Dopping

IGF-1: hatások és veszélyek

Az IGF-1 ((Insulin-like growth factor) rövidítés magyar jelentése: inzulinszerű növekedési faktor. Molekulaszerkezete nagyon hasonló az inzulinéhoz – innen ered a név. Az IGF-1 egy olyan anabolikus hormon, mely a májban és az izmainkban egyaránt szintetizálódik. Képes hozzákötődni az inzulin receptorokhoz, de a kötési hajlandósága sokkal kisebb, mint az inzulinnak. Az izomban két változata fordul elő, és mindkettőre jellemző, hogy stimulálja az ún. szatelit sejteket (izom őssejteket) , melyek kulcsszerepet játszanak az izmok növekedésében és regenerációjában. A növekedési hormon serkenti az IGF-1 termelődését a májban.

Az IGF-1 élettani jelentősége

Fontos szerepet játszik a gyermekkori növekedésben, később pedig az anabolizmus egyik feltétele lesz. Tehát nélküle nem képzelhető el számottevő izomnövekedés, mindemellett kulcsszerepe van a sejtnövekedésben, és a sejtek elhalásának megakadályozásában. Az IGF-1 szintetikus változatát, a mecasermint például növekedési problémák orvoslására használják. A molekula 70 aminosavat tartalmaz, 3 diszulfid híddal.

Az IGF-1 szerepet játszik a fehérjeszintézis fokozásában, ami hipertrófiát (izomnövekedést) eredményez, továbbá lassítja az öregedést, és képes fokozni a csontokban az oszteoblasztok (csontépítő sejtek) aktivitását, így preventív vagy terápiás hatású lehet a korfüggő csontleépülés, az oszteoporózis ellen is.

Az IGF-1 szintje igen tág határok között mozog. Normálértéke a sejtplazmában 10-1000 ng/ml. Mennyiség függ az életkortól (idősebb korban kevesebbet termelünk), valamint nemtől, edzettségtől, az étkezési szokásoktól és a genetikai adottságoktól.

Hogyan hat az IGF-1 injekció?

Egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a fiatal rágcsálókban átlagosan 15%-os izomnövekedést, és 14%-os erőnövekedést okoz. Az öregedést lassító hatást is sikerült így bizonyítani, ugyanis a kísérleti alanyok erőnléte 27 százalékkal volt jobb, mint IGF-1-gyel nem kezelt társaiké.

Azt is megállapították, hogy az IGF-1 előnyös hatásai elsősorban az izmok hatékonyabb és gyorsabb regenerálódása miatt jelentkeznek.

Az IGF anabolizmust fokozó képessége és nehéz kimutathatósága miatt igen népszerű doppingszer. Azt, hogy egy sportoló élt-e ezzel a szerrel, igen komplikált dolog bizonyítani, mert az IGF-1 aminosavakra bomlik, míg a szteroidok bomlásterméke igencsak árulkodó tud lenni, és akár a vizeletből is kimutathatók.

Mellékhatások

A magas IGF-1 szint hosszú távon strukturális szövetkárosodásokat okozhat. Az óriásnövésben szenvedő betegek gyakran szenvednek lágyszöveti duzzanatok, ízületi fájdalmak miatt, megnő az esélyük a cukorbetegségre, golyvára és különböző szív-és érrendszeri betegségekre.

IGF hatására a rákos sejtek burjánzása is fokozódik, ezért a szert nagy körültekintéssel, és csak orvosi felügyelet mellett ajánlatos használni.

A testepitek.hu kategorikusan ellenzi mindenféle doppingszer használatát, cikkeink pusztán tájékoztató jellegűek.

Van-e doppingmentes győztes az olimpián?

Szteroid rendelés a neten keresztül?

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük