadékot. Találd meg az az optimális tápanyagösszetételű étrendet, amely céljaidnak megfelel, de kerüld a cukros és a túlzottan zsíros élelmiszereket. Cukorra nagyjából nincs is szükséged, a zsírszükségletedet pedig érdemes döntő részben telítetlen zsírokból fedezned.

Halétel

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik: ne hízz el. A BMI-t felejtsd el, mert ezt nem izmos emberekre találták ki, de ha úgy látod, hogy nemkívánatos zsírréteg kezd rád rakódni, egy kicsit vegyél visszább a szénhidrátból vagy a zsírból és figyeld hetente, hogyan alakult a kinézeted és a testtömeged.

20 kg testsúlykilogrammonként igyál meg egy liter vizet naponta. Tehát egy 80 kilós ember esetében ez 4 liter cukor- és koffeinmentes italt jelent.

Immunrendszer erősítése pihenéssel

Aludj eleget. A kimerültség nagyon rossz hatással van az immunrendszerre. Fáradtan ugye senki sem képes teljes erőbedobással harcolni. Ha éjszaka nem jött össze elegendő alvás (felnőtt ember esetében nagyon alsóhangon 6-7 óra), napközben is kiegészítheted egy kis szundítással, ha módodban áll.

Melatonin és az alvás

Mozogj, de ésszel

Sportolj, de ne vadállat módjára. A tunyaság mellett a túl kemény edzés is gyengítheti az immunrendszert. Járványos időszakban, vagy amikor sejted, hogy valami nyavalya bujkál benned (de még nem vagy beteg), ne menj el a végsőkig a teremben, lehetőleg ne eddz bukásig.

Ne most dönts rekordokat!

Ha a terem is zárva van, ugyanez vonatkozik a kardió és a saját testsúlyos gyakorlatokra is. Összefoglalva: ne terheld agyon magad, tarts mértéket.

Intervallum edzés

A testmozgás egy általánosan jó egészségi állapot elérésében segít azzal, hogy javítja a keringést, erősíti a szívet és a légzőszerveket (ezek mértéke természetesen függ a mozgásformától is); valamint segíti az immunrendszer sejtjeinek és anyagainak szabad mozgását a testben.

Káros szenvedélyek? Végképp számolj le velük

Kerüld a káros szenvedélyeket! Ne dohányozz, és ha nem feltétlenül muszáj (van egyáltalán ilyen helyzet, amikor igen?), ne igyál alkoholt.

Dennis Wolf, egy dohányzó testépítő

Nagyon megterhelő mindkettő a szervezet számára. A dohányosokat sokkal inkább fenyegetik a légúti betegségek, mint a nemdohányzó társaikat.

Higiénia

Védekezz a kórokozók ellen. Moss gyakran és alaposan kezet, edzés vagy egyéb tevékenység közben ne nyúlj az arcodhoz, és a szemedbe főleg ne. Ne egyél nyers, se pedig romlott ételeket.

Kézmosás

Járvány idején került a tömeget, és ne menj edzőterembe akkor sem, ha egyes pénzéhes és felelőtlen tulajdonosok nem hajlandóak azt bezárni. Legyél náluk okosabb!

Nyugi!

Zárd ki a stresszt az életedből! Hé, tudjuk, hogy ez szinte lehetetlen, de csökkentsd a minimálisra. Ha valami miatt szorongsz, gondolj arra, legrosszabb esetben mi történhet. Összedől a világ? Jobb lesz-e attól bármi, ha folyamatosan aggódsz miatta? Na, ugye. Az immunrendszer erősítése nehézségekbe fog ütközni, ha folyamatosan zakatolsz.

Immunrendszer erősítése kiegészítőkkel? Ne vidd túlzásba!

Bár egy közepesnél gyengébb marketingfogással bármit el lehet adni a hiszékeny embereknek, egy kiegyensúlyozott étrend – amely megfelelő mennyiségben tartalmaz makro- és mikroelemeket – mellé nem kell sok kiegészítő. Egy multivitamin belefér, mellé testömmegarányosan 1-4g C-vitamin/nap, napfényben szegény időszakokban D3-vitamin, némi cink, és ha a fenti ajánlásokat is betartod, sokkal ritkábban leszel beteg, mint egy átlagos, nem sportoló ember.

Tehát összefoglalva: immunrendszered megfelelő működéséhez próbálj minél közelebb kerülni az ép testben ép lélek filozófiához, és törekedj arra, hogy kívül-belül megtaláld a harmóniát.

 

Még szintén kedvelheted...