Életmódváltás
Blog

Így lettem fitneszbajnok – Neked is sikerülhet!

Motivációs rovatunk következő epizódjában Elizabeth történetét olvashatjátok, aki nem nyugodott bele abba, hogy külseje meg sem közelíti az általa kívánatosnak tekintett színvonalat. Bár az életmódváltás előtt sem nézett ki rosszul, ő bizony ennél többet akart. Lássuk, mire jutott.

Miért döntöttem az életmódváltás mellett?

Egyetemi éveim alatt végig súlyproblémákkal küszködtem. 2008-ban találkoztam későbbi férjemmel, Scott-tal. Az ő hatására kezdtem el futni és triatlonozni. Úgy gondoltam, könnyű dolgom lesz, és pillanatok alatt leadom a súlytöbbletet. Biztos voltam benne, hogy az órákon át tartó edzés célravezető lesz, és hamarosan én is úgy fogok kinézni, mint a fitneszmagazinok szereplői.

 

Életmódváltás

 

Tévedtem…

Bár az állóképességemen éreztem némi javulást, a testemen nem tapasztaltam semmiféle változást.  Azt hittem, a diétám megfelelő: 5-6 kis adag ételt ettem naponta, de arról például fogalmam sem volt, hogy cukrokat tömtem magamba. Annyi csaló étkezésem volt, amennyit nem szégyelltem.

2012-ben eldöntöttük, hogy összeházasodunk, és úgy gondoltam, ez extra motivációt ad, majd, hogy az esküvőre jól nézzek ki. Kipróbáltam a boot camp-ot, és fogytam néhány kilót. Mindenki azt mondta, hogy remekül néztem ki az esküvőn, de én tudtam, hogy edzhetnék keményebben is, és a diétámon is volt még mit csiszolni. Nincs több kifogás, belevetem magam a sűrűjébe.

2012. december 30-án megcéloztam egy olyan fizikumot, amivel 6 hónapon belül elindulhatok egy fitneszversenyen. Ez volt az újévi fogadalmam. A triatlonnal ellentétben, amit korábban csináltam, ez sokkal erősebb motivációs tényező volt.  Tudtam, hogy ha benevezek a versenyre, nem fogok csalni a diétában és az edzést is a lehető legkomolyabban veszem.

Az étrend alapjait ellestem profi versenyzőktől, és elkezdtem a felkészülést. 6 hét után leadtam 2 kilót, és úgy döntöttem, keresek egy edzőt, hogy segítsen eljutni a következő szintre. Közben megtörtént a nevezés is: egy doppingtesztes versenyen szemeltem ki a bikini kategóriát.

A felkészülés nem volt könnyű. Korán felkeltem, és még munka előtt letudtam a kardió edzéseket. Esténként, munka után jött a még több kardió és/vagy a súlyzós edzés. A férjem rendkívül megértő volt, és végig támogatott. Sok időm ment el az ételek elkészítésére, de nem bántam.

De nem volt mindenki ilyen megértő. Gyakran kritizálták az életmódomat, és azt, hogy nem eszek „normális” ételeket. Kifogásolták, hogy nem a tévé előtt tespedek, mint az átlag amerikai. Bántott ez a fajta hozzáállás, de nem hagytam, hogy meghiúsítsa a céljaimat, inkább még kitartóbbá tett.

Több havi kemény edzés után tehát részt vettem életem első versenyén. 2013 júniusát írtuk ekkor, és nagy büszkeséggel mondhatom, hogy a kezdők között első helyen végeztem, abszolútban pedig második lettem. A kemény munka meghozta gyümölcsét, boldoggá a tett a siker. Büszkén mondhatom, hogy ez volt életem legkifizetődőbb befektetése. Felfedeztem, hogy van bennem akaraterő, kitartás és fegyelem.

Étrend és edzésterv

Sokat köszönhetek az edzőmnek. Segített az étrendem összeállításában, és figyelmeztetett a hibákra. Rájöttem, hogy előző diétám során nem megfelelő adagokat fogyasztottam, és este túl sok kalóriát vittem be.

Az edzés 6 HIIT (High-intensity interval training- magas intenzitású intervallum edzésnapot foglalt magába, állandó kardió gyakorlatokat és 3-4 napon súlyzós gyakorlatokat. Egy héten egyszer képet készítettem a fejlődésről, ez motivált. Láttam a testemen a javulást minden héten, és azt is, min kellene még javítanom.

Voltak napok, amikor abba akartam hagyni, de ilyenkor mindig kisebb, elérhetőbb célokra koncentráltam, és motivált maradtam. Senki nem mondta, hogy könnyű lesz.

Az étrendem

Csak tiszta étkezéseim voltak, 3 óránként ettem. Sovány húsokat, összetett szénhidrátokat és egészséges zsírokat fogyasztottam. Hetente egy csaló étkezést engedélyeztem magamnak.

1. étkezés

5 tojásfehérje, 1egész tojás, 50g zabpehely

2. étkezés

1 kanál tejsavófehérje, 1 evőkanál természetes mogyoróvaj

3. étkezés

100 gramm csirkemell, 50g barnarizs, zöldsaláta

4. étkezés

100g pulyka, 100g édesburgonya

5. étkezés

150 gramm hal, 50g kelbimbó

6. étkezés

1 kanál tejsavófehérje

Edzésterv

1. nap: láb

Lábhajlítás: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Lábtolás: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Lábnyújtás: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Sétáló kitörés saját testsúllyal: 4 sorozat, 10-12 ismétlés (mindkét lábra)

Vádliemelés ülve: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

2. nap: kardió

Reggel: HIIT kardió, 30 perc

Délután: kocogás, 45 min 

3. nap: mell/váll/tricepsz

Kocogás: 45 perc

Tárogatás kézisúlyzóval: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Nyomás ferdepadon, kézisúlyzóval: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Fekvenyomás kézisúlyzóval, egyenes padon: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Oldalemelés: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Nyomás állva, kézisúlyzóval: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Vállvonogatás kézisúlyzóval: 4 sorozat, 10-12 ismétlés
 

Szuperszett:

Tricepszgyakorlat fekve: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Fekvenyomás szűk fogással: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Triszett:

Lenyomás csigán: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Lenyomás fordított fogással: 4 sorozat of 10-12 ismétlés

Tolódzkodás tricepszre: 4 sorozat bukásig

 

4. nap: kardió

Reggel: HIIT kardió, 30 perc

Délután: kocogás, 45 min

 

5. nap: hát/bicepsz

Szuperszett:

Lehúzás széles fogással: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Lehúzás szűk fogással: Lehúzás széles fogással

Szuperszett:

T-rudas evezés: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Egykezes evezés: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Triszett:

Bicepsz állva, rúddal: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Ugyanez fordított fogással: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Bicepsz Scott padon: 4 sorozat, 10-12 ismétlés

Hiperhajlítás: 4 sorozat, bukásig 

6. nap: kardió

Reggel: HIIT kardió, 30 perc

Délután: kocogás, 45 min

7. nap: pihenő

Mi volt a legnezebb?

Legnagyobb kihívást az étrend betartása jelentette. Családi eseményeken, üzleti utakon mindig nemet mondtam azokra az ételekre, melyek nem fértek be a diétámba. Azzal, hogy előre terveztem és elkészítettem az ételeket, könnyebben ellenálltam a kísértésnek.

Például 2 héttel a verseny előtt egy esküvői kiállításon vettem részt, és hiába volt büfé, vittem a saját ételeimet. Kaptam furcsa pillantásokat, de tudtam, hogy most már nem szabad elrontanom. Az akaraterő is olyan, mint az izom. Minél többet használod, annál erősebb lesz.

Most, hogy vége a versenyidőszaknak, hetente egy csaló étkezést iktatok be. Próbálom a desszerteket, édességeket csak ünnepeken, különleges eseményeken fogyasztani. 95%-ban tisztán étkezem, ez segít a testemnek formában maradni, és hozzájárul a pozitív önképemhez.

Jövőbeli terveim

Folytatom a diétámat és az edzésemet, szeretnék újra versenyezni is. Engedd meg, hogy megosszam veled is azokat a tapasztalatokat, melyek segítettek nekem célom elérésében.

Tanácsok

  • Tervezz előre! Mindig legyen nálad valami diétás étel, hogy elűzd az éhséget és a kísértést.
  • Tűzz ki magad elé kisebb és nagyobb célokat is.
  • Ne törődj mások véleményével.
  • Őrizd meg lelki egyensúlyodat. Fordíts megfelelő figyelmet a munkádra, családodra és a barátaidra egyaránt. 

Forrás: bodybuilding.com

 

Győzött az elszántság: 50 kilót fogyott

Nem tudsz lefogyni? „Segít” a természetgyógyász

Kinek üzlet a fogyókúra?

Tömegnövelés és szálkásítás egyszerre?

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük